Debatt
För snabbt stigande bostadspriser får fler negativa än positiva konsekvenser
Trösklarna in på bostadsmarknaden höjs i takt med att bostadspriserna stiger till osunda nivåer - med ökade samhällsklyftor som följd. För att bryta trenden behöver hinder undanröjas för att öka rörligheten på marknaden. Det skriver Mäklarsamfundets vd Björn Wellhagen.
Publicerad: 8 april 2021, 10:05
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Foto: Mäklarsamfundet
Mäklarsamfundet ser med oro på bostadsprisernas snabba utveckling det senaste året. Bostadspriser som rör sig allt för snabbt ökar trösklarna in på bostadsmarknaden och gör det svårare för köpare, säljare och mäklare att värdera objekt. Vi efterfrågar en rörligare bostadsmarknad som kan ge förutsättningar för sunda prisutvecklingar. Då kan fler våga flytta och det tillgängliga utbudet av befintliga bostäder öka.
Priserna på bostadsrätter och villor har de senaste 12 månaderna ökat med 8,4 respektive 16,5 procent, enligt kontraktsdata från Svensk Mäklarstatistik. Bostadsprisökningarna i år är inte unika ur ett globalt perspektiv. Bostadsmarknader i hela världen har gått på högvarv när kombinationen av låga räntor och distansarbete inneburit en stark efterfrågan på större bostäder.
Läs även: Starka branschreaktioner på att amorteringsfriheten slopas
Prisökningarna gör drömmen om en första bostad, eller ett familjeliv i villa, allt mer avlägsen för många hushåll. Detta, tillsammans med hårda kreditregler och höga flyttskatter, gör att möjligheterna att uppfylla bostadsdrömmen minskar.
Stämpelskatter ökar kostnaden att flytta till en större bostad, medan reavinstskatten skapar inlåsningseffekter för den som vill flytta till något mindre. Detta begränsar rörligheten, och skapar höga trösklar in, på bostadsmarknaden. Höga trösklar som ökar klyftorna mellan den som äger sin bostad och den som inte äger sin bostad.
För snabbt stigande bostadspriser är inte sunt långsiktigt, varken för köparna eller för säljarna. Säljarna kan möjligen känna sig rika under ständiga prisökningar, men när vinsten realiseras i en försäljning innebär det som regel att man köper i samma dyra marknad. Vi behöver en tryggare och rörligare bostadsmarknad där fler vågar flytta, även till en mindre bostad. Då kan fler ges chansen att flytta till en bra bostad och utbudet på befintliga bostäder öka.
Läs även: Stockholm satsar på hyresrätter i ettårig punktinsats: ”Det är inte pengar som saknas”
En bostad är inte vilken vara som helst. För de allra flesta är bostadsaffären den största affären i livet. För att bostadsmarknaden ska fungera väl måste både köpare och säljare känna trygghet i att de kan fatta välgrundade beslut. Allt för drastiska prisrörelser kan innebära att människor inte vågar ge sig ut på bostadsmarknaden.
Fastighetsmäklarna gynnas inte heller långsiktigt av snabba prisrörelser. Snabbrörliga priser gör det svårare att värdera objekt och sätta rätt utgångspris. Häftiga prisförändringar kan också påverka antalet försäljningar. En marknad med mindre, men stabila, prisökningar över tid vore bättre även för fastighetsmäklarbranschen.
På de flesta marknader hade den ökade efterfrågan snabbt lett till ett större utbud, eller bättre användning av befintligt bestånd. Tyvärr innebär vår trögrörliga bostadsmarknad - med långa ledtider på utbudssidan, höga transaktionsskatter och hårda låneregler - att det är svårt för marknaden att svara med tillräckligt många nya bostäder eller större rörlighet i det befintliga beståndet.
Läs även: Efter ägarbytena på Albyberget: ”Hyrorna höjs varje år”
Sverige är ett av få jämförbara länder som inte har någon form av avtrappning av reavinstskatten för de som bott länge i sin bostad. Utöver det har vi också höga stämpelskatter – det är lätt att förstå att det är många som tänker både en och två gånger innan de vågar flytta.
Snabbt ökande priser i en trögrörlig marknad bidrar till större klyftor mellan människor. Större klyftor mellan den som äger en bostad och den som vill äga en bostad. Större klyftor mellan stad och land. Större klyftor mellan unga och äldre. Inlåsningseffekterna på bostadsmarknaden eldar på klyftor mellan människor samtidigt som den undergräver människors möjlighet att flytta till nya jobb eller utbildningar, inte sällan förutsättningar för klassresor.
Hemmet ska vara en källa till trygghet. När marknaden rör sig snabbt så minskar den tryggheten och gör att många inte vågar flytta. Ska vi skapa en tryggare och mer stabil bostadsmarknad måste vi undanröja de hinder som finns för att rörligheten på bostadsmarknaden ska kunna öka.
Björn Wellhagen, Vd Mäklarsamfundet
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.