Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Klimatanpassning
Stadsutveckling
De skyfall som föll över Gävle 2021 har lett till de högsta skadebeloppen på grund av naturorsakade händelser sedan stormen Gudrun. Försäkringsbolagen betalade under 2021 ut 1,1 miljarder kronor till försäkringstagare i Gävle kommun. Detta är dock långt ifrån hela skadenotan, för regnen och de efterföljande översvämningarna drabbade även andra kommuner i Gävleborg och Dalarna.
Hållbarhet
Med start i dag kan städer inom EU söka och få upp till 50 miljoner kronor i EU-stöd för projekt som handlar om byggande och renovering med sikte på cirkularitet, koldioxidneutralitet och andra hållbara världen.
Debatt
Otydliga definitioner, inte minst överanvändning av det så populära ordet ”klimatneutral”, kan leda till att omställningen av bygg- och fastighetssektorn bromsas. Eftersom det inte finns en tydlig definition av ordet kan det utnyttjas för att få projekt att framstå som grönare än de är – så kallad greenwashing.
Hållbarhet
Skyfallen över Gävleborg och Dalarna för ett år sedan skapade stor förödelse och samhällskostnader på över 2 miljarder kronor. Nu pågår flera utredningar som ska ta del av erfarenheterna och lära för framtiden.
Politik
Torka och höga temperaturer har även i år resulterat i skogsbränder som tvingat tiotusentals människor fly sina hem. Stockholms stad vill påskynda klimatanpassningen med optimal stadsplanering, men enligt forskare saknas det både medel och strategier för det på nationell nivå.
Hållbarhet
Hur agerar kommuner i miljö- och klimatfrågor som berör samhällsplanering och den bebyggda miljön. I enkätsvaren som ligger till grund för utnämning av Miljöbästa kommun finns frågor och svar som ger en fördjupad bild miljöpolitiska vägval i svenska kommuner.
Hållbarhet
EU har beslutat vilka 100 europeiska städer av 377 intresserade som tilldelas stöd för att bli klimatneutrala fram till 2030. I Sverige har de tre storstäderna, samt Gävle, Helsingborg, Lund och Umeå valts ut.
Hållbarhet
DEL 6. Med ett fastighetsvärde på 306 miljarder i ryggen leder Heimstadens ordrika hållbarhetsredovisning till fler frågor än svar. Strukturen har få likheter med föregående år och viktiga jämförelsedata saknas.
Här finns dock höga ambitioner inom social hållbarhet och etik - men precis som för många andra fastighetsbolag ökade CO2-utsläppen under 2021.
”Vi arbetar med att hitta formerna”, säger bolagets hållbarhetschef till Fastighetsnytt.
Hållbarhet
DEL 3. Det är steg framåt eller oförändrad styrka i tio av elva undersökta kategorier, men på ett område ökar hållbarhetsutmaningen för Fabege. Det framgår i Fastighetsnytts fortsatta granskning av fastighetsbolagens hållbarhetsprestationer.
Hållbarhet
Fastighetsägarna lanserar tillsammans med WSP ett verktyg som ska kartlägga fastighetsrelaterade klimatrisker.
”Klimatanpassning är ett arbete där våra medlemmar behöver stöd”, säger Rikard Ljunggren, vd på Fastighetsägarna GFR.
Hållbarhet
Kostnader för klimatanpassningar i stadsmiljön för att klara framtida skyfall kan hamna på fastighetsägarens nota. Regeringen föreslår nämligen att det ska bli fritt fram att ta den typen av kostnader via va-taxan.
Hållbarhet
Klimatförändringarna ökar riskerna för extremväder och skador på fastigheter, men arbetet med att klimatanpassa det svenska fastighetsbeståndet går trögt. Samtidigt är kunskapen om klimatrelaterade risker låg bland bostadsköpare.
”Det kommer att krävas mycket mer åtgärder framöver”, säger Robert Johannesson, uppdragsägare på Boverket.
Hållbarhet
Klimatanpassningen går framåt, men kortsiktiga åtgärder dominerar vilket minskar möjligheterna för lösningar som fungerar i längden. Det konstaterar FN:s klimatpanel IPCC i en ny rapport om effekter, anpassning och sårbarhet.
Hållbarhet
När regeringen skickar ett nytt förslag på återställningsplan efter pandemin till EU ersätts stora satsningar på fastigheters energieffektivitet med ökad bredbandsutbyggnad och mer pengar till Klimatklivet. Förändringarna ger uppdrag, intäkter och jobb i bygg- och anläggningssektorn. För fastighetssektorn kvarstår förlorade miljarder för energieffektivisering.
Digitalisering
Byggavfallet behöver minska, återbruket öka och korta hyreskontrakt bli mer hållbara om vi ska klara av klimatmålen. Nu etableras ett norskt digitalt verktyg i Sverige för att påskynda kommunernas och fastighetsbolagens arbete med detta.
Hållbarhet
”Jag vill öka samverkan mellan kunder, Länsförsäkringar och samhället så att vi gemensamt minskar klimatrisker och gör det på ett sätt som också minskar utsläppen.” Det säger Martin Hedberg, meteorologen som sedan ett par månader är naturskadespecialist på Länsförsäkringar.
Hållbarhet
Castellum rankas på sjätte plats bland hela världens fastighetsbolag. Filip Elland, hållbarhetschef på Castellum, berättar för Fastighetsnytt om varför de är så högt upp på listan och vad det finns för utmaningar med hållbarhet.
Hållbarhet
Marknaden för gröna obligationer växer snabbt och har öppnat möjligheter för fastighetsbolag som söker finansiering, samtidigt som bygg och fastighet utövar stor påverkan på miljö och klimat. Frågan är om greenwashing är ett problem i branschen.
Hållbarhet
Ett steg i rätt riktning eller stormakter som försöker plantera kryphål i uppgörelsen för att slippa agera? Fastighetsnytts hållbarhetsreporter sammanfattar COP26 och listar de viktigaste besluten, framstegen och besvikelserna.
Hållbarhet
Svenska försäkringsbolag kan i dag verifiera minst 4 miljarder kronor i skadekostnader för naturskador som stormar, översvämningar ras, skred och erosion de senaste sju åren. Men mörkertalet är stort då den traditionella försäkringsbranschens statistik långt ifrån fångar upp alla samhällskostnader kopplade till naturskador i klimatförändringarnas spår.
Debatt
Klimatförändringarna är något som omärkligt sakta men säkert smyger sig på oss vilket påverkar fastighetssektorn och inte minst människors livskvalitet. Stora värden står på spel och utmaningarna är tydliga även här hemma i Sverige, men ändå är den offentliga samordningen på området mycket svag. Det skriver bygg- och energikonsulten Johnny Kellner.
Hållbarhet
Att klimatanpassa en medelstor stad kan kosta flera miljarder kronor och Göteborg räknar med investeringar på minst 30 miljarder kronor för att stå emot framtida stormar med höjda vattennivåer. Men om inget görs står över 100 miljarder kronor på spel fram till år 2100 i direkta skadekostnader. Mot det bjuder regeringen på drygt tre och en halv miljarder kronor under tre år.
Hållbarhet
Många ortnamn förknippas med översvämningar detta år; Gävle, New York, Zhengzhou och Pepinster är bara några orter där vattnets förödande kraft har triumferat. På vissa håll summeras försäkringskostnader, på andra håll räknas katastrofen i människoliv.