Här samlar vi alla våra artiklar om kriget i Ukraina kopplat till fastighetsbranschen
Politik
Flera anställda har återvänt till kontoret i Kiev och rutiner som fysiska månadsmöten är tillbaka. Fastighetsnytt talar på nytt med fastighetsrådgivaren Sergei Sergiyenko, vd på CBRE Expandia, ett halvår efter den ryska invasionen: ”Jag har inte hört talas om en enda transaktion under kriget”, säger han.
Makroekonomi
Internationella valutafonden, IMF, gör en ny nedrevidering av sin globala BNP-prognos, efter att en rad nya chocker drabbat världsekonomin i form av inflation, räntehöjningar, en oväntat kraftig nedgång i Kina till följd av nya nedstängningar och ytterligare effekter av Ukraina-kriget.
Delårsrapporter
Konsekvenserna av Ukraina-kriget utmanar bostadsutvecklaren på kort sikt, men bolaget står fast vid prognosen om att starta 4 200 bostäder och har lyckats dämpa påverkan från kostnadsökningar och materialbrist. Aktien rusade efter rapport.
Politik
Rysslands president Vladimir Putin försäkrar att gasleveranserna fortsätter trots Gazproms tidigare hänvisningar om ”force majeure”. EU lämnade ändå på onsdagen lagförslag för exempelvis uppvärmning av byggnader och alternativa energikällor.
Politik
Sverige är ett av de länder som ger störst bidrag till Ukraina och efter torsdagens uppstartsmöte med bostadsministern förbereder sig branschen för ett gigantiskt återuppbyggnadsarbete. Helst innan den första snön faller och helst med hjälp av statligt stöd.
Bostäder
Omkring 31 000 flyktingar har hittills sökt sig till Sverige till följd av Rysslands krig i Ukraina, vilket har inneburit en stor efterfrågan på akuta tillfälliga boenden. Nu när upphandlingarna för mer långsiktiga lösningar i stort sett är klara minskar behovet. Det uppger Migrationsverket till Fastighetsnytt.
Rekrytering
Förra året avgick Henrik Saxborn som vd för Castellum. Nu inleder han sitt andra styrelseuppdrag, på AMF Fastigheter, samtidigt som han gör sig redo för nästa resa till Polen för att hjälpa ukrainska flyktingar.
Kommentar
Tisdagen den 11 september 2001. Platsen var Veckans Affärer. Chockade stod vi på redaktionen och såg på en spektakulär olycka i New York när ett andra plan rammade World Trade Center. Vi arbetade med en tidning som skulle gå i tryck någon dag senare för utgivning på måndagen, men allt innehåll var nu irrelevant. Daterat.
Drygt 20 senare var det samma känsla igen.
Bostäder
Oro för brist på arbetskraft och byggnadsmaterial präglar den litauiska byggbranschen till följd av Rysslands krig i Ukraina. Samtidigt satsar Bonava stort i Vilnius i ett byggprojekt som innefattar 740 lägenheter. De första spadtagen planeras till början av maj och på torsdag drar försäljningen i gång.
Politik
Det är få saker som inte överskuggas av det pågående kriget i Ukraina för närvarande. Diskussionerna under fastighetsmässan Mipim var inget undantag. I vårt grannland Finland är händelserna givetvis högt på agendan. Fastighetsnytt träffade Helsingfors vice Borgmästare Anni Sinnemäki.
Transaktioner
I fjol köpte Castellum kontor för 6,5 miljarder i Finland. Nu säger bolagets vd Rutger Arnhult att bolagets fastighetsbestånd har en stabil kundbas där man ännu inte ser någon effekt av kriget i Ukraina. Finska marknaden ses fortfarande som attraktiv.
Bostäder
Migrationsverket är ytterst ansvarigt för att få fram boenden åt de flyktingar som förväntas komma till Sverige den kommande tiden. I det högsta scenariot beräknas 212 000 personer till halvårsskiftet. Magnus Önnestig, avdelningschef på Migrationsverkets nationella operativa enhet, reder ut vad som gäller.
Bostäder
En flyktingvåg från Ukraina kan vara på väg. Frågan är om, och i så fall hur, Sverige kan bistå med bostäder? Vi har kontaktat några av de stora leverantörerna av modulhus - som lärt sig mycket av situationen 2015.
Bostäder
Över två miljoner människor har flytt Ukraina efter Rysslands invasion av landet och många har redan anlänt till Sverige. Migrationsverket arbetar nu intensivt för att öka boendekapaciteten och efterfrågar tillfälliga bostäder och kollektivboenden av fastighetsägare, kommuner och andra uthyrare.
Debatt
Skulle du vilja bo i ett otryggt område? Nej, självklart inte - och i synnerhet inte när omvärlden är högst osäker. Trygghet är en aspekt som vi människor i alla tider strävat efter, och det är därför inte heller en ny aspekt i vår samhälls- och stadsplanering. Trygghetsbehovet har ytterligare förstärkts av pandemin och säkerligen även av de fruktansvärda nyheter vi möts av efter Rysslands invasion av Ukraina.
Börs
Det fjärde kvartalet ökade värdet på fastighetsbestånden vilket gav utrymme för fler och större lån. Men den extremt billiga finansieringen kan vara förbi. Givet det globala säkerhetsläget och inflationen kan räntorna komma att stiga snabbare än väntat och bolagens likviditet minska med färre förvärv som resultat - något som både SBB och Castellum flaggar för.
Politik
Han grundade CBRE Expandia i Ukraina 2008. Nu går bolaget en oviss framtid till mötes på en marknad som inte längre finns. Men det är av mindre betydelse för Sergei Sergiyenko. Allt handlar om att sätta sin fru och dotter i säkerhet. Och att själv överleva. ”Om framtidsplanering handlade om år förut, handlar det nu om timmar”, säger han till Fastighetsnytt.
Politik
Om leveranskedjorna bryts i och med Rysslands krig i Ukraina kan en del byggmaterial bli dyrare eller utebli helt. Vi listar vilka material det gäller.
Artikeln publicerades för första gången under våren 2022.
Förvaltning
Svenska skyddsrum har hamnat i fokus på grund av det oroliga omvärldsläget, men enligt sakkunniga är långt ifrån alla redo att tas i bruk inom 48 timmar som lagen kräver. Både beredskap och skick behöver ses över av fastighetsägare, som även får ta merparten av notan med visst stöd av staten.
✓ MSB:s enhetschef om läget ✓ Odugliga skyddsrum inte redo inom två dygn ✓ 55 000 nya behövs ✓ Ägarnas ansvar ✓ Statlig utredning i höst ✓ Inventeringar startats
Förvaltning
Skyddsrummen används som vanliga lokaler under fredstid men bör alltid kunna förberedas för krig inom två dygn. Ansvaret för underhåll och förberedning ligger på fastighetsägarna - vi listar vilka åtgärder som krävs.
Börs
Bostadsutvecklaren Bonava har 370 anställda i ryska S:t Petersburg, där bolaget under fjolåret omsatte 745 miljoner kronor. Vilka effekter den väpnade konflikten i Ukraina kan få på verksamheten är ännu för tidigt att säga, uppger bolaget i ett pressmeddelande i spåren av Rysslands invasion av Ukraina.
Makroekonomi
Rapportveckorna för fastighetsbolagen har vittnat om goda tider. Kontorsmarknaden går starkt och bolagen har god avkastning. Men på bara några veckor har ett helt annat orosmoln seglat upp när det säkerhetspolitiska läget ändrats radikalt.
”Det är ganska dålig visibilitet över vad effekterna blir de närmaste åren”, säger Johan Edberg, fastighetsanalytiker på Handelsbanken.
Hållbarhet
Under måndagen kom nyheten att Akelius Foundation, med Roger Akelius vid styret, kommer matcha alla Ukrainabidrag som ges till Unicef och UNHCR under mars. Vi listar här fler av fastighetsbolagens bidrag till stöd av kriget i Ukraina.
Hållbarhet
Fastighetsmiljardären Roger Akelius vill dra sitt strå till stacken och hjälpa ukrainare på flykt. Genom sin välgörenhetsstiftelse Akelius Foundation kommer han att matcha alla Ukrainabidrag som ges till UNHCR och Unicef under hela mars.
”Jag hoppas tvingas betala ut mellan 200–300 miljoner”, säger Roger Akelius.
Makroekonomi
Branschröster fördömer Rysslands invasion och upplever stor osäkerhet framåt. Alla förväntar sig att kriget får en rad konsekvenser som även påverkar Sverige. ✓ Hög inflation ✓ Skenande kostnader ✓ Dyrare underhåll ✓ Minskad efterfrågan
Politik
Danske Jakob Dalhoff är vd för Lokalebasen och Matchoffice och bor sedan några år tillbaka i Ukraina. Förra veckan hjälpte han ambassader att omplacera sig till Lviv, men på torsdagsmorgonen var chocken ett faktum. Hans och företagets tre veckor gamla krisplan var tragiskt nog redan verklighet.