Få hela storyn
Starta din prenumeration
Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om EU
Hållbarhet
När regeringen skickar ett nytt förslag på återställningsplan efter pandemin till EU ersätts stora satsningar på fastigheters energieffektivitet med ökad bredbandsutbyggnad och mer pengar till Klimatklivet. Förändringarna ger uppdrag, intäkter och jobb i bygg- och anläggningssektorn. För fastighetssektorn kvarstår förlorade miljarder för energieffektivisering.
Hållbarhet
På tisdagsförmiddagen tecknade Malmö stad och 17 aktörer i näringslivet ett första avtal för en hållbar stad 2030. ”Det är först när vi går samman som de riktigt stora förändringarna kommer”, säger Ulrika Hallengren, vd på Wihlborgs, till Fastighetsnytt.
Digitalisering
Byggavfallet behöver minska, återbruket öka och korta hyreskontrakt bli mer hållbara om vi ska klara av klimatmålen. Nu etableras ett norskt digitalt verktyg i Sverige för att påskynda kommunernas och fastighetsbolagens arbete med detta.
Politik
Sverige riskerar just nu att förlora 33 miljarder kronor i bidrag från EU efter att oppositionen plockat bort poster i budgeten som var tänkta som en del i återstartspaktet från EU efter pandemin. Omförhandlingar med EU-kommissionen väntar för den nya regeringen. Utgången är osäker och i riksdagen skyller alla på alla.
Politik
Slopat investeringsstöd och andra delar som tagits bort i M/KD/SD-budgeten kan kosta Sverige 33,6 miljarder kronor i EU-pengar. Efter att flera komponenter har lyfts bort ur budgeten riskerar Sverige att mista hela sitt omställningsstöd. Finansminister Mikael Damberg tvingas nu kontakta EU-kommissionen och förklara vad Sverige sysslar med.
Samhällsfastigheter
Sverige är världsledande inom hållbar sjukvård och nu presenterar Grønnköpingkið, ett digitalt fiktivt sjukhus, nordiska aktörer i framkant. ”Det här ska bli ”to go”-stället internationellt för nyproduktion, renovering och hållbara lösningar inom sjukvårdssektorn”, säger grundaren.
Hållbarhet
Olja, el eller bergvärme? Om EU:s utsläppsrättshandel införlivar uppvärmning av bostäder och kommersiella lokaler förändras förutsättningarna för mer hållbara val. Nu inleds ett par år av politiska förhandlingar om detta, och svenska EU-parlamentariker har ledande roller.
Hållbarhet
Förra veckan presenterade EU-kommissionen klimatplanen för hur länderna ska genomföra de beslutade utsläppsminskningarna. Nu manar Danske Bank fastighetsägarna att ställa tydliga krav på regeringen för att nå de ambitiösa klimatmålen.
Finansiering
Ett taxonomianpassat lån tas tillsammans med Handelsbanken och gäller för en av bolagets fastigheter i Solna. Banken spår en snabbt ökande aktivitet i gröna finansieringsstrukturer som anpassar sig efter taxonomin det kommande året.
Hållbarhet
Betong som byggmaterial har en betydande miljöpåverkan - men vad händer egentligen med betongen när en byggnad rivs? Ett nytt, internationellt forskningsprojekt har som mål att ta fram en modell för att återbruka betongen i nya byggnader. Vi har pratat med Erik Stenberg vid KTH som leder projektet i Sverige.
Hållbarhet
Idag kan det vara svårt för marknaden att avgöra om ett fastighetsbolag bedriver ett ambitiöst klimatarbete. Många stoltserar i den egna marknadsföringen med att det är en integrerad del av affären och genomsyrar allt. Men i denna tid av akut klimatkris – kan vi enbart nöja oss med ord? Det undrar Simon Iaffa Nylén, Sustainability Manager på Brunswick Real Estate och medlem i MERC Talangnätverk.
Finansiering
EU:s nya taxonomi ska visa hur klimatsmarta olika bolag är och därmed bidra till att styra investeringar i grön riktning. Det är ett viktigt steg på vägen att uppnå Parisavtalet till år 2050.
Debatt
Fördelen med EU:s nya klimatverktyg är att vi får ett gemensamt språk för miljömässig hållbarhet. Den stora nackdelen är att scope 3-utsläppen inte inkluderas, skriver Simon Iaffa Nylén, Sustainability Manager på Brunswick Real Estate och medlem i MERC Talangnätverk.
Politik
Om ett par veckor går Europa till val och tillsätter ett nytt Europaparlament för den kommande femårsperioden. Det blir sjätte gången som svenska folket får möjligheten att utöva sin demokratiska påverkan i parlamentet, sedan EU-inträdet 1995. Men vad innebär egentligen EU-valet för det svenska folket?
Bostäder
En dåligt fungerande bostadsmarknad slår hårt mot nya jobb och Sveriges tillväxt. Enligt Svenskt Näringsliv behövs fem konkreta åtgärder för att sätta stopp på bostadsbristen, medan Sabo och Hyresgästföreningen vill vässa EU-politiken.
Infrastruktur
Europaparlamentet säger ja till enklare bokningar och regeringens satsning på nattåg till övriga Europa. SJ välkomnar initiativet men varnar för betydande kostnader då bolaget i princip dragit in alla sina internationella nattåg på grund av olönsamhet.
Historiskt
En ny EU-dom riskerar att avsevärt förlänga handläggningstiderna på nya detaljplaner. “Det händer tyvärr hela tiden att bostadsbyggandet drabbas oavsiktligt när det kommer till EU-lagstiftning” säger Karl Törnmarck från Sabo, som just nu jobbar intensivt med att stoppa konsekvenserna av domen.
Historiskt
Europeiska kommissionen har presenterat en handlingsplan för hur medlemsländerna kan hantera lägre momssatser. Från allmännyttans håll menar man att det öppnar för införandet av låg moms på bostadshyra i Sverige, så att momsen kan dras av när bostäder byggs.
Historiskt
Fredsprojektet EU har varit framgångsrikt i många avseenden, inte minst när det gäller just fredsaspekten. Men sedan Lehman Brothers kraschade 2008, som får symbolisera starten på finanskrisen, har EU:s olika regelverk och överenskommelser satts under press. En gemensam värdegrund är en viktig faktor för ett fungerande samarbete men den humanitära kris vi upplever i dag har visat att solidariteten kanske inte är så stark inom EU.
Lagar & regler
Regeringen presenterade i fredags sitt förslag på hur EUs energieffektiviseringsdirektiv ska genomföras i Sverige. Det innehåller bland annat krav på individuell mätning och debitering (IMD) av energi på lägenhetsnivå, vilket bransch- och intresseorganisationen SABO är kritisk till.
Bostäder
EU-kommissionen har presenterat sina landspecifika rekommendationer till alla medlemsländer. Av de fyra rekommendationer som riktas till Sverige berör en bostadssektorn. Kommissionen tar bland annat upp de svenska hushållens höga skuldsättning.