Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Corona tvingar oss att vända upp och ner på avkastningen”

Om vi ska vända på alla stenar för att klara coronakrisen så måste vi även kräva att Sveriges miljardärer, banker och andra finansiella institutioner att skruva ner sina avkastningskrav, skriver Robin Rushdi.

Publicerad: 20 mars 2020, 09:58

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Robin Rushdi är hållbarhetschef på Ihus. Foto: Ihus / Mostphotos


Ämnen i artikeln:

Robin Al-SalehiCoronaviruset

Efter att ha sett tredje AP-fondens vd Kerstin Hessius på Aktuellt den 19 mars och läst hennes debattartikel i SvD om de samhällsekonomiska konsekvenserna av coronakrisen blir man lätt skärrad.

Coronaviruset tvingar oss just nu att vända på alla stenar och det innebär att alla samhällsskikt måste börja pytsa in för att mildra konsekvenserna av detta.

Fastighetsbranschens värde har rekordökat

Fastighetsbranschen har under de senaste veckorna sett aktievärden sjunka i coronavirusets efterdyningar. En bransch som sedan finanskrisen 2008 och fram tills innan viruset sett en värdeökning som aldrig tidigare hade skådats.

Det är den bransch som i dag varje månad tar ut en hyra från våra svenska skolor, från äldreboenden, från hyresrättstagare, från butikerna, ja från alla verksamheter som hyr sina ytor. Hyror som ökat en hel del på grund av den stekheta efterfrågan på lokaler de senaste åren och är en bransch som de Allmänna pensionsfonderna äger stora andelar av. Pensionsfonder i ett pensionssystem som bygger på att samhället tuffar på som vanligt och där fastighetsbranschen bidrar till stora delar av avkastningen till pensionssystemet. 

Läs även: ”Känslan av ensamhet förstärks av vår stadsplanering” 

Att staten och regeringen jobbar stenhårt med att komma med så många åtgärder som möjligt, trots år av skattesänkningar och nedskärningar i vårt välfärdsland, är tack vare att vi lever i en demokrati samt regeringens överskottsmål. Kerstin Hessius tycker av förståeliga skäl dock inte att det räcker utan vill ha en tydligare deadline från politiken för när situationen kan återgå till något som kan likna det normala. Det enkla svaret är nog tyvärr att framtiden får avgöra.

Det finns dock andra krafter än regeringen som kan hjälpa till, men som inte styrs direkt av vår representativa demokrati. Om vi ska vända på alla stenar så måste vi be eller kräva av Sveriges miljardärer, ägare som allmänna pensionsfonden (där Kerstin Hessius är en av vd:arna för de sex fonderna), banker och andra finansiella institutioner att tacka nej till utdelningar och skruva ner sina avkastningskrav för helåret 2020. Detta för att skicka en signal till exempelvis fastighetsägare att de nu kan ge alla de som hyr sin lokal eller sin bostad dispens i säg två månader tills dess att det värsta har lagt sig (om vi vill tro epidemiologerna). Hyror som ofta är verksamheternas absolut största utgifter efter personalkostnader. 

Läs även: Ny sammanställning: Fastighetsbolagen fortsätter att tappa i värde

För att få ekonomin att börja rulla så måste pengarna hamna i fickorna på verksamheterna, företagen och folket. Människor som kan använda sina pengar till att handla eller betala ut lön till andra, i stället för att betala för ett tak över huvudet som oavsett denna kris kommer stå kvar.

För fastighetsbranschen så måste resursbristen hos skolor, vård och omsorg och riskerna för konkurser bland hyresgästerna vara viktigare att avvärja än att få in en eller två månadshyror. Det är dags för bla tredje AP-fonden att släppa avkastningskraven till pensionerna i framtiden och agera solidariskt för hela samhällsekonomins skull i dag.

Robin Rushdi, hållbarhetschef på Ihus och ägare av Vakansa, en startup inom fastighetsbranschen.

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev