Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Använd pandemin för att nå era hållbarhetsmål”

Anders Lundin, chef för bygg- och fastighetsverksamheten på Afry ser en möjlighet för fastighetsbranschen i rådande kristider.

Publicerad: 15 maj 2020, 13:11

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

CoronavirusetAfry

Det råder ingen tvekan om att hela branschen står under hårt tryck. På flera håll har byggarbetsplatser stängts ned och butiks- och restaurangytor gapar tomma, men vi hoppas alla komma ur den här situationen så snart och så skonsamt som möjligt. För fastighetsbranschen kan situationen vi befinner oss i emellertid visa sig vara en möjlighet att snabba på fastighetssektorns klimatomställning. Självklart finns det saker vi kan göra för att stå bättre rustade att möta våra hållbarhetsmål när det är tid för samhället att starta upp igen. Förtjänster för såväl klimat, effektiv energianvändning och minskade kostnader för fastighetsägare. Här är bara några exempel.

Skapa en digital överblick över klimatavtrycket

En väl dokumenterad fastighet har ofta låg energiförbrukning och klimatbelastning. Nya byggnader som projekteras i BIM (byggnadsinformationsmodellering) har en digital tvilling redan innan den uppförs, vilket underlättar planering, produktion, drift och driftoptimering, beräkning av energiförbrukning med mera. Använd den här tiden till att skapa en digital överblick.

Använd tomma och outnyttjade lokaler klimatsmart

Många kontorsfastigheter har en låg utnyttjandegrad (en bra bit under 50 procent), även utan coronapandemi. Förse byggnaderna med system som automatiskt anpassas till närvarograd vilket minskar energiförbrukningen, sänker CO2-belastningen, ökar driftnettot och därvid fastighetsvärdet. En låg nyttjandegrad innebär även att lokalerna kan användas till annat, dag- eller kvällstid. 

Gör befintliga fastigheter flexibla för att möta nya behov

Den mest klimatsmarta fastigheten är den som aldrig byggs, brukar man säga. Företag är under en ständig förändring och fastigheter byter hyresgäst kanske vart femte till sjätte år. För att möta det krävs flexibla och generella byggnader med lokaler som snabbt går att bygga om. Varför inte utforma nya skolor för att senare kunna inrymma vård eller äldreboende? 

Använd en logistikhub för att undvika just in time-leveranser

För de nya byggen som ändå är på gång, finns många fördelar med att just nu tänka om. Coronautbrottet har lärt oss att materielleveranser just in time inte duger hållbarhetsmässigt. Varken inom vården, industrin eller till en byggarbetsplats. När det brister i produktions- och leveranskedjan står slutanvändaren utan material. Planerade leveranser sänker klimatbelastningen från transporter. I ett av Afrys projekt minskade 80 procent av transporterna till byggarbetsplatsen tack vare en logistikhub.

Anders Lundin, chef för Afrys bygg-och fastighetserbjudande

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

CoronavirusetAfry

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.