Debatt
Förenklad administration och mindre byråkrati kan vända fastighetssektorns elanvändning från höga kostnader till lönsamma affärer, om bara Elmarknadsinspektionen tillåter det. Möjligheten att agera är nu, om ett par månader är det försent. Det menar energiteknikföretaget Ngenics vd Björn Berg.
Debatt
Aptiten på gröna projekt är alltjämt stor och grönt kapital står redo att finansiera hållbara initiativ. Risken för negativa klimatkonsekvenser är dock stor då nybyggnadsprojekt ofta premieras. Mer fokus bör läggas på cirkulära lösningar i de finansiella ramverken.
Debatt
Fastighetsbranschen har lyckats relativt väl med jämställdheten – men inte lika bra med att få in minoritetsgrupper i ledande positioner. Låt kvinnornas kamp i Iran vara en inspirationskälla för att lyfta fördelarna med ett inkluderande ledarskap och dess betydelse för ökad affärsnytta. För ingen vill väl likställas med mullorna och deras rädsla för oliktänkande.
Krönika
Fossil energi har högst antal döda vid olyckor. Även när man räknar med Tjernobyl-katastrofen ligger kärnkraften lägst. För Sveriges vidkommande frågar man sig hur länge ska känslomässiga och emotionella värderingar för kärnkraften vara vägledande för politiska beslut?
Debatt
Otydliga definitioner, inte minst överanvändning av det så populära ordet ”klimatneutral”, kan leda till att omställningen av bygg- och fastighetssektorn bromsas. Eftersom det inte finns en tydlig definition av ordet kan det utnyttjas för att få projekt att framstå som grönare än de är – så kallad greenwashing.
Debatt
Arbetslivet står inför ett paradigmskifte. Det räcker inte längre med en hög lön för att locka kvalificerad arbetskraft. Lika viktigt har det blivit att dela gemensamma värderingar och kunna erbjuda balans i livet. Vi är tillbaka till det normala, men ingenting är som förut.
Debatt
Partiernas ointresse för bostadspolitiken skapar inte bara problem här och nu, utan kanske ännu mer på lång sikt. Det menar Hyresgästföreningen och Rikshem som i en gemensam debattartikel argumenterar för tre områden där branschen skulle gynnas extra mycket om politiken kunde komma överens om långsiktiga spelregler.
Debatt
Den stora solcellsruschen fortsätter i skuggan av skenande energipriser och strävan efter renare el. Men branschen vill se regelförändringar för ännu fler paneler på tak och fält – inte minst när det gäller handläggningstider, energidelning och skatter.
Debatt
Systemet med tomträtter skapar otrygghet för tusentals bostadsrättsföreningar. För att skapa mer förutsägbarhet vill vi införa en årlig uppräkning av tomträttsavgälderna och ge bostadsrättsföreningarna rätt att få köpa loss marken från kommunen. Det skriver Liberalerna i en debattartikel.
Debatt
Skenande byggpriser, inflation och stigande räntor gör det allt svårare att bygga bostäder som människor har råd med. Branschen måste ges bättre förutsättningar för att bygga bostäder och det måste ske nu. Annars riskerar än fler att stängas ute från bostadsmarknaden om hyrorna i nyproducerade lägenheter blir för höga.
Debatt
Tre miljoner svenskar betalar varje år hundratals miljoner i onödiga kostnader för sitt hem. Orsaken är 400 000 oförsäkrade där varje skada indirekt leder till höjda hyror för grannarna. Det borde därför vara en självklarhet med ett obligatoriskt hemskydd för varje boende i lägenhet, genom bostadsrättföreningen eller fastighetsägaren.
Debatt
Efter en tung vår med stigande inflation och räntor är det upp till bevis för fastighetsbranschen. Riksbanken sitter på det slutgiltiga svaret om den skuldtyngda sektorn ska kunna försvara sina räntetäckningsgrader och vad som händer med avkastningskrav och fastighetsvärden. Det skriver Nordic Credit Ratings kreditratinganalytiker Marcus Gustavsson.
Debatt
Efter att arbetet med en ny tomträttsmodell havererade under fjolåret är ovissheten nu stor om hur Göteborgs Stad vill hantera sina avgälder framöver. I en ny dom går staden med på en uppgörelse, och drar tillbaka oskäliga höjningar för närmare 1000 lägenheter i Göteborg. En viktig delseger, men fortfarande riskerar tusentals göteborgare chockhöjningar. Nu kräver branschföreträdare en moderniserad modell.
Debatt
Den 4 april överlämnade jag betänkandet kring 'Förslag för att underlätta för förstagångsköpare på bostadsmarknaden' till bostadsminister Johan Danielsson. Fokus i den efterföljande debatten har varit på förslaget gällande startlån. Debatten har också till stor del berört andra frågor som olika debattörer tycker borde ändras. Det är ganska naturligt att alltid vilja ha mer – men låt inte den önskan stjälpa det förslag som finns, skriver den särskilda utredaren Eva Nordström.
Debatt
Enligt den statliga utredningen för startlån kommer fler män än kvinnor gynnas av förslaget. Frågan är om det kan finnas en generationsskillnad här, i hur unga kvinnor i dag tar större ansvar för sin ekonomiska situation, på grund av ökade möjligheter att göra just detta? Det frågar sig Mona Kjellberg från Juni Strategi.
Debatt
Politiska satsningar på solceller har lett till en ökad vilja från fastighetsbolag att installera solceller på sina tak. Men en i dagsläget komplicerad och otydlig rättspraxis kring hur dessa ska beskattas bromsar utbyggnadstakten av solcellsanläggningar på byggnader och missgynnar helt solceller på bostadshus.
Debatt
Varje år försvinner 9 miljarder kronor till kriminella kretsar vid offentliga upphandlingar inom bygg- och fastighetsbranschen. Är det inte i grevens tid att vi fokuserar på att göra rätt? Det frågar sig Linda Schuur, hållbarhetschef på Intea.