Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Kristdemokraterna
Politik
När det ekonomiska läget är tufft vill Andreas Carlson (KD) kratta manegen inför att bostadsmarknaden får ny fart. Den färska bostads- och infrastrukturministern om småhus, stora projekt och varför bostadsfrågorna flyttar från finansen.
Politik
På onsdagsförmiddagen mötte infrastruktur- och bostadsministern Andreas Carlson (KD) representanter för byggbranschen på ett seminarium arrangerat av TMF. Han utlovade ett högt reformtempo, men tog sig inte tid att svara på frågor, varken från publik eller press.
Politik
Det krävs politiska beslut för att komma till rätta med arbetslivskriminaliteten i byggbranschen. Det är både bransch och politiker överens om. Underentreprenörsled och arbetskraftsinvandring är två frågor som splittrar, men annars är både branschen och politikerna relativt samstämmiga när det gäller åtgärdsförslagen.
Politik
De senaste åren har byggtakten varit hög. Nu gör stigande räntor och skenande priser att bostadsbyggandet riskerar att störtdyka samtidigt som behovet av en social bostadspolitik blir allt tydligare. Samtliga riksdagspartier lovar att de kan lösa situationen - här berättar de hur.
Politik
För att Sverige ska kunna nå sina nationella klimatmål krävs att hela bygg- och fastighetsbranschen kraftsamlar och ställer om. Men vilket stöd kan de vänta från politiskt håll? Och blir det piska eller morot? Här berättar riksdagspartierna om hur de ser på bygg- och fastighetsbranschens klimatomställning.
Politik
Vid en första anblick verkar riksdagspartierna eniga. ”Ja, vi ska fortsätta bryta kalk på Gotland”, säger de. Men när de utvecklar sina resonemang har de flesta partierna reservationer. ”Frågan avgörs i domstol”, graderar sig vissa. ”Det är inte bra att vara så beroende av en aktör” och ”Vi borde bygga mer i trä” tycker andra.
Politik
När riksdagspartierna inför valet 2022 får frågan om Sverige ska bygga nya stambanor för höghastighetståg svarar hälften ja och hälften nej. Socialdemokraterna, Centern, Miljöpartiet och Vänsterpartiet är för. Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna är mot.
Politik
Fastighetsbranschen står inför stora utmaningar i en svagare ekonomi med stigande inflation och räntor, minskad nyproduktion, en otrygghet i samhället och en ökad brottslighet. Samtidigt ser det ut att bli ett jämnt val, vilket ger svårigheter att införa nödvändiga åtgärder, enligt en ny rapport.
Politik
Vid årsskiftet försvann energieffektiviseringsstödet för flerbostadshus fast EU-medel fanns att hämta. Nu begär flera fastighetsbolag i landet att stödet ska återinföras så att tyngre energiåtgärder kan verkställas. Men budgetpartierna vägrar att rucka på omprioriteringen igen.
Politik
Sverige riskerar just nu att förlora 33 miljarder kronor i bidrag från EU efter att oppositionen plockat bort poster i budgeten som var tänkta som en del i återstartspaktet från EU efter pandemin. Omförhandlingar med EU-kommissionen väntar för den nya regeringen. Utgången är osäker och i riksdagen skyller alla på alla.
Politik
Slopat investeringsstöd och andra delar som tagits bort i M/KD/SD-budgeten kan kosta Sverige 33,6 miljarder kronor i EU-pengar. Efter att flera komponenter har lyfts bort ur budgeten riskerar Sverige att mista hela sitt omställningsstöd. Finansminister Mikael Damberg tvingas nu kontakta EU-kommissionen och förklara vad Sverige sysslar med.
Politik
Den borgerliga oppositionen vill skrota investeringsstödet från årsskiftet, trots regeringens extra tillsatta medel. Inför onsdagens budgetvotering manar branschen M, SD och KD att tänka om och Malmös kommunalråd uttrycker djup oro över konsekvenserna om stödet skulle försvinna.
Politik
Nationella regler försvårar byggandet av småhus, trots att undersökningar visar att det är det mest populära boendet. Civilutskottets representanter förklarar vad som måste göras för att det ska bli lättare för kommuner att bygga fler villor.
Stadsutveckling
DEL 2 Glesbygdens revansch dröjer. Vinnarna när Sverige pandemiflyttat är snarare förorterna påpekar Charlotta Mellander, professor i nationalekonomi, som tror att landsbygden kan bli en viktig valfråga. Statsvetaren Richard Öhrvall är dock mer tveksam till det.
Politik
Ointresse, januariavtal, politiskt spel, låsta positioner och brist på initiativ. De bostadspolitiska samtalen har lyst med sin frånvaro och orsakerna är lika många som de är olika.
Fast liberalernas Robert Hannah hävdar att det visst har pratats.
– Det har visst blivit bostadspolitiskt samtal. Vissa partier har bara inte förstått det.
Politik
Trots tydliga begränsningar skapar det kommunala särkravet fortsatt förseningar och ökade omkostnader vid nybyggnation. Men för en gång skull är politikerna överens.
– Det kommunala särkravet hämmar byggandet och ska avskaffas, säger Mikael Eskilandersson (SD).
Politik
Framgångarna har varit många enligt landets 17 ledamöter i civilutskottet, men det råder brist på enighet om vilka de är. Liksom nivån på självrannsakan kring löften som inte har infriats.
Med ett år kvar till valet tar vi pulsen på politikerna som fattar besluten för vår bransch.
Politik
I dag löpte Vänsterpartiets tidsfrist till Stefan Löfven ut. Kristdemokraterna fördömer utspelet. ”Vi röstar för fri hyressättning i nyproduktion. Misstroende är en helt annan sak, vi tror att V bara hotar”, säger partiets bostadspolitiske talesperson till Fastighetsnytt.
Debatt
Hoppet brukar sägas vara det sista som överger människan. Men det kan mycket väl vara så att det är en återinförd fastighetsskatt som är det sista som överger Socialdemokraterna, skriver Larry Söder, bostadspolitisk talesperson för Kristdemokraterna.
Uthyrning
I den bostadspolitiska debatten kan det ibland vara svårt att orientera sig bland frågor, åsikter och rapporten. I ett försök att råda bot på förvirringen kommer Fastighetsnytt i en serie artiklar fråga riksdagspartiernas bostadspolitiska personer var de står i olika frågor. I dag har turen kommit till marknadshyrornas vara eller icke-varande.