Debatt
”Corona formar om staden till det bättre”
Världen är i ständig förändring och de som ser möjligheterna kan vara med och forma framtiden. Det kommer dock alltid finnas intressen som kommer försöka stoppa förändringarna, men också intressen som vill påskynda förändringar för egen vinning. Därför är det viktigt att ställa sig själv frågan, vilket samhälle man vill leva i, och sedan börja rösta med sina fötter, skriver Robin Al-Salehi.
Publicerad: 27 maj 2020, 12:51
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Robin Al-Salehi, hållbarhetschef på Ihus. Foto: Stefan Jellheden
Ämnen i artikeln:
CoronavirusetVi som är verksamma inom bygg och fastighetsbransch har äntligen försatts i en situation där vi måste förändras, i stället för att prata om förändringen. För det är ett faktum att staden nu kommer att formas om. Vi kommer att gå från en funktionalistisk stad till en mer multifunktionell stad. Vi kommer sluta att bo på en plats, arbeta på en annan plats, plugga på en tredje plats, köpa det vi behöver på en fjärde plats och spendera vår fritid på en femte plats. Vi kommer sluta att spendera så mycket tid av våra liv resandes mellan platser utan kommer i stället hitta det vi behöver i vår närhet.
Vi kommer inte vilja gå tillbaka till trängsel i kollektivtrafiken eller sitta i trafikstockningar när vi åker åt ena hållet och mötas av tomma vägar, bussar, tåg och spårvägar som åker åt det andra hållet. Istället kan vi göra som mängder av städer runt om i Europa och satsa på bilfritt för att ge plats åt cykel och gångvägar, så att vi äntligen kan börja besöka våra grannförorter och forma nya kommunikationsleder som ger upphov till ny ekonomisk aktivitet utspridd i staden, i stället för att det ska koncentreras i det kostsamma Cityläget.
Läs även: Vissa idéer är inte bara idéer, de är hållbara idéer
För ditt område, din förort eller ditt bostadsområde kommer efter coronakrisen bli den plats där du kommer hitta mer av det du annars skulle rest långväga för att få tag på eller uträtta.
Det är slut med vardagliga incheckningar på det överdådiga kontoret i stan. De vakanta kontorshusen kommer byggas tillbaka till bostäder och bolagshögkvarteren kommer anpassas efter de formella mötena som man gärna vill ta där. Hemmaarbeten som blivit ett faktum idag kommer bli norm sen och vi sitter snarare med våra grannar i lokala jobb-hubbar där vi hittar nya affärsmöjligheter genom att mötas över branschgränserna.
Vi kommer se fritidsgårdarnas återkomst, för helt plötsligt har vi alla mycket mer tid för fritidsaktiviteter. Medborgarkontoren kommer även de komma tillbaka för att möta nytändningen för vårt demokratiska ansvar. För vi är demokratiska och kulturella varelser, som vill ta ansvar för vårt samhälle och dess utveckling.
Läs även: Vi ska inte bygga, vi ska förvalta
Arbeten försvinner och arbetstillfällen kommer till. I framtiden finns saker att göra i alla stadens hörn och kanter, för det händer saker i alla stadens hörn och kanter. Vi kommer börja se de första Makersspace-lokalerna komma till där vårt avfall kan bli till nya produkter och reservdelar. Nya hantverksyrken som specialiserar sig på att reparera och förädla trä, metall, plast och i nya material. Vi kommer ha second hand butiker och lager som blir framtidens nya köpcentrum. Vi kommer se närbutiken poppa upp med färsk ekologisk mat från landsbygdsbonden och den nya urbana bonden som börjar odla upp gräsplättarna i staden. I områdets bibliotek så öppnas nu även fritidsbanken där kan du hitta allt det som vi har så mycket av i våra förråd, men som aldrig används. Musikutrustning, verktyg och allt sådant som gärna delas istället för att ägas.
Allt detta kommer ske för att vi kommer börja se möjligheterna i den befintliga bebyggelsen. Den som står tom stora delar av dagen. Livet mellan husen som gapat öde i stora delar av staden. Vi kommer vilja rösta med fötterna och jag hoppas så många som möjligt vill hjälpas åt för att se denna framtid realiseras, för det tror jag vi kommer må bättre av.
Robin Al-Salehi, grundare av Vakansa.
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Ämnen i artikeln:
Coronaviruset