Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Bostadspolitisk apati kostar 100 miljoner per dag”

Avsaknaden av bostadsreformer kostar samhället stora summor. Alldeles för stora summor, skriver Andreas Hatzigeorgiou, vd på Stockholms Handelskammare.

Publicerad: 12 februari 2020, 15:10

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Andreas Hatzigeorgiou, vd på Stockholms Handelskammare, anser att det råder apati inom bostadspolitiken och att läget måste brytas snarast. Foto: Cornelia Nordström / Mostphotos


Ämnen i artikeln:

Andreas HatzigeorgiouStockholms Handelskammare

Reformer är ofta förknippade med en prislapp där kostnader måste vägas mot nyttor och i bästa fall framtida potentiella intäkter i form av bättre tillväxt. Men även avsaknad av reformer kommer till ett pris. Det går faktiskt att sätta en prislapp på passivitet.

Stockholms Handelskammare har tillsammans med WSP tagit fram ett räkneverk som i kronor och ören visar kostnaden för den dysfunktionella bostadsmarknaden. Därmed har vi nu en prislapp för oförmågan – eller oviljan – att förbättra bostadspolitiken.

Sedan regeringsbildningen och den ökända Januariöverenskommelsen har siffran tickat upp till omkring 40 miljarder kronor i utebliven tillväxt, enbart för Stockholmsregionen.

Läs även: Momsregler för fastigheter behöver reformeras 

Decennier utan en offensiv och genomtänkt reformagenda för en bättre fungerande bostadsmarknad genererar här och nu ett omfattande ekonomiskt svinn som sammantaget minskar Sveriges konkurrenskraft, förmåga till tillväxt och i förlängningen vårt gemensamma välstånd.

Vi är alla förlorare på denna bostadspolitiska stagnation. Inte minst storstadsregionerna, där bristen på bostäder är som störst. De största förlorarna är dock de unga, de som vill etablera sig på arbetsmarknaden samt personer som saknar förmögenhet eller möjlighet att låna de pengar som krävs för att ta steget in på bostadsmarknaden.

Dessvärre har januariöverenskommelsen mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna lagt en våt filt över bostadspolitiken. Jag befarar att något större omtag och genomgripande grepp om bostadspolitiken i sin helhet inte är att vänta under innevarande mandatperiod.

Läs även: ”Har stadsplanerarna glömt sällanköpshandeln?” 

Med det sagt: Det går att uppnå viktiga förbättringar med relativt små medel.

Lars E.O. Svensson, tidigare vice riksbankschef och nu affilierad professor vid Handelshögskolan i Stockholm, har för Stockholms Handelskammares räkning genomfört en studie där han pedagogiskt redovisar hur amorteringskravet infördes på felaktiga grunder och fel det slagit.

Amorteringskravet måste nu skyndsamt ses över och ändras. På längre sikt måste givetvis bostadspolitiken i sin helhet ses över och förbättras. Detta ska inkludera även hyresmarknaden som måste kunna bli ett alternativ för den som vill etablera sig på bostadsmarknaden.

Fram till dess fortsätter notan för den bostadspolitiska apatin att ticka med över 100 miljoner kronor i utebliven tillväxt per dag. Har vi råd att inte agera?

Andreas Hatzigeorgiou, vd på Stockholms Handelskammare

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev