Här samlar vi granskningar av fastighetsbolagens hållbarhetsredovisningar
Hållbarhet
DEL 11. AMF Fastigheter har ambitiösa mål för sitt klimatarbete. Men i det korta perspektivet ökade utsläppen förra året med 26 procent. Som för alla fastighetsbolag blir det också här tydligt att den stora utmaningen är att hantera utsläppen inom ny- och ombyggnad. Med nya verktyg för klimatdialog med hyresgästerna finns förhoppningar om minskade utsläpp de kommande åren.
Hållbarhet
DEL 10. Akademiska Hus hållbarhetsrapport är en ordrik och omfångsrik text - inte minst när det kommer till klimatet. Bolaget sticker ut som det enda i vår undersökning som fullt ut klimatkompenserar sina utsläpp. Men precis som sina konkurrenter missar de att presentera enkla och begripliga nyckeltal om utvecklingen under det senaste året.
Hållbarhet
DEL 9. En hållbarhetsrapport som primärt består av allmänna beskrivningar om hållbarhet utan att på djupet visa hur det egentligen ligger till kan inte få annat än underkänt i Fastighetsnytts granskning. För en stor, betydande aktör som Balder finns alltså förbättringspotential både när det gäller hållbarhetsarbetet och hur det presenteras. Men vi tar det från början.
Hållbarhet
DEL 8. Hufvudstaden får rött ljus vad gäller klimatarbetet i Fastighetsnytts fortsatta granskning av fastighetsbolagens hållbarhetsarbete. Bakom en otydlig redovisning gömmer sig dock ambitioner och goda intentioner - och framsteg inom bland annat cirkulär ekonomi och grön finansiering.
Hållbarhet
DEL 7. Med utsläppsminskningar som hittills överträffar de egna målen visar Wallenstam upp ett hållbarhetsarbete som imponerar. I årets hållbarhetsrapport finns framsteg i mer än hälften av de områden som Fastighetsnytt bedömer. Bolaget är det enda hittills vår granskning som minskar sina absoluta utsläpp i scope 3.
– Vi är jätteglada för att kunna visa upp de här resultaten men slutmålen är tuffa och ännu är vi inte där, hårt arbete återstår, säger bolagets hållbarhetschef Karin Mizgalski.
Hållbarhet
DEL 6. Med ett fastighetsvärde på 306 miljarder i ryggen leder Heimstadens ordrika hållbarhetsredovisning till fler frågor än svar. Strukturen har få likheter med föregående år och viktiga jämförelsedata saknas.
Här finns dock höga ambitioner inom social hållbarhet och etik - men precis som för många andra fastighetsbolag ökade CO2-utsläppen under 2021.
”Vi arbetar med att hitta formerna”, säger bolagets hållbarhetschef till Fastighetsnytt.
Hållbarhet
DEL 5. Vasakronan kan inte leva upp till alla sina högt ställda hållbarhetsförväntningar. Under förra året ökade utsläppen i alla tre scopen. Men bolaget sticker ut på klimatområdet genom att klimatkompensera för delar av sina utsläpp. Vasakronan kan också tillgodräknas en marknadsledande roll inom grön finansiering, när Fastighetsnytt fortsätter genomgången av fastighetsbolagens hållbarhetsrapportering.
Hållbarhet
DEL 4. Fastighetsbolaget Wihlborgs hållbarhetsrapportering tar stora steg framåt inom miljöcertifiering och cirkulär ekonomi med höga ambitioner på klimatområdet. Men nya metoder där man utmanar sig själv ger inte alltid kortsiktiga resultat - vilket är tydligt i fallet Wihlborgs. Bolaget levererar i år under sina egna högt ställda förväntningar när det gäller både klimat och energieffektivisering.
Hållbarhet
DEL 3. Det är steg framåt eller oförändrad styrka i tio av elva undersökta kategorier, men på ett område ökar hållbarhetsutmaningen för Fabege. Det framgår i Fastighetsnytts fortsatta granskning av fastighetsbolagens hållbarhetsprestationer.
Hållbarhet
DEL 2. Höga ambitioner på klimatområdet och nära målet om 100 procent miljöcertifierade fastigheter är det som sticker ut i Atrium Ljungbergs hållbarhetsredovisning. Fastighetsnytt fortsätter granskningen av elva fastighetsbolags utveckling inom hållbarhet.
Hållbarhet
DEL 1. Genom flera förvärv ökade både utsläpp och energiförbrukning per kvadratmeter för Castellum förra året. Det framgår när Fastighetsnytt inleder en granskning av elva ledande fastighetsbolags hållbarhetsredovisningar.