lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Debatt

Hållbarhet måste baseras på mindre frälsningstänk och mer hybridtänk

Betongförespråkare med orättvis kritik gällande träindustrin och träfrälsta som anklagar betonganvändarna att vara orsaken till det ohållbara byggandet. Dags att sluta smutskasta och fokusera på helheten tycker Linda Schuur, Grundare av SURE Studio.

Publicerad: 24 februari 2021, 15:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Foto: Simon Hellsten


Ämnen i artikeln:

Linda Schuur

Det är mycket tacksamt att hållbarhet och klimatneutralitet har fått ett sådant genomslag och seglat upp som ett viktigt och trendigt ämne att diskutera och att utveckla, både i stort och litet, inte minst inom bygg- och fastighetsbranschen. Dock kan vi nog enas om att det absolut mest hållbara vi kan göra är att inte bygga alls, det finns tillräckligt med byggnader vars användning man skulle kunna effektivisera eller helt konvertera till annat syfte – exempelvis bostäder som det fortfarande råder brist på i framför allt storstäder. 

Läs även: Exponentiella faktorn central för att rädda klimatet: ”Dagens verktyg är mycket kraftfullare än de gamla”

Hållbar byggnation är komplext. Varför är inte branschen bättre på att se helheten? Det som förvånar mig mest är polariseringen vi ser - även inom vår egen bransch. Varför är man inte mer benägen att lyfta, vrida och vända på fler frågor och lösningar tillsammans? Hellre än det som pågår idag – smutskasta den ena eller andra metoden och ”sidan”; betongförespråkare med orättvis kritik gällande träindustrin och träfrälsta som anklagar betonganvändarna att vara orsaken till det ohållbara byggandet - och däremellan får stålindustrin en känga från båda hållen. 

Vad är mest hållbart då? Återigen, att inte bygga alls. Inte i trä, inte i betong och inte i stål. Använd de byggnader som redan finns. 

Byggindustrin står för cirka 10 procent av Sveriges BNP (2019). Det, och många andra anledningar, gör det förmodligen omöjligt att sluta bygga trots att vår bransch är en av de största källorna till de ökade utsläppen. Skulle vi ta frågan tillräckligt seriöst skulle vi för länge sedan tagit ett kollektivt ansvar och beaktat samarbeten och samverkan, både som team, branschkollegor emellan och inom materialproduktion. 

Det finns för- och nackdelar med samtliga tre ovan nämnda stommaterial. Alla tre kommer vi vara beroende av även i framtiden men framför allt – det finns också stora förbättringsmöjligheter för dem alla tre. 

Läs även: Vi ska inte bygga, vi ska förvalta

Inget av dem kan hävda vara klimatneutralt idag. Endast genom att se respektives fördelar, hur vi kan förbättra och förstärka samverkan samt genom återvinning och återanvändning kommer vi nå målet om klimatneutralitet. Alla behöver bli bättre och det är fullt möjligt – det finns många kloka röster med erfarenhet och visioner som behöver lyfta frågan tillsammans, snarare än att pajkasta varandra.

 Samtliga materialproduktionsmetoder och alla bygg- och installationsmetoder måste bli bättre och få ner sina klimatavtryck – det är den enda vägen fram. 

För att få ihop komplexiteten vad gäller en byggnad till att hitta de bästa lösningarna och faktiskt komma ner till ett hållbart byggande och genomförande behövs mindre frälsningstänk och mer hybridtänk. Både av team, kompetenser, material och metoder - det kommer på riktigt att leda oss fram till målen, istället för som idag då vi står och stampar och snackar alldeles för mycket skit. 

Linda Schuur, Grundare av SURE Studio 

 

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Linda Schuur

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev