Debatt
Debatt: Hyrköp kan bromsa bostadssegregationen
Det är dags att regeringen hörsammar riksdagen och utreder hur en hyrköpsmodell skulle kunna se ut i Sverige. Det skriver André Nilsson, näringspolitisk expert på Mäklarsamfundet.
Publicerad: 3 juni 2021, 12:43
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
I utsatta områden dominerar hyresrätten, och ombildningsförsök misslyckas ofta när hushållens ekonomi inte räcker till. Hyrköp har potentialen att öppna dörren till det ägda boendet, och förbättra boendesituationen, särskilt för de som bor i utsatta områden. Regeringen borde därför tillsätta en utredning om hur hyrköp kan införas för att möjliggöra för ekonomiskt svagare hushåll att ta steget in i det ägda boendet.
Alla ska ha ett hem som är tryggt och där det finns tillräckligt med plats för att alla i hushållet ska kunna leva ett väl fungerande liv. Tyvärr är boendesituationen i våra utsatta områden svår för många. I rapporten Fakta för förändring, som stiftelsen The Global Village publicerade 2019, visades det för första gången svart på vitt hur illa det stod till i de utsatta områdena.
Läs även: Bostadsbristen - en miljardförlust för Sverige
Utbredd trångboddhet, total dominans av hyresrätter och få hushåll med tillräckligt stark ekonomi för att kunna förverkliga drömmen om ett ägt boende. Den bilden återkommer i den rapport om svensk-somaliers situation som samma organisation publicerade förra veckan. Rapporten visar bland annat att endast 4,1 procent av svensk-somalierna bodde i en ägd bostad. Boendesegregationen och den utbredda trångboddheten i de utsatta områdena behöver hamna högre upp på den bostadspolitiska agendan.
Hyrköp är en boendeform som kombinerar ett hyreskontrakt med en option om att senare kunna köpa bostaden, ofta kombinerat med andelsägarskap. Det är en modell som fungerat väl för att göra det möjligt för ekonomiskt svagare hushåll att kunna köpa en bostad i många andra länder. Majoriteten av riksdagspartierna har fått upp ögonen för ägandeformen och riksdagen kom redan 2016 med ett så kallat tillkännagivande till regeringen om att återkomma med förslag och utreda ett hyrköpssystem. Regeringen har dock inte vidtagit några beredningsåtgärder.
Läs även: Unga erbjuds hyrköp i nytt bostadshus i södra Stockholm
Många bostadsutvecklare har valt att gå före och själva erbjuda denna lösning för att öppna dörren till bostadsägandet för fler. Tyvärr har inte lagstiftningen hängt med – vilket ytterst riskerar att drabba bostadskonsumenterna. Det är dags att regeringen hörsammar riksdagen och utreder hur en hyrköpsmodell skulle kunna se ut i Sverige.
Hyrköp finns alltså redan i Sverige. Det som saknas är en genomtänkt lagstiftning som skyddar fastighetsägare och bostadskonsumenter från att hamna i klistret. Med ett genomtänkt ramverk för hyrköp skulle regeringen också kunna möjliggöra för hyresrätter att ombildas till äganderätter, vilket skulle kunna öppna upp för tiotusentals nya äganderätter i våra utsatta områden.
Det finns få andra reformer som kan hjälpa så många förverkliga sina drömmar för så lite kostnad. Vad väntar regeringen på?
André Nilsson, näringspolitisk expert, Mäklarsamfundet
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.