Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Wallenstam Fastigheter
Bostäder
Wallenstam är näst på tur med färdigförhandlade hyror för 4 000 lägenheter i Stockholmsregionen, långt under branschens yrkande. "Förutsägbarhet i god tid är även till fördel för oss", säger Hans Wallenstam till Fastighetsnytt.
Aktiemarknad
Wallenstams styrelse har fattat beslut om en ny affärsplan som startar den 1 januari 2023 och löper till år 2030, med mål att uppnå ett substansvärde om 100 kronor per aktie. Det framgår av ett pressmeddelande.
Nyheter
Samhällsbyggarna med jämn könsfördelning i toppen har blivit fler sedan förra året, men tidigare toppbolag sjunker i rankningen när Allbright jämför jämställdheten i börsbolagen.
✓ 52 samhällsbyggare rankade ✓Flera fastighetsbolag med noll kvinnor √Byggjättarna som klättrar
Delårsrapporter
Efter megaförvärvet hösten 2021 är det en bostadsjätte som tar förstaplatsen i Fastighetsnytts sammanställning av Sveriges 101 största fastighetsbolag. Tillsammans drar de in 175 miljarder kronor i hyresintäkter och mellan sig har de fastigheter värda 3 300 miljarder – drygt hälften av landets BNP.
Aktiemarknad
Stockholmsbörsen handlades något ned vid lunchtid på måndagen. SBB lyfte dock mot strömmen när fastighets- och bostadsbyggaraktier generellt återhämtade sig, trots att färska europeiska inflationssiffror inte ingav förhoppningar om minskad penningpolitisk åtstramning.
Hållbarhet
Förra veckan blev det känt att bostadsjätten Wallenstam chockhöjer elpriset för sina hyresgäster – samtidigt som bolaget är storägare av vindkraft. Men Wallenstam menar att det inte finns direkt samband mellan bolagets vindkraftsägande och priset hyresgästerna betalar för sin el. Satsning på vindkraft är 1 miljard kronor från break even.
Finansiering
Fastighetsbolaget Wallenstam nådde enbart 28 procents anslutningsgrad i det frivilliga återköpsprogrammet när obligationer för 250 miljoner med förfall i november skulle återköpas. Redan i somras flaggade bolaget för turbulens på obligationsmarknaden och nu väntar bankfinansiering fullt ut om oron på obligationsmarknaden består. Det säger Wallenstams CFO Susann Linde till Fastighetsnytt på onsdagen.
Hållbarhet
Solcellsligan del 2. Med rusande energipriser är solen en tillgång som inte kan förspillas. Fastighetsnytt presenterar nu branschens ambitioner och har nu kommit till topp-11 där toppbolaget snart har solpaneler på hälften av sina 200 byggnader.
Debatt
Den stora solcellsruschen fortsätter i skuggan av skenande energipriser och strävan efter renare el. Men branschen vill se regelförändringar för ännu fler paneler på tak och fält – inte minst när det gäller handläggningstider, energidelning och skatter.
Rekrytering
Bristen på fastighetstekniker är så stor att bolagen allt oftare snor personal av varandra. Branschen hade hellre sett en ökad tillströmning av ny arbetskraft än dagens konkurrens, men i stället är ett sjunkande antal nyutexaminerade ett faktum. Bolag som AMF Fastigheter, Wallenstam och Wihlborgs beskriver ✓ läget i branschen ✓ hur situationen ser ut hos dem ✓ strategierna för att trygga personalförsörjningen framåt.
Infrastruktur
Trots skriande brist på publika laddstationer vill branschen helst skynda långsamt. Det visar vår enkät med tolv fastighetsbolag. Osäkerheten är störst kring vilken teknik som överlever på sikt.
✓ Investeringsstrategin
✓ Lägesbild och status på utbyggnaden
✓ Prognos och mål fram till 2030
Hållbarhet
Mer solceller på taken, klimatsmartare materialval, hållbara val i leverantörskedjan och bränslebyten i tusentals lägenheter i det europeiska fastighetsbeståndet. Det är några löften som ska infrias under året levererade av elva svenska fastighetsbolag och dess hållbarhetschefer.
Hållbarhet
De elva fastighetsbolag som under våren fått sin hållbarhetsrapportering granskad av Fastighetsnytt visar på de största framstegen i årstakt inom områdena miljöcertifiering, cirkulär ekonomi och social hållbarhet. Den största utmaningen för dem är att leva upp till ambitiösa klimatmål och löften om att vara i linje med Parisavtalet. För åtta av elva bolag ökar de klimatskadliga utsläppen i årstakt.
Hållbarhet
Fastighetsnytts granskning av fastighetsbolagens hållbarhetsrapportering visar på höga ambitioner, men ofta saknas lättillgänglig information om hur hållbarhetsarbetet fortskrider i årstakt. I framtiden kommer det att krävas mer. EU signalerar stramare regler om vad en hållbarhetsredovisning ska innehålla, samtidigt som EU:s taxonomi kommer att sätta press på bolagens rapportering om de vill passera som hållbara i investerarnas ögon.
Stadsutveckling
Hammarbys Söderstadion och AIK:s Råsunda – båda är borta sedan snart ett decennium. Men vad händer egentligen med marken där arenorna en gång stod? Läs om: ✓ Den gordiska knuten som avgörs i sommar ✓ Klubbarnas önskemål som kan bli slutpunkten ✓ Den oönskade lösningen vid gamla ”Norra stå” ✓ Bygglovshandlingarna som precis kommit in.
Stadsutveckling
Kommunfullmäktige i Göteborg säger ja till kommunstyrelsens förslag om att ersätta den över 50 år gamla inomhusarenan Scandinavium och utveckla miljön runtomkring. Men ett av förslagen får kritik. ”Då blir det ännu mer evenemang till Stockholm, Oslo och Köpenhamn”.
Makroekonomi
Sverige får en positiv reporänta för första gången på 7,5 år, och det ser inte ut att stanna vid dagens 0,25 procent. Fastighetsnytt har samlat branschens reaktioner på nyheten – alltifrån Wallenstams fokus på leveranskedjor och Fastighetsägarnas oro för bostadspriserna till Byggnads krav i den kommande lönerörelsen.
Hållbarhet
DEL 7. Med utsläppsminskningar som hittills överträffar de egna målen visar Wallenstam upp ett hållbarhetsarbete som imponerar. I årets hållbarhetsrapport finns framsteg i mer än hälften av de områden som Fastighetsnytt bedömer. Bolaget är det enda hittills vår granskning som minskar sina absoluta utsläpp i scope 3.
– Vi är jätteglada för att kunna visa upp de här resultaten men slutmålen är tuffa och ännu är vi inte där, hårt arbete återstår, säger bolagets hållbarhetschef Karin Mizgalski.
Hållbarhet
Under måndagen kom nyheten att Akelius Foundation, med Roger Akelius vid styret, kommer matcha alla Ukrainabidrag som ges till Unicef och UNHCR under mars. Vi listar här fler av fastighetsbolagens bidrag till stöd av kriget i Ukraina.
Bostäder
Wallenstam, numera delägare i Colive, fortsätter sin satsning på coliving. ”Att kunna bidra till nya boendeformer så att fler unga människor kan komma in på bostadsmarknaden är ett bidrag i vårt sociala hållbarhetsfokus”, säger bolagets vice vd Marina Fritsche till Fastighetsnytt.
Hållbarhet
Fastighetsnytt har bett tio börsnoterade fastighetsbolag lista sina främsta frågor och risker inom hållbarhet. Resultatet visar att strategin spretar stort mellan bolagen. Här ser du hela priolistan.
Arkitektur
Nacka kommun uppför en stenstad mitt i den nya stadskärnan när Wallenstam bygger bostäder och lokaler i samma klassiska stil som dominerade för över 100 år sedan. Sveriges Arkitekter är positiva till att byggherren går emot strömmen.
Stadsutveckling
Stadsbyggnadskontoret lägger Wallenstams förslag om att bygga fyra höghus vid Heden på hyllan. ”Vi har inget uppdrag och spontant stämmer förslaget inte överens med vår riktlinje om stadens silhuett”, säger stadsbyggnadsdirektören.
Politik
I sommar ska den tillfälliga saluhallen, som Wallenstam har köpt, flyttas från Östermalmstorg. Nu vill Stockholms stad bereda ett sponsrat medborgarförslag på hur torget kan förnyas; se visionsbilderna här.
Nordic Update
Wallenstam has acquired a commercial property in central Göteborg from SEB Trygg Liv for SEK 375 million. Located adjacent to Avenyn, the property has an LFA of 6,600 sq.m. office and retail premises and is fully let.
Nyheter
Wallenstam has increased its share in Swedish coworking operator Convendum by acquiring new shares in the company. Following the transaction, Wallenstam owns 25 per cent of Convendum, according to a December 28th, market announcement.
Nyheter
Wallenstam will cease to buy back shares and instead invest the funds in development of residential properties and exisiting commercial spaces. The company hopes to increase its net asset value by 40 SEK, or 50 per cent, until 2023.