Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Riksbanken
Makroekonomi
Inflationen är för hög. Den urholkar hushållens köpkraft och gör det svårare för både företag och hushåll att planera sin ekonomi. Penningpolitiken behöver nu stramas åt mer för att föra inflationen tillbaka till målet.
Makroekonomi
Riksbanken höjer styrräntan med 1,00 procentenhet till 1,75 procent (0,75). Enligt Infronts enkät väntade sig samtliga av nio tillfrågade analytiker att Riksbanken skulle höja styrräntan med 75 punkter, till 1,50 procent.
Bostäder
En envist hög inflation gör att Riksbanken får höja styrräntan snabbare än tidigare väntat. Detta kommer att sätta fortsatt press på bostadsmarknaden, där bostadspriserna bedöms kunna falla med 20 procent från toppen till botten. Samtidigt väntas bostadsbyggandet tvärnita.
Analys
Bostadspriserna kommer att fortsätta nedåt av Riksbankens aggressiva räntehöjningar, uppger analytiker till Valueguard som presenterar kraftigt fallande bostadspriser för juni månad – där Stockholm drabbats värst.
Makroekonomi
STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Budskapet är tydligt, inflationen i Sverige är för hög och då är det dags att höja styrräntan. Det sade riksbankschef Stefan Ingves vid pressträffen efter räntebeskedet på torsdagen, där räntan höjdes med 50 punkter.
Makroekonomi
I detta nu avgörs det - på Riksbanken genomförs nu det penningpolitiska mötet. Ska en fortsatt stark inflation tvinga Riksbanken att öka åtstramningen? I morgon klockan 09.30 kommer svaret. En enig analytikerkår spår att räntan ska upp två snäpp - 50 punkter redan nu.
Makroekonomi
Räntan behöver höjas för att få ned inflationen men Riksbanken ser inga ”enorma” räntehöjningar framför sig. Det sade riksbankschef Stefan Ingves i P4 Radio Stockholm, där han kommenterade det höga inflationsutfallet för maj.
Aktiemarknad
Aktiemarknaden har inte varit nådig med fastighetsbolagen i år. En tredjedel av sektorns börsvärde är raderat. Fastighetsnytt har pratat med två experter om varför, när det kan vända och vad som väntar framåt.
– Vi upplever nu en platå där fastighetsbolagens aktiepriser stabiliserat sig, säger Michael Johansson på Arctic Securities.
– Det kommer gå otroligt fort uppåt när det vänder, fyller SEB:s Fredrik Warg i.
Finansiering
Fastighetssektorn är mest räntekänslig av alla branscher, det skriver Riksbanken i årets första stabilitetsrapport. I ett dåligt scenario kan en åtstramad räntepolitik i förlängningen betydande fallande fastighetsvärden, menar man.
Makroekonomi
Sverige får en positiv reporänta för första gången på 7,5 år, och det ser inte ut att stanna vid dagens 0,25 procent. Fastighetsnytt har samlat branschens reaktioner på nyheten – alltifrån Wallenstams fokus på leveranskedjor och Fastighetsägarnas oro för bostadspriserna till Byggnads krav i den kommande lönerörelsen.
Bostäder
Efter uppsvinget under pandemin närmare sig nu den svenska bostadsmarknaden en vändpunkt, där högre räntor och urholkade inkomster kommer att dämpa priserna. Det skriver analytiker i kommentarer till Valueguards boprisstatistik för mars.
Kontor
Kontor utgör en betydande andel av den kommersiella fastighetssektorn, och om det blir ändrade preferenser och beteenden, till exempel distansarbete, i spåren av pandemin kan det påverka sektorn om efterfrågan på kontorsyta minskar.
Makroekonomi
Inflationen i februari var högre än analytikerna väntat. Nu står Riksbankschefen och hans medarbetare inför ett svårt val om att antingen höja räntan och sinka ekonomin eller att behålla den på noll - med risk för ännu högre inflation.
Börs
Det fjärde kvartalet ökade värdet på fastighetsbestånden vilket gav utrymme för fler och större lån. Men den extremt billiga finansieringen kan vara förbi. Givet det globala säkerhetsläget och inflationen kan räntorna komma att stiga snabbare än väntat och bolagens likviditet minska med färre förvärv som resultat - något som både SBB och Castellum flaggar för.
Politik
I Coronakommissionens slutbetänkande kritiseras hur Riksbankens stödköp av bostads- och företagsobligationer i kombination med låga räntor eldade på en redan het marknad - vilket i förlängningen gynnade de som redan satt på egendomar.
Makroekonomi
På torsdag kommer ett nytt räntebesked från Riksbanken. De väntas tidigarelägga räntehöjningen ett par kvartal, men Swedbanks makroanalytiker Knut Hallberg tror att den verkliga höjningen kommer tidigare. För en alltmer nervös aktiemarknad kan det vara en idé att vara alert på torsdag förmiddag.
Makroekonomi
Högre inflation får Riksbanken att börja strama åt penningpolitiken och höja reporäntan två gånger nästa år. Den första räntehöjningen väntas komma redan i början av 2023. Det skriver Swedbank i en ny konjunkturprognos som presenterades på onsdagen.
Politik
Bankernas exponering mot fastighetssektorn och branschens ökade skuldsättning oroar Riksbanken, som också spår en fortsatt press på den kinesiska ekonomin till följd av likviditetskrisen i fastighetsgiganten Evergrande.
Analys
Svensk ekonomi är mitt inne i en återhämtning efter pandemins utbrott ifjol. Det kommer fortsatt gynna den starka fastighetsmarknaden, skriver Handelsbanken i sin senaste analys av fastighetssektorn, där hoten framför allt kommer från klimatutmaningarna.
Makroekonomi
Riksbanken har under lång tid haft svårt att få upp inflationen men framöver kommer det finnas fler faktorer som talar för en stigande inflation, däribland klimatomställningen. Det säger Swedbanks analytiker Knut Hallberg - som tror på tidigare räntehöjningar än prognostiserat.
Nyheter
Det har snart gått fem år sedan Riksbanken införde minusränta i Sverige. Banken hade hoppats kunna höja räntan till noll i år, men det mesta tyder på att vi får leva med minusränta ett tag till. Sverrir Thór ser inte många alternativ.
Börs
Inflationen uppmättes 2,1 procent i maj och som redan framkommit på Fastighetsnytt var inflationstakten i linje med Riksbankens prognos. Det händer inte varje dag och man skulle kunna undra om detta innebär att banken nu äntligen börjat få kontroll över inflationen. Knappast! Det är snarare ren slump, skriver Sverrir Thór.
Nordic Update
As expected, the Riksbank decided to leave the repo rate unchanged at -0.25 per cent this week. Economic outlook appears gloomier than before and inflation seems to fall short of the target for some time ahead, forcing the Riksbank has reassessed its inflation forecast going forward.
Börs
Riksbankens väntas i samband med torsdagens besked skjuta nästa höjning på framtiden och även signalera en lägre höjningstakt under kommande år. Samtidigt kan ett besked kring återköp av statsobligationer ge den svaga svenska kronan ytterligare en törn. Det säger bedömare till Fastighetsnytt.
Börs
Inflationen landade återigen en bra bit under Riksbankens prognos i mars. Om den trenden skulle hålla i sig så kommer inflationen ligga långt under målet under det andra halvåret då Riksbanken aviserat att nästa höjning ska komma.
Nyheter
Det verkar ställt bortom allt tvivel att konjunkturen har toppat och till och med vänt. Vi kan vänta oss en period med lägre ekonomisk aktivitet men tiotusenkronorsfrågan är huruvida det blir en ekonomisk avmattning eller om vi är på väg in i en lågkonjunktur – eller till och med en recession.
Nordic Update
The Riksbank raises the repo rate with 25 basis points to a level of -0.25 per cent. The hike is the first in seven years. The bank motivates its decision by pointing to a strong economy as well as the outlook for maintaining inflation around the 2 per cent target being favourable.
Nordic Update
The majority of the board of governors of the Swedish Riksbank voted to leave the bank‘s key policy rate, the repo rate, unchanged earlier this week. The bank reiterated the previous guidance that the first interest rate hike for seven years will take place in either December or February 2019.
Makroekonomi
Riksbanken har med dårens envishet vidhållit att en för många efterlängtad höjning av reporäntan skulle ske innan innevarande års utgång. Nu när det inte finns så många månader kvar av året så har bankens direktion börjat indikera att vi kanske får vänta åtminstone till februari 2019.
Makroekonomi
Riksbankens direktion väljer att inte röra reporäntan som alltså förblir -0,5 procent ett tag till. Av ett pressmeddelande från Riksbanken framgår att konjunkturen är stark och inflationen ligger vid målet på 2 procent men öppnar för att skjuta upp räntehöjning till februari 2019.
Nyheter
Riksbanken väntas lämna räntan oförändrad på torsdagen men det råder delade meningar bland ekonomerna om centralbankens ränteprognos. Även åsikterna om när räntan kommer börja höjas i praktiken går isär, vilket speglar det splittrade läget i Riksbanksdirektionen.
Politik
Många har beskyllt Finansinspektionens amorteringskrav för att sänka bostadspriserna och skjuta bostadsproduktionen i sank. Men effekten är överskattad att döma av kommentarer från ett par experter som Fastighetsnytt talat med.
Börs
Internationella ratinginstitutet Moody‘s har efter en genomgång av den svenska ekonomin och statens finanser bekräftat Sveriges kreditbetyg som Aaa vilket är det högsta betyg Moody‘s ger. Betyget omfattar Sveriges kreditvärdighet som långsiktig gäldenär samt landets förmåga att hedra sina seniora icke-säkerställda skulder.
Makroekonomi
Riksbanken offentliggör på onsdagen sitt första räntebesked för året. Vi är snart inne på det fjärde året med negativ reporänta och får avvakta ytterligare några månader innan Stefan Ingves och hans mannar börjar röra räntan.
Börs
Riksbanksfullmäktige beslöt på sitt sammanträde på fredagen att förlänga Stefan Ingves mandat som riksbankschef med fem år samt att förlänga Kerstin af Jochnicks mandat som förste vice riksbankschef med sex år. Därmed kommer Ingves att ha suttit i hela 17 år.