lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Debatt

Försäkringsekonomen: Alla förtjänar ett skydd

Tre miljoner svenskar betalar varje år hundratals miljoner i onödiga kostnader för sitt hem. Orsaken är 400 000 oförsäkrade där varje skada indirekt leder till höjda hyror för grannarna. Det borde därför vara en självklarhet med ett obligatoriskt hemskydd för varje boende i lägenhet, genom bostadsrättföreningen eller fastighetsägaren.

Publicerad: 28 juni 2022, 12:27

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Foto: Fredrik Sandberg/TT


Ämnen i artikeln:

HyresrätterBostadsrätter

Alla ska med. Det är idén med svenskarnas hemförsäkringar. Särskilt i flerbostadshus som hyresrätter och bostadsrätter. För en hemförsäkring skyddar inte bara dig, utan den skyddar även dina grannar från överraskande missöden i ditt hem och de kostnader som det kan följa. Men idén om skydd till alla fungerar sämre i praktiken.

Trots att vi har tydliga data på antalet oförsäkrade, dyra reparationer och onödigt dyra försäkringar. För Sverige är fast i gamla försäkringssystem, där olika data och fakta inte kopplas samman. Nej, gamla datasystem drar inte slutsatser utan bara massproducerar linjära dyra och stelbenta försäkringar. De missar helt dagens digitala möjligheter att korskoppla, analysera, öka innehållet och ständigt prispressa. Istället låter Sverige gamla dyra dåliga traditioner i hemförsäkringar rulla på, med följden att många hundratusentals svenskar är oförsäkrade och stora onödiga kostnader drabbar grannarna i flera led. När vi tillsammans i stället kan åstadkomma lägre kostnader och mer skydd till alla. Bara vi använde alla de data som i dag finns.

Läs mer: Lista: Teckna och använd din fastighetsförsäkring på rätt sätt 

För det finns inga gratisreparationer. Det är ingen annan som betalar för skador, utan vi själva. Bedömningar från en rad stora fastighetsägare visar att 20 procent av alla hyresrätter är oförsäkrade. De utgör tyvärr mer än 400 000 oförsäkrade. I praktiken innebär det att deras grannar eller 2,5 miljoner svenskar ofta får betala för skadorna som inträffar hos de oförsäkrade. För oförsäkrade kan ofta inte själva betala och då slår fakturan i stället mot fastighetsägarens försäkring och högre månadsavgifter för alla grannar. Något som gör att priset på nästa försäkring eskalerar. I slutänden kan svenskarna varje år betala 100-miljoner i extra bostadskostnader, bara för att gamla försäkringsvärlden vägrar anpassa försäkringarna.

Även svenskarna i bostadsrätter har samma utmaning, men i betydligt lägre omfattning. Där väntas färre än 1 procent vara oförsäkrade. Men kostnaderna för de gemensamma försäkringarna och inte minst skadorna är ändå dumt höga även här. Bara för att vi inte använder datan som finns.

Med digitalisering kan vi lätt hålla isär ett gemensamt grundskydd med egna individuella val. Lika säkra som alla grannarna ska vara på deras gemensamma skydd, lika säker ska individen kunna vara på deras egna val om en cykel, tavla eller fåtölj, sker under full sekretess. Och individen ska lätt kunna ändra, lägga till eller dra ifrån i dina val. Ingen är fast.

Läs mer: Branschens nödrop - skriker efter teknisk kompetens: ”Växer inte på träd” 

För att komma dit finns 3 enkla steg, som ger de boende tydligare rättigheter och skyldigheter, men också att brf:er och fastighetsägare får tydliga möjligheter och skyldigheter mot den boende.

1. Att brf:er och fastighetsägare har rätt att analysera, förhandla och köpa in ett grundläggande basskydd 100% anpassat till varje lägenhet.

2. Att brf:er och fastighetsägare har rätt att skydda alla grannar, genom att ta ut grundskyddet som en del i månadsavgiften.

3. Att den boende har fria möjligheter att utöka basskyddet med personliga val, så att enskilda och personliga val inte hindras eller förringas.

Så kan vi stärka individen och grannsamverkan. För effekten av dessa gemensamma grannförsäkringar sänker med stor sannolikhet de boendes kostnader och samtidigt ökar service, innehåll och trygghet. Bara vetskapen om att alla boende i huset är skyddade bygger en styrka av gemensam trygghet. Och så sparar svenskarna över 100 miljoner varje år i dyra reparationer och försäkringar. Om alla får vara med.

Henrik Senestad, försäkringsekonom på Gofido

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

HyresrätterBostadsrätter

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev