Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Är det nu arbetslivet digitaliseras på allvar?”

Initiativen för att bromsa den snabba spridningen av coronaviruset är kanske det som får digitaliseringens möjligheter att på allvar slå igenom på våra kontor arbetsplatser, skriver fastighetsrådgivare Karin Witalis.

Publicerad: 16 mars 2020, 14:01

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Rådgivaren Karin Witalis skriver att coronakrisen kan få till följd att synen på kontorsarbete förändras i grunden.

Foto: Mostphotos / Witalis


Ämnen i artikeln:

CoworkingKarin WitalisCoronaviruset

Trots att tekniken länge har funnits, med internet, skypemöten, möjlighet att dela skärm, webinarier, sociala medier och allt annat som skulle kunna befria oss från tidskrävande arbetspendling, är det många företag som inte låter sina anställda arbeta på distans. 

Många arbetsgivare befarar säkert att distansarbete innebär att de tappar kontrollen över sina anställda, att det blir svårt att hålla ihop gruppen och få arbetet gjort. Det är dessutom många anställda som inte tror sig kunna arbeta på andra platser än kontoret. De tror sig inte ha disciplin, eller ser framför sig att arbetsdagen skulle bli väldigt ensam och långtråkig. 

Läs även: ”Ett trauma i Stockholm city” 

Men nu är det skarpt läge! Nu riskerar coronaviruset att få dramatisk spridning om inte alla som kan ser till att arbeta hemifrån. Nu måste det fysiska mötet ersättas med det digitala.

Nu är vi tvungna att i stor skala testa all den teknik vi har för distansarbete.

Mitt i allt elände ser jag detta som någonting bra.

Jag tror att utfallet av perioden med distansarbete kommer att bli något positivt. Jag tror att många arbetsgivare och anställda, efter den här testperioden, kommer att uppleva att det faktiskt fungerar att, helt eller delvis, arbeta på distans. Det krävs nya rutiner och delvis nya arbetssätt. Det krävs tillit, disciplin och bra digital teknik. Men allt fler kommer att inse att hela personalstyrkan inte behöver befinna sig på ett och samma ställe varje dag för att vara kreativa och produktiva. Viss typ av arbete kanske till och med flyter på bättre i hemmets lugna vrå, eller på någon annan plats som inte är kontoret.

Läs även: Examensarbete: Coworking ur ett fastighetsägarperspektiv

Nästa steg är att inse distansarbetets riktiga fördelar. Bland annat: I och med distansarbete får arbetsgivaren en närmast oändlig pool av talanger att välja mellan. Inte enbart de som råkar bo inom 45 minuters radie från kontoret. Dessutom, produktiviteten kan öka genom att de anställda som arbetar hemifrån inte behöver lägga lika mycket tid och energi på att pendla till jobbet.

När coronadramatiken har avklingat kommer mycket att återgå till det gamla vanliga.

Mitt i allt elände ser jag detta som någonting bra.

Företagen kommer fortsätta att hyra kontorsytor. En stor del av arbetsstyrkan kommer säkert att pendla dit varje dag, hela veckan. Det fysiska mötet kommer inte att upphöra.

Den stora skillnaden tror jag kommer vara en ökad legitimitet och acceptans att arbeta på distans, då när alla vet att det fungerar. Med det som stöd kan ännu fler människor bli platsobundna och få möjlighet att bo och verka där de trivs och arbetar bäst, utan att behöva byta yrke. 

Kris betyder utveckling, eller hur var det?

Karin Witalis, Witalis Real Estate Consulting 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.