lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Debatt

Genomför en total översyn av bolånemarknaden

I en ny rapport har drygt 100 000 människor som är anställda med samhällsbärande jobb och deras förmåga att köpa en genomsnittlig bostad i Stockholms län studerats. Slutsatserna är tyvärr nedslående. Det skriver Andreas Hatzigeorgiou, vd på Stockholms Handelskammare som står bakom rapporten.

Publicerad: 6 december 2021, 13:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Andreas HatzigeorgiouStockholms Handelskammare

För att bromsa låneutvecklingen har bostadsmarknaden de senaste åren försetts med en stor mängd kreditrestriktioner. Möjligen har uppsåtet varit välvilligt men eftersom restriktionerna år för år ökat i omfattning så har baksidorna blivit större, tydligare och mer belastande.

Bland ensamboende i yrkesgruppen med den största köpkraften bland de med samhällsbärande jobb, specialistutbildade sjuksköterskor och brandmän, så kan vi se att de som kan köpa en egen bostad stadigt minskat med varje ny reglering. 

Läs även: Så reagerar fastighetsbranschen på nya bostadsministern

Baserat på de krav som gällde fram till 2016 skulle drygt 90 procent i gruppen kunna köpa en bostad till de priser som i dag föreligger. Andelen som kunde köpa en bostad föll till omkring 80 procent med det första amorteringskravet och för ensamstående brandmän föll andelen hela vägen ned till 67 procent med det andra amorteringskravet.

Nästan en fjärdedel av de ensamstående brandmännen har stängts ute från den ägda marknaden på relativt kort tid. Tyvärr ser det snarlikt ut även i övriga yrkesgrupper som analyserats.

Totalt 16 000 individer som hade kunnat förvärva en bostad i Stockholms län om bolånekraven som gällde fram till 2016 fortfarande gällde kan i dag inte längre köpa en bostad. Dessa har helt enkelt reglerats bort från möjligheten att ta sig in i det ägda bostadsbeståndet.

Eftersom hyresmarknaden kantas av decennielånga köer är en slutsats att väldigt många inom samhällsbärande yrken hänvisas till en ofta dyrare och osäkrare andrahandsmarknad.

Samhällsnödvändiga yrkesgrupper utgör ett oumbärligt kugghjul i samhällsmaskineriet och det mest grundläggande första steget för att göra karriär i Stockholm är att etablera sig på bostadsmarknaden.

Läs även: Blott Sverige svenska bopriser har

När omfånget av kreditrestriktionerna skapar en så hög tröskel in på bostadsmarknaden att vissa grupper har svårt att bo kvar i – eller flytta till – Stockholm så hämmas stadens attraktivitet, välmående och funktionsduglighet i grunden.

Vägen mot en bättre bostadsmarknad måste börja med en insikt om att de senaste årens regleringsiver stängt igen dörren till eget boende för människor som är oumbärliga för att upprätthålla några av samhällets allra viktigaste funktioner.

Trots detta är jag hoppfull. Utvecklingen går att vända men det bygger på att nästa regering – och nästa opposition – direkt efter 2022 års val genomför en total översyn för att skapa mer balanserade bolåneregler. 

Andreas Hatzigeorgiou, vd, Stockholms Handelskammare

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev