Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Tomas Pousette
Nyheter
Fallet i bostadspriserna i höstas kom som en överraskning för många. Det saknas emellertid inte indikatorer på utvecklingen av bopriserna. Vilken förvarning om prisfallet gav de enkäter om prisutvecklingen på bostadsmarknaden som riktas till fastighetsmäklare och hushåll?
Krönika
Det var nog inte så här som motståndarna mot euron i folkomröstningen 2003 hade tänkt sig. Ett av nejsidans viktigaste argument var att en svag krona skulle rädda svensk ekonomi vid en allvarlig kris men ingen trodde väl då att kronan skulle kunna sjunka som ett blysänke även under normala förhållanden.
Makroekonomi
Prognosen för reporäntan dras upp något de närmaste kvartalen men i övrigt gjordes inga förändringar av penningpolitiken vid Riksbankens senaste räntemöte. Riksbanken hoppas att en fortsatt stark konjunktur med stigande löneökningar samt en svag krona ska bidra till att få upp inflationen till målet på 2 procent.
Nyheter
Finansinspektionen och Riksbanken varnar i de senaste rapporterna om finansiell stabilitet för ökade risker på den kommersiella fastighetsmarknaden. Det finns emellertid ett glapp mellan varningarna och den analys som de baseras på.
Makroekonomi
Riksbanken anser att möjligheten att nå inflationsmålet fortfarande är osäker och behåller därför den expansiva penningpolitiken. Det mest dramatiska från Riksbankens presskonferens var att Stefan Ingves mikrofon inte fungerade så bra..
Makroekonomi
Stockholmsbörsens fastighetsindex har stigit rejält sedan mitten av november trots att långräntan stigit kraftigt efter det amerikanska presidentvalet. Håller det tidigare sambandet mellan fastighetsindex och långräntan, så ligger fastighetsindex nu ungefär 10 procent för högt.
Makroekonomi
Det var ett klokt beslut av majoriteten i Riksbankens direktion att utöka köpen av statsobligationer. När man har kämpat så länge för att få upp inflationen är det bättre att ta i lite för mycket än att riskera att en starkare krona får inflationen att vända ner igen.
Nyheter
De höga bostadspriserna, svårigheten att få tag på en bostad och risken för en bostadsbubbla är heta frågor i debatten. I Novus senaste undersökning av de politiska frågor som väljarna tycker är viktigast kom emellertid boende först på tionde plats.
Makroekonomi
Riksbanken framhåller ofta att de långsiktiga inflationsförväntningarna är viktiga. Avviker förväntningarna från inflationsmålet på två procent tolkas det som att trovärdigheten för penningpolitiken är hotad. Riksbanken behöver dock inte vara alltför oroad om den förväntade inflationen på fem års sikt avviker några tiondelar från inflationsmålet. På så lång sikt är det mesta ändå bara gissningar.
Nyheter
Bristen på bostäder är en av de hetaste politiska frågorna men statistiken över bostadsbyggandet är osäker. Det kan mycket väl vara så att det nu byggs ännu fler bostäder än vad vi tror men det kan också visa sig att uppgången i bostadsbyggandet överskattas.
Lagar & regler
Regeringens förslag om ändrade regler för uppskov med beskattning av kapitalvinster vid försäljning av bostad kommer att få liten effekt. Räntan som ska betalas på uppskovsbeloppet är för hög i dagens lågräntemiljö. Det är tur att regeländringarna är ineffektiva eftersom förslaget om möjlighet till ökad skattekredit går på tvärs mot alla andra åtgärder för att minska hushållens skuldsättning.
Nyheter
De kommande stora visningshelgerna blir viktiga indikatorer på temperaturen på bostadsmarknaden. Augusti brukar vara en månad med starka prisökningar både för bostadsrätter och för småhus. I år är läget mer osäkert och det verkar troligt att prisökningarna blir betydligt lägre än de brukar vara.
Nyheter
Riksbankschefen har svängt rejält från att tidigare ha varit en kraftfull förespråkare för en restriktiv penningpolitik till att bli en av de främsta företrädarna för en extremt expansiv penningpolitik. Frågan är om Stefan Ingves hinner ändra sig igen innan hans mandatperiod går ut i slutet av 2017.
Makroekonomi
Vi det senaste penningpolitiska mötet beslutade Riksbanken att utöka köpen av statsobligationer med 65 miljarder kronor. Till halvårsskiftet 2016 kommer de totala köpen att uppgå till 200 miljarder kronor. Vilka effekter kan det här tänkas få på räntorna, växelkursen och börsen?
Nyheter
Hur stor är rabatten på de annonserade boräntorna? Den frågan kommer att få sitt svar den första veckan i juni när banker och kreditmarknadsföretag, enligt Finansinspektionens föreskrift, ska börja redovisa de faktiska bolåneräntor som låntagarna betalar.
Makroekonomi
Tillväxten i den svenska ekonomin var överraskande stark under slutet av förra året. BNP ökade med hela 1,7 procent från tredje till fjärde kvartalet, vilket bidrog till att BNP-tillväxten för helåret 2013 drogs upp till 1,5 procent. Det var betydligt bättre än de 0,9 procent som Riksbanken räknade med i sin senaste prognos.
Makroekonomi
Den allmänna prisnivån i november mättes 0,1 procent högre än i november 2012 enligt SCB:s mätning som publicerades på torsdagsmorgonen. Inflationstakten är alltså 0,1 procent och det är en uppgång från den deflation på 0,1 procent som mättes i oktober.