Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Hyresrätter
Bostäder
Hoppet spirar och investeringsviljan är stor i Borlänge efter Northvolts batterifabrik. Men det finns även orosmoln på dalahimlen. Vi stämde under sommaren 2022 av marknaden med fyra fastighetsutvecklare på orten.
Bostäder
Trepartsöverenskommelsen på hyresmarknaden blev en besvikelse när den sattes på prov. Nu ska den utvärderas. Vissa hyresvärdar vill slopa den direkt medan HGF:s förbundsordförande varnar för alternativen. Besvikelsen är stor inte minst i Umeå och Linköping.
Delårsrapporter
K-fastigheter redovisar ett ett förvaltningsresultat på 27 miljoner kronor i det fjärde kvartalet, upp 1 procent från ett år tidigare. Vd Jacob Karlsson tror att hyresrätten blir mer attraktiv i sämre tider.
Bostäder
Fastighetsägarna Stockholm och Hyresgästföreningen har enats om ett ramavtal för hyrorna i Stockholm. De flesta av de 100 000 lägenheter som berörs får en hyreshöjning på 4,75 procent. För lågt, enligt Fastighetsägarna, som är oroliga över hyresrättens ställning.
Bostäder
Wallenstam är näst på tur med färdigförhandlade hyror för 4 000 lägenheter i Stockholmsregionen, långt under branschens yrkande. "Förutsägbarhet i god tid är även till fördel för oss", säger Hans Wallenstam till Fastighetsnytt.
Krönika
En person som ställer sig i Stockholms bostadskö kan bo i så många som tio olika dyra andrahandsbostäder innan vederbördande får en hyreslägenhet i första hand. Situationen försvårar för människor att förverkliga sina livsdrömmar och företagen från att rekrytera talang.
Bostäder
Trots två månaders hyresförhandlingar befinner sig Gotlandshem och Hyresgästföreningen miltals ifrån varandra, varav nästa instans kopplats in. Bolagets vd ser flera systemfel som gett ett ackumulerat underskott på 2 miljarder kronor.
Debatt
Byggandet av bostäder bromsar nu in kraftigt, samtidigt som vanliga löntagare knappt har råd att bo i vår stad. Det får inte vara så här – staten måste ta sitt ansvar för bostadsförsörjningen, skriver två S-politiker i Stockholm.
Bostäder
Årets största allmännyttiga hyresförhandlingar i Stockholm har efter oenighet skickats vidare till Hyresmarknadskommittéen. Sveriges Allmännytta utesluter inte heller fler fall tills grunderna för den nya trepartsöverenskommelsen sitter på plats.
"Vi har varit villiga att kompromissa", säger Svenska Bostäders vd. Men Hyresgästföreningen hävdar raka motsatsen och hyllar det nytecknade avtalet med Balder.
Bostäder
Branschföreträdaren är inte imponerad över Balders hyresavtal, utan varnar för en kostnadssmäll särskilt när kristilläggen löper ut. Börsjätten utesluter inte förlängningar.
• ”Chockhöjningar förlorar alla på” – forskare och Hyresgästföreningen ser risker för social utrensning.
Bostäder
Börsjätten är först ut i huvudstadsregionen med en hyreshöjning på 3,25 procent och kristillägg. Nu är siktet inställt på att spika ännu fler avtal ute i landet, meddelar bolagets förhandlare Niklas Dabrowski.
Bostäder
Göteborgs nya styre vill satsa på fler bostäder, men stoppa ombildningar av hyresrätter. Dessutom vill de rödgröna hellre satsa på förtätning än att exploatera på nya områden. Stadsbyggnadsdirektören Henrik Kant berättar om hur den nya politiken ändrar inriktningen för arbetet.
Bostäder
Det krävs en rejäl höjning av hyrorna nästa år för att möta fastighetsägarnas ökade kostnader för räntor och förvaltning. Det skriver Fastighetsägarna Stockholm i ett pressmeddelande.
Transaktioner
STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Fastighetsbolaget John Mattson säljer fastigheten Älgen 24 på Östermalm, i Stockholm, med ett underliggande fastighetsvärde som uppgår till 800 miljoner kronor. Det framgår av ett pressmeddelande.
Debatt
Tre miljoner svenskar betalar varje år hundratals miljoner i onödiga kostnader för sitt hem. Orsaken är 400 000 oförsäkrade där varje skada indirekt leder till höjda hyror för grannarna. Det borde därför vara en självklarhet med ett obligatoriskt hemskydd för varje boende i lägenhet, genom bostadsrättföreningen eller fastighetsägaren.
Bostäder
Antalet ansökningar om vräkningar har på 40 år mer än halverats – från omkring 15 000 till cirka 6 700, trots befolkningsökningen. Likaså antalet verkställda avhysningar. Samtidigt ökar problematiken kring avhysningar av kriminella element, visar Fastighetsnytts granskning som görs i samarbete med Dagens industri.
Politik
Det råder bred politisk samsyn i Danmark om hårdare tag mot gängen och ökad integration för invandrare. Målet är att landet ska ha noll utsatta områden 2030. Få svenska fastighetsbolag skulle klara av detta, men från politiskt håll sneglas det allt oftare på grannlandets mer handfasta metoder.
Bostäder
Bragnum Invest, ny huvudägare av Lägenhetsbyte.se, satsar runt 80 miljoner kronor för att utveckla en B2B-tjänst för lägenhetsbyten. Allt för att upptäcka och minska risken för svartkontrakt, samt öka kostnadsbesparingarna för hyresvärdarna.
Lagar & regler
På torsdagen dömdes en mor och dotter, 54 och 32 år gamla, till fängelse för att ha sålt 20 svartkontrakt för 17 miljoner kronor. Domen landade på ett år och ett halvt års respektive ett år och sju månaders fängelse. De har också i flera fall tvingas betala tillbaka för svartkontrakten, skriver Stockholms tingsrätt.
Debatt
Ensamstående, pensionärer och låginkomsttagare är grupper som har svårt att nå de krav på inkomst som många hyresvärdar har satt upp. I vissa fall kan kraven till och med utgöra diskriminering. Nu är det hög tid att ändra lagen och ge fler möjligheten att få en hyresrätt. Det skriver företrädare för Vänsterpartiet i de svenska storstäderna.
Politik
Landets tredje bostadsminister på ett år har nio månader på sig att forma sin politik inför valet. Tre frågor blir enligt Johan Danielsson vägledande för Socialdemokraterna – marknadshyror, som fällde regeringen i somras, är inte en av dem. Istället ska den svenska modellen värnas, inte minst mot bakgrund av utvecklingen och protesterna i Berlin.
Politik
Segregationen och utanförskapet ska byggas bort med en halv miljon nya bostäder fram till 2030. Det är Socialdemokraternas svar på 2020-talets största samhällsutmaning. Fastighetsnytt har träffat partiets bostadspolitiske talesperson Johan Löfstrand, som även flaggar för reformer riktade mot landsbygden.
Debatt
Den svenska hyresmarknaden har fungerat så dåligt under många år att det ibland är svårt att föreställa sig att den kan fungera annorlunda. Det skriver Stefan Ränk, vd på Einar Mattsson, som tycker att den politiska makten en gång för alla måste ta tag i hyresfrågan.
Politik
Framgångarna har varit många enligt landets 17 ledamöter i civilutskottet, men det råder brist på enighet om vilka de är. Liksom nivån på självrannsakan kring löften som inte har infriats.
Med ett år kvar till valet tar vi pulsen på politikerna som fattar besluten för vår bransch.
Bostäder
Timbros purfärska opinionsmätning visar att få hyresgäster känner till att de betalar en månadsavgift till Hyresgästföreningen, även om de inte är medlemmar. Nu vill tankesmedjan att avgiften ska ta bort, vilket får Hyresgästföreningen att se rött.
Bostäder
Mot bakgrund av de senaste årens osäkra marknad för bostadsrätter och pandemin som satte paus för många planer genomför Stockholms stad nu projektet ”hyresrättspushen” där man inventerar staden för att hitta byggbar mark öronmärkt för hyresrätter.
Debatt
Regeringen har lagt 11 miljarder på investeringsstöd till hyresrätter för att försöka lindra konsekvenserna av marknadens systemfel. Subventionerna är kostsamma och missar målet. Åtgärder för att lösa hyresrättsmarknadens verkliga problem behöver vidtas nu, skriver Moderaternas bostadspolitiska talesperson Carl-Oskar Bohlin.
Debatt
Idag finns enbart statligt stöd för renoveringsåtgärder för de som äger sitt boende. En utvidgning av Rot-stödet till att omfatta hyresrätter skulle direkt bidra till en återstart för svensk ekonomi efter pandemin. Det skriver företrädare för Sveriges Allmännytta i ett öppet brev till Sveriges finansminister Magdalena Andersson.
Rekrytering
Med metoden relining ska Aarsleff Rörteknik ska växla upp sin affär och ännu tydligare rikta in sig på stora fastighetsbolag som står inför renoveringar av vatten och avlopp. Ann-Marie D'Amico är ny affärsområdeschef.
Krönika
Femtioårskrisen, som närmar sig både för mig och för stora delar av miljonprogrammet, är en unik chans att unna sig saker som förgyller livet. För att förenkla för omvärlden tänker jag att vi kan ha gemensam önskelista, och att den kan bestå av en enda sak: solceller, skriver Mattias Goldmann i en krönika.
Bostäder
Mjukvaruföretaget Palantir har valt att flytta sitt huvudkontor från Silicon Valley i San Francisco på grund av stadens upptrissade bostadspriser. Även i Stockholm har bostadssituationen blivit ett problem för startup-scenen.
Politik
Fastighetsägarna vill ha fri hyressättning i nyproduktion och välkomnar regeringens nya utredning. ”Det är ett viktigt steg för fler investeringar i hyresrätter”, säger Martin Lindvall, samhällspolitisk chef på branschorganisationen, till Fastighetsnytt.
Hållbarhet
Gängvåldet på våra gator eskalerar, sprängningarna är i nivå med krigszoner och röster från alla delar av samhället kräver åtgärder.
Men hur hamnade vi här från början?
Fastighetsnytts Mattias Fröjd söker svaren bland nedlagda regementen, överprisade bostäder och skolor som ingen vill gå i.
Fastighetsnytt podcast
SKB har tagit stora utvecklingssteg, har börjat verka på en ny marknad och ökat byggtakten. I podden möter vi Eva Nordström, vd för SKB, för att diskutera framtiden för bolaget som aldrig säljer.
Bostäder
“Trots att ingen vare sig i debatten eller i skarpa beslutsförslag i Sveriges riksdag förespråkat införandet av marknadshyror, har det blivit ett begrepp som man använder sig av för att skrämmas”, skriver riksdagsledamoten och bostadspolitiska talespersonen Ola Johansson (C).
Bostäder
Miljonprogrammet måste rustas upp. Men tyvärr har det resulterat i renovräkning av hyresgäster i bland annat Stockholm, Uppsala, Göteborg och Malmö. En utveckling som måste stoppas, enligt forskare vid Institutet för bostads- och urbanforskning på Uppsala universitet.
Politik
Att hävda att nybyggnationen resulterar i större rörlighet som frigör billiga bostäder och sänker trösklarna på bostadsmarknaden är ett populärt argument, men det saknas enligt forskare empiriska belägg. Tvärtom fungerar flyttkedjorna såpass dåligt att resurssvaga hushåll ofta hamnar i botten.