Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Regeringen
Politik
Regeringen lade på torsdagen ner två utredningar på bostadsområdet. Branschens reaktioner lät inte vänta på sig. Medan Fastighetsägarna hyllar beskedet att skrota tankarna på ett statligt fastighetsbolag, så är tongången desto mörkare från Byggnads.
Politik
Regeringen har presenterat sitt högkostnadsskydd för elkunder, men utan en färdig utbetalningsplan. Dessutom saknas än så länge ett stöd för vinterns elräkningar på andra sidan årsskiftet. Det menar branschens företrädare som Fastighetsnytt har talat med.
Hållbarhet
Aldrig förr har investeringar i förnybar energi återbetalat sig så fort som nu. Fastighetsägarna har varit bortskämda med låga elpriser, men tvingas nu på allvar se över energiförbrukningen medan energistödet dröjer.
✓ ”Winter is coming” ✓ Kalldusch för rörligt ✓ Lägre stöd ✓ Höjda taxor ✓ Energibovar
Politik
Regeringen anser att det är dags att se över amorteringskravet och bolånetaket och har gett Finansinspektionen i uppdrag att utvärdera konsekvenserna av dessa krav när den svenska ekonomin går mot en lågkonjunktur. Det säger finansmarknadsminister Max Elger till TT.
Makroekonomi
Sveriges BNP väntas öka med 2,3 procent i år och 0,4 procent nästa år. Det sade finansminister Mikael Damberg vid en pressträff i Harpsund på torsdagen, om det ekonomiska läget och förutsättningarna för 2023 års budget.
Politik
Regeringen vill hålla olämpliga hyresvärdar borta från bostadsmarknaden och utser nu en särskild utredare som ska undersöka i vilken utsträckning hyresvärdar agerar på ett sätt som medför negativa konsekvenser för hyresgäster, närområden eller bostadsmarknaden.
Politik
Förra veckan utsågs Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande i Uppsala, till utredare för att motverka boendesegregation. Nu uttalar han sig om vad som krävs för att bryta segregationen och gängkriminaliteten i Sverige.
Transaktioner
Fortifikationsverket köper fastigheter för 1,8 miljarder med Polismyndigheten som hyresgäst.
– Vi är vana att hantera säkerhet och skyddsobjekt på ett sätt som kanske privata aktörer inte är, säger Johanna Holst, pressekreterare på Fortifikationsverket, till Fastighetsnytt.
Myndigheten är i tillväxt och rekryterar nödvändig specialistkompetens till förvaltningen av sina fastigheter.
Infrastruktur
I dag genomfördes världens första testflygning med 100 procent biobränsle. Utan incidenter lyfte planet från Malmö och landade på Bromma flygplats vid lunchtid. Men trots de tekniska framstegen - och utredningen som föreslår en fossilfri flygplats från 2030 - hoppas Stockholms trafikborgarråd att den kan läggas ned betydligt tidigare än beräknat.
Hållbarhet
Krama byggnaden heter en kampanj som vill stoppa rivningar. ”Vi kommer att lämna över våra krav till klimat- och miljöminister Strandhäll i Almedalen”, säger Peter Ullstad, arkitekt och vd på Codesign.
Hållbarhet
Regeringen utökar Delegationen för cirkulär ekonomi och flyttar den från Tillväxtverket till Naturvårdsverket. För första gången under delegationens fyra år är nu bygg- och fastighetsbranschen representerad då Anna Graaf, hållbarhetschef på White, blir en av fyra nya ledamöter.
Infrastruktur
Det är fullt på spåren och vi har slitna vägar, enligt Tomas Eneroth. Nu satsas 799 miljarder kronor i transportinfrastruktur.
– 437 miljarder satsas på ny infrastruktur, så är det rekordinvesteringar. Det hänger samman med att fler vill åka tåg, fler företag vill skicka gods med tåg, man behöver rusta upp och stärka vägnätet, säger Eneroth.
Infrastruktur
260 miljarder kronor kostar biljetten när tågresandet ska ta snabbfilen till framtiden – närmare bestämt år 2045. Regeringen är positiv till höghastighetsjärnvägen men starka krafter inom både politik och civilsamhälle är kritiska och vill stoppa det jättelika projektet - av flera skäl.
Fastighetsnytt går igenom turerna.
Politik
Bostadsministern kommenterar de två utredningar som regeringen tillsatte på torsdagen, om ett statligt ägt fastighetsbolag och en ny förköpslag, för att bekämpa segregation och brottslighet i socioekonomiskt utsatta områden.
Bostäder
Omkring 31 000 flyktingar har hittills sökt sig till Sverige till följd av Rysslands krig i Ukraina, vilket har inneburit en stor efterfrågan på akuta tillfälliga boenden. Nu när upphandlingarna för mer långsiktiga lösningar i stort sett är klara minskar behovet. Det uppger Migrationsverket till Fastighetsnytt.
Politik
Vårbudgeten på drygt 30 miljarder kronor präglas av kriget i Ukraina med mer pengar till bland annat skyddsrum och flyktingboende. Men branschen välkomnar framför allt det ökade bostadsbidraget till barnfamiljer.
Debatt
Enligt den statliga utredningen för startlån kommer fler män än kvinnor gynnas av förslaget. Frågan är om det kan finnas en generationsskillnad här, i hur unga kvinnor i dag tar större ansvar för sin ekonomiska situation, på grund av ökade möjligheter att göra just detta? Det frågar sig Mona Kjellberg från Juni Strategi.
Politik
Stora tummar upp - men också buntar med ris. Fastighetsnytt samlar branschens reaktioner på förslaget om startlån för förstagångsköpare - som spretar.
✓”För ovanlighetens skull är jag entydigt positiv”
✓Frågetecken kring remissvaren från de tunga finansiella institutionerna
✓Då kan förslaget bli verklighet
Lagar & regler
Lantmäteriet föreslår en generell stämpelskatt i syfte att täppa igen hålen som möjliggör reducerad skatt. Förslaget väntas ge staten mellan 300 miljoner och 1 miljarder kronor i extra skatteintäkter vid fastighetstransaktioner.
Stadsutveckling
En ny struktur för samhällsplanering, där tio myndigheter samverkar och för en dialog med kommuner och regioner som ansvarar för den långsiktiga planeringen. Förslaget kommer från Boverket och Miljömålsrådet och har i dagarna skickats till regeringen.
Stadsutveckling
Skyddsrummens framtid i Sverige kommer avgöras av den befolkningsskyddsutredning som regeringen presenterar i höst, menar FOI-analytikern Peter Bennesved. ”Men ur mitt perspektiv är de mjuka värdena runt skyddsrummen mycket viktigare”, säger han till Fastighetsnytt.
Hållbarhet
Kostnader för klimatanpassningar i stadsmiljön för att klara framtida skyfall kan hamna på fastighetsägarens nota. Regeringen föreslår nämligen att det ska bli fritt fram att ta den typen av kostnader via va-taxan.
Politik
Investeringsstödet ändras på nytt, trots att det är nedlagt sedan årsskiftet. Enligt länsstyrelsen är det oklart när aktörer längst ned på väntelistan får sitt stöd. Så sent som i oktober ändrades systemet för att prioritera storstadsområdena, men nu blir det återigen kötiden som avgör väntetiden.
Hållbarhet
När regeringen skickar ett nytt förslag på återställningsplan efter pandemin till EU ersätts stora satsningar på fastigheters energieffektivitet med ökad bredbandsutbyggnad och mer pengar till Klimatklivet. Förändringarna ger uppdrag, intäkter och jobb i bygg- och anläggningssektorn. För fastighetssektorn kvarstår förlorade miljarder för energieffektivisering.
Infrastruktur
Ett fastighetsbolag ville stoppa utbyggnaden av tunnelbanedepån i Högdalen, men nu har regeringen sagt sitt och avslår bolagets överklagande. Men varför ville inte bolaget att järnvägsplanen skulle gå igenom? Fastighetsnytt berättar bakgrunden.
Hållbarhet
Såväl fastighetsägare som återvinningsindustrin sågar regeringens förslag om en ny ansvarsfördelning för insamlingen av hushållens förpackningar. Bland annat riskerar insamlingen bli tio gånger dyrare än dagens system. Fastighetsnytt har läst de kritiska remissvaren.
Bostäder
När organiserad brottslighet och kriminella gäng debatteras förbises ofta bostadspolitiken. Varför river och rustar vi inte miljonprogramsområden på samma sätt som planeras i Danmark? Fastighetsnytt gräver i en komplex fråga utan enkla svar.
Politik
Regeringen vill på grund av den fortsatta pandemin återinföra den tillfälliga stämmolag som upphörde att gälla vid årsskiftet och som gav aktieägare och föreningsmedlemmar möjlighet att delta i stämmor digitalt utan fysiskt deltagande. Lagen föreslås återinföras den 1 mars 2022. Det framgår av ett pressmeddelande från regeringen.
Politik
Hittills har runt 50 miljoner kronor betalats ut i energieffektiviseringsstöd innan det försvann vid årsskiftet. Fastighetsnytts sammanställning visar att 13 bolag av totalt 37 har tilldelats miljonbelopp. Här ser du hela listan.
Politik
Slopa underhållsstödet och inför en statlig underhållsreglering, och ersatt bostadsbidraget med ett nytt stöd. Det föreslår regeringens särskilda utredare för att bryta trenden att allt fler barn växer upp i låg ekonomisk standard.
Politik
Stärkt konsumentskydd vid köp av nyproducerade bostadsrätter, nya regler för överklaganden av detaljplaner och den slutliga fördelningen av 881 infrastrukturmiljarder. Det är några av regeringsförslagen som kommer före valet.
Politik
Efter drygt sex veckor i tjänsten är nya bostadsministern Johan Danielsson (S) på branschturné för att fånga upp de mest aktuella frågorna. Kraven skiljer sig åt något, men en sak har alla gemensamt – förväntningarna fram till valet är skyhöga.
Politik
Regeringen ligger lågt med ny politik och reformer som påverkar bygg- och bostadspolitiken. Det framkommer av en genomgång av uppdrag och instruktioner till den handfull myndigheter som styr stora delar av samhällsbyggandet.
Politik
Landets tredje bostadsminister på ett år har nio månader på sig att forma sin politik inför valet. Tre frågor blir enligt Johan Danielsson vägledande för Socialdemokraterna – marknadshyror, som fällde regeringen i somras, är inte en av dem. Istället ska den svenska modellen värnas, inte minst mot bakgrund av utvecklingen och protesterna i Berlin.
Politik
Folkhälsomyndigheten, FHM, presenterade på tisdagen tre nya scenarier för smittspridningen av covid-19. I samtliga scenarier fortsätter smittspridningen att öka och når sin topp i mitten av januari. Nu återinförs bland annat rekommendationen om hemarbete.
Politik
När den borgerliga budgeten antogs av riksdagen i onsdags var det dödsstöten för investeringsstödet. Nu växer branschens oro. Riksbyggen inväntar tillsammans med många besked i nuläget: ”Efterfrågan på stöd är stor”, säger Johanna Ode till Fastighetsnytt.
Politik
Sveriges första kvinnliga statsminister fick en tuff första dag med en nedröstad budget och ett parti som lämnade regeringen. Redan tidigt på onsdagskvällen begärde Magdalena Andersson att bli entledigad hos talmannen.
Politik
Onsdagens budgetvotering slutade med att regeringen kommer att regera med en budget från Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna. ”Erfarenheten är att denna typ av subventioner inte kan tillämpas på ett effektivt sätt”, säger Carl-Oskar Bohlin, bostadspolitisk talesperson för Moderaterna, till Fastighetsnytt.
Politik
Den borgerliga oppositionen vill skrota investeringsstödet från årsskiftet, trots regeringens extra tillsatta medel. Inför onsdagens budgetvotering manar branschen M, SD och KD att tänka om och Malmös kommunalråd uttrycker djup oro över konsekvenserna om stödet skulle försvinna.
Digitalisering
Med en sammanhållen digital process ska samhällsbyggandet i Sverige bli betydligt effektivare. Men det krävs en ordentlig insats från regeringen för att de nödvändiga förändringarna ska bli av. Det slår Boverket fast i en ny rapport.
Lagar & regler
Efter ett dramatiskt takras på en idrottshall i Kiruna förra året vill regeringen utreda ändringar i plan- och bygglagen och införandet av en oberoende funktion som ska kontrollera vissa takkonstruktioners bärighet.
Stadsutveckling
DEL 3 ”Hela Sverige ska leva” får allt fler frågor om boende, bredband, trygghet och livskvalitet på landsbygden. ”Ruraliseringsvågen har fått en extra knuff under pandemin”, säger verksamhetschefen Terese Bengard till Fastighetsnytt.
Hållbarhet
Efter turbulenta veckor var det meningen att Cementas ledning skulle kunna andas ut när riksdagen i går klubbade den tillfälliga Cementa-lagen. Men om regeringen godkänner Cementas nya ansökan kommer Svenska Naturskyddsföreningen att utnyttja sin rätt att överklaga.
Debatt
Den svenska hyresmarknaden har fungerat så dåligt under många år att det ibland är svårt att föreställa sig att den kan fungera annorlunda. Det skriver Stefan Ränk, vd på Einar Mattsson, som tycker att den politiska makten en gång för alla måste ta tag i hyresfrågan.
Politik
På onsdagen överlämnade regeringen en ny lagrådsremiss som bland annat föreslår att certifierade byggprojekteringsföretag införs som ny aktör i PBL. Syftet är att öka förutsägbarheten i byggprocessen - och sänka kostnaderna.
Kontor
På tisdagen meddelade regeringen att man går vidare i planen mot ett samhälle helt utan restriktioner, med nya lättnader som träder i kraft den 29 september. Bland annat innebär den människor kan återgå till sina arbetsplatser.
Politik
Med ett år till nästa val går vi in slutspurten på en rekordstökig mandatperiod, men mycket kan ännu hända. Vi har frågat företrädare för branschen vilka politiska reformer man hoppas på för att lösa problemen på bostadsmarknaden.
Politik
Efter ett hektiskt första halvår som bostadsminister kommenterar Märta Stenevi (MP) för första gången i Fastighetsnytt regeringskrisen, sina egna chanser framåt och Stefan Löfvens avgång. ”Jag kommer att sakna honom”, säger hon.
Politik
Pandemi, regeringskris, översvämningar och cementkris är några av de svåra utmaningar som Märta Stenevi (MP) har tvingats hantera under sin första tid som bostadsminister. Nu tar hon bladet från munnen och nämner vilka åtgärder som krävs för en stabilare marknad.
Politik
Riksdagens talman Andreas Norlén har inlett arbetet med att hitta en ny statsminister sedan Stefan Löfven (S) på måndagen meddelat sin avgång. Fastighetsägarna hoppas på en process som inte drar ut på tiden – och varnar samtidigt för konsekvenserna.
Politik
Politisk förutsägbarhet toppar listan över varför utländska investerare väljer att satsa på svenska fastigheter. Frågan är om det pågående kaoset påverkar Sverigebilden tillräckligt mycket för att rucka marknaden.
Politik
Vänsterpartiet släpper inte sitt hot om att fälla regeringen, utan söker nu Moderaterna och Kristdemokraterna för samtal. ”Regeringen slår sönder den svenska modellen. Socialdemokraterna kan inte stå upp för denna grundläggande princip och är beredda att skapa regeringskris”, säger Nooshi Dadgostar.
Politik
I dag löpte Vänsterpartiets tidsfrist till Stefan Löfven ut. Kristdemokraterna fördömer utspelet. ”Vi röstar för fri hyressättning i nyproduktion. Misstroende är en helt annan sak, vi tror att V bara hotar”, säger partiets bostadspolitiske talesperson till Fastighetsnytt.
Politik
Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar kräver att Stefan Löfven slopar förslaget om fri hyressättning eller inleder nya förhandlingar med Hyresgästföreningen. ”Annars har vi inget förtroende för regeringen”, säger hon till pressen. Dadgostar ger samtidigt Fastighetsägarna en rejäl känga.
Handel
Handelsytorna står öde och kunderna avvaktar på grund av pandemin. Uppgivenheten bland Degerfors handlare ökar och våren blir helt avgörande för butikernas överlevnad. ”Viktigt att det kommer mer stöd även under 2021”, säger en av butiksägarna.
Politik
Den välkända professorn i fastighetsekonomi har nu hunnit läsa utredningen om stärkt planering för en hållbar utveckling som bostadsminister Märta Stenevi tog emot förra veckan, och han är allt annat än imponerad.
Lagar & regler
Förra veckan meddelade regeringen och januaripartierna att hyresrabattstödet förlängs till att omfatta andra kvartalet. Detta trots att både Fastighetsägarna och Svensk Handel efterfrågat direktstöd.
Politik
På onsdag håller Nationella innovationsrådet med Stefan Löfven i spetsen ett digitalt regionalt möte i Skåne med fokus på hållbarhet. ”Jag hoppas att det nationella kan få nya konkreta förslag från Malmö”, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö, till Fastighetsnytt.
Politik
Glöm friggeboden, attefallaren och bolundaren – från och med årsskiftet är det Stenevi-llan som gäller. – Huset är helt befriat från bygglov och du får göra det hur stort du vill, så länge du använder dig av traditionella och hållbara byggmetoder, säger Aprilia Fürsta, pressekreterare hos jämställdhets– och bostadsministern Märta Stenevi.
Stadsutveckling
På tisdagen tog jämställdhets- och bostadsminister Märta Stenevi (MP) emot slutbetänkandet från utredningen ”Samordning för ökat och hållbart bostadsbyggande”, där utredaren bland annat konstaterar vikten av att se över dagens parkeringsnormer.
Politik
Tröga planprocesser kan snart vara ett minne blott. På tisdagen överlämnade regeringen en proposition till riksdagen med lagförslag i syfte att snabba på arbetet. Ett initiativ som välkomnas av Byggföretagen.
Politik
På fredag samlar bostadsminister Per Bolund byggbranschen för samtal om byggsiffror, pandemin, klimat och fusk. Mötet är digitalt och sker utan närvaro av journalister. Riksbyggen presenterar redan nu två förslag. Vi har hela listan på deltagare.
Infrastruktur
Digitaliseringen, bland annat introduktionen av autonoma fordon, kommer att förändra boendeparkeringen markant. Det är bara ett argument för varför kommunernas parkeringsnormer behöver vässas, enligt Trafikutredningsbyrån.