Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Branschens unga söker mer frihet vid valet av arbetsmiljö

De senaste två åren har vänt upp och ner på våra liv. Vi har tvingats till stora anpassningar i både privatliv och arbetsliv och gränsen mellan arbete och hemmet har suddats ut. Nu ser vi förhoppningsvis en vändning. Men, samhällsbyggnadsbranschens främsta talanger vill inte gå tillbaka - de vill ha mer frihet vid valet av arbetsmiljö. Det skriver Gabriel Magnusson, Ansvarig för MERC Research.

Publicerad: 3 mars 2022, 10:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Foto: Merc/Dusan Manic


Ämnen i artikeln:

Merc

MERC Community har frågat medlemmarna i talangnätverket om arbetsmiljön i fastighetsbranschen och balansen i deras arbetsliv. Rapporten 'Framtidens kontorsmiljö - hur vill de unga talangerna arbeta i framtiden?' visar att de allra flesta vill ha möjligheten att arbeta hemifrån någon eller några dagar i veckan, även om önskemålet kommer med vissa krav. Mer om det senare.

Data från rapporten visar att en klar majoritet av de svarande vill arbeta mestadels från kontoret, följt av en fjärdedel som vill arbeta lika mycket från kontoret som hemifrån. De allra flesta anser nämligen att hemarbete ökar effektiviteten. Möjligheten att arbeta hemifrån kommer även med den stora fördelen att kunna vara mer flexibel och på så sätt få bättre balans mellan arbetsliv, familj och fritid. 

Läs även: Covid-19 har befäst den hybrida arbetsmodellen globalt

För arbetsgivaren blir det här en utmaning. Samtidigt som man vill tillmötesgå önskemålen från sin personal, finns fler nackdelar med hemarbete, speciellt om tydliga strukturer och riktlinjer saknas. Många i undersökningen säger att det har blivit svårare att kontakta kolleger samtidigt som motivation och produktivitet har blivit lidande. För att behålla unga talanger inom en organisation är det viktigt att ge dem ett sammanhang och en lagkänsla där de kan ta hjälp och växa av varandra. 

Branschen bör snabbt hitta naturliga och smidiga lösningar för att underlätta kommunikationen mellan sina medarbetare, så att inte en bristande kontakt mellan kolleger hämmar verksamheten. Exempelvis kan detta ske genom fler avstämningar – att arbetsgivaren helt enkelt hör av sig till sina anställda och frågar hur deras arbete går och hur de mår. 

Läs även: Kista galleria har överlevt kontorsdöden under pandemin - växlar upp inför nästa år 

Detta är viktigt för alla medarbetare, men extra viktigt för dem i de yngre åldrarna. Rapporten visar att en majoritet i åldrarna 20-25 anser att de inte introduceras till nya kolleger eller får uppleva nya arbetssammanhang vid distansarbete. Många av de yngre har fått sin första anställning under pandemin och har bara arbetat helt eller delvis på distans. Vissa av dem har ännu inte hunnit knyta kontakter inom verksamheten. Vid distansarbete, speciellt mot denna åldersgrupp, ställs höga krav på uppföljning och regelbunden kommunikation. Chefer och seniora medarbetare bör ta ansvaret att skapa en ömsesidig kontakt samt erbjuda en ökad tillgänglighet gentemot de mer juniora medarbetarna.  

För att locka unga talanger behöver företag erbjuda möjlighet till frihet i arbetet, men utan en genomtänkt strategi för kommunikation och feedback blir både motivation och produktivitet lidande. Det enkla alternativet kan vara att gå tillbaka till hur arbetet brukade ske och hur en organisation brukade drivas. Men de unga talangerna har efter två år av hemarbete hittat både fördelar och nackdelar med att arbeta hemifrån respektive från kontoret. För att attrahera och behålla de mest drivna och mest talangfulla individerna bör företag och organisationer hitta lösningar på hur de yngres behov och önskemål kan gå till mötes.

Gabriel Magnusson, Ansvarig för MERC Research

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Merc

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev