onsdag31 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Debatt

”Bolag som inte lyckas reducera utsläpp och trygga humankapitalet finns inte kvar år 2030”

Om inte fastighetsbranschen ställer om sina affärsmodeller detta decennium, riskerar vi att hamna i ”hothouse earth”, skriver Simon Iaffa Nylén, Sustainability Manager på Brunswick Real Estate.

Publicerad: 22 juni 2020, 13:05

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Simon Iaffa Nylén skriver om behovet av snabb omställning i fastighetsbranschen. Foto: Mostphotos / Brunswick Real Estate


Ämnen i artikeln:

MercBrunswick Real Estate

20-talets stora utmaning för bolag är att ställa om sina affärsmodeller så att de reducerar utsläpp och tryggar humankapital. Gör de inte det, finns de inte kvar år 2030.

Jag ska vara helt ärlig, detta kommer bli ett svettigt decennium för fastighetsbranschen och då tänker jag inte bara på återhämtandet från corona.

Läs även: Så lever vi 2044 – och så påverkar det branschen

Klimatkrisen känner vi till, där vi måste minska utsläppen med minst 50 procent till 2030 samtidigt som vi löser bostadsbrist och utvecklar staden. De sociala utmaningarna är otrygghet, segregation, arbetslöshet och kriminalitet som branschen på senare år har börjat förstå har reella implikationer på fastighetsvärden. Utmaningarna är inte unika för detta decennium, men det är nu bägaren rinner över – det är nu det gäller.

För att tackla dessa utmaningar måste vi göra en 360 av våra affärsmodeller. Det är en existentiell fråga för bolag, för ställer de inte om, finns de inte kvar år 2030. 

En hållbar affärsmodell

En hållbar affärsmodell är egentligen inget revolutionerande, utan det är snarare så att vi sedan industrialismen haft skeva uppfattningar om tillväxt, kapital och resurser - som legat till grund för ensidiga affärsmodeller. Modellerna har enkom fokuserat på att skapa finansiellt värde och trygga ekonomiskt kapital. Detta har så klart tagit oss dit vi är i dag – men som forskningen konstaterar, på bekostnad av miljö och människor.

Detta kommer bli ett svettigt decennium för fastighetsbranschen.

Syftet med en hållbar affärsmodell är att skapa ekologiskt och socialt värde samtidigt som det ekonomiska kapitalet tryggas. Detta genererar möjligen en lägre avkastning i det korta perspektivet, men skapar hög och stabil avkastning i det långa loppet. Avkastningen är även riskjusterad i dess sanna bemärkelse, då alla risker uppdagas och inte enbart de ekonomiska.

Omställningens decennium 

Det är nu det gäller. Vi har 10 år på oss att undvika hothouse earth, där den globala medeltemperaturen är 4-5°C högre än före industrialismen och havsnivån 10-60 m högre än i dag. Mänskliga utsläpp påskyndar denna process och globalt står vår bransch för 40 procent av utsläppen. Därför finns det ingen ursäkt – 20-talets uppgift är att ställa om till affärsmodeller som reducerar utsläpp och tryggar humankapital.

Simon Iaffa Nylén

Mer om skribenten

• Simon Iaffa Nylén är Sustainability Manager på Brunswick Real Estate.

• Han är medlem i MERC Talangnätverk där unga talanger erbjuds en plattform för att träffas, utbyta erfarenheter och skapa långsiktiga samarbeten.

• Han är också styrelseledamot i Young Sustainability Professionals, det främsta nätverket för young professionals inom hållbarhet. 

 

 

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

MercBrunswick Real Estate

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev