Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Sveriges Arkitekter
Makroekonomi
Än så länge syns ingen större dramatik i arkitektbranschen. Arbetslösheten är fortsatt låg och optimismen bland företagen ligger på stabila nivåer. Men att betydligt mörkare moln smyger sig på råder det inget tvivel om när Sveriges Arkitekter levererar sin branschrapport.
Makroekonomi
Kraftigt höjd arbetslöshet bland arkitekter väntar runt hörnet som ett resultat av en bygg- och fastighetsbransch i gungning. Men på längre sikt väntar en betydligt knepigare utmaning för skrået. Det säger Sveriges Arkitekters förbundsordförande Tobias Olsson i en intervju med Fastighetsnytt.
✓ Arkitekterna som drabbas hårdast ✓ Ovissheten efter Kristerssons valseger ✓ "Osäkerheten längre framåt är så sjukt mycket större"
Politik
Efter drygt sex veckor i tjänsten är nya bostadsministern Johan Danielsson (S) på branschturné för att fånga upp de mest aktuella frågorna. Kraven skiljer sig åt något, men en sak har alla gemensamt – förväntningarna fram till valet är skyhöga.
Arkitektur
Arkitekter spår förbättrad konjunktur post corona men står inför nya svåra utmaningar med cementbrist, klimatomställning, utbrändhet och avmattning i bostadsbyggandet. Men vissa frågor väger lite tyngre än andra enligt Tobias Olsson, förbundsdirektör för Sveriges Arkitekter.
Arkitektur
Efter fjolårets mörker börjar arkitektkåren andas optimism igen. Men samtidigt hotar fyra risker att sakta ned branschens gynnsamma konjunkturläge. Det visar årets branschrapport från Sveriges Arkitekter.
Arkitektur
Det har varit ett tufft och annorlunda första år för Emina Kovacic som förbundsordförande för Sveriges Arkitekter. Pandemin har satt sina spår både inom förbundet och för branschen, men också satt kursen i tydlig riktning framåt.
– Vi måste vässa oss mot hållbarhet och klimatomställningen, säger Emina Kovacic.
Debatt
Cementadebatten sätter ljuset på att byggbranschen är extremt sårbar, men även att klimatomställningen går alldeles för långsamt. Det finns ambitiösa aktörer och byggprojekt som visar vägen, men incitamenten behöver skärpas. För att pionjärprojekten ska bli det nya normala krävs både morot och piska.
Samhällsfastigheter
Danskarna kammade hem den prestigefyllda tävlingen om ett nytt bibliotek för Göteborgs universitet och bygger bland annat Sveriges första automatiserade system för höglagring av böcker. Här kommer de första skissbilderna.
Arkitektur
Nacka kommun uppför en stenstad mitt i den nya stadskärnan när Wallenstam bygger bostäder och lokaler i samma klassiska stil som dominerade för över 100 år sedan. Sveriges Arkitekter är positiva till att byggherren går emot strömmen.
Arkitektur
I en krisande arkitektbransch med rekordhög arbetslöshet och nedskärningar börjar man äntligen se ljuset, enligt Sveriges Arkitekter. Vissa byråer har också gått emot strömmen när det såg som mörkast ut. ”Vi har växt med 50 procent”, säger Anna Sunnerö, grundare och vd på Sunnerö Architects, till Fastighetsnytt.
Debatt
Det är inte arkitekttävlingens fel när en budget spricker, skriver två företrädare från Sveriges Arkitekter efter att fastighetsborgarrådet i Stockholms stad kritiserat tävlingsformen i samband med renoveringen av konsthallen Liljevalchs.
Arkitektur
Med den högsta arbetslösheten på 15 år, ökad prispress och ett bostadsbyggande på nedgång behöver arkitektkåren rusta för kärvare tider. I årets stora branschrapport lyfter Sveriges Arkitekter ändå fram krisen som en katalysator för nödvändig förändring.
Arkitektur
Efter att ha tuffat sig igenom de senaste åren med en historiskt låg arbetslöshet har coronapandemin slagit hårt mot arkitektkåren. Frågan är om man missade chansen att stå emot nedgången redan innan pandemin slog till.
Arkitektur
Sveriges arkitekter spår svårare tider för arkitekterna i en ny rapport och råder kontoren att ha viss krisberedskap. “Vi räknar med fler varsel, men det är svårt att säga i vilken grad”, säger Tatjana Joksimović, ordförande för Sveriges arkitekter.
Arkitektur
Bristen på kompetens har de senaste åren varit den kanske allra största hämskon i jakten på nya bostäder. Arkitekterna har haft lägst arbetslöshet av alla, men med lågkonjunkturen runt hörnet har kontoren plötsligt börjat säga upp folk. Vad är det som håller på att hända?
Arkitektur
I ett Sverige där byggandet tagit fart finns en roll som behövs i varje projekt: arkitekter. Branschen med rekordlåg arbetslöshet måste varje vecka säga nej till jobb då det inte finns tillräckligt många arkitekter – en ”vansinnigt akut” situation.
Bostäder
Sverige har inte råd att producera 700 000 bostäder på tio år utan att ha en vettig strategi för det. I värsta fall blir resultatet både kapitalförstöring och usla livsmiljöer. Den nya arkitekturpolitiken som mejslas fram utifrån utredningen Gestaltad Livsmiljö ser vi som en god chans att bli just en nationell strategi för byggd miljö som byggherrar, arkitekter och övriga i branschen kan samlas kring.
Stadsutveckling
Atrium Ljungberg har tillsammans med Stockholms stad valt att gå vidare med COBE Arkitekters förslag på inriktning av området. Förslaget är en del av det övergripande planprogrammet för centrala Farsta och ska nu bearbetas och vidareutvecklas.