Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om hur pandemin på olika sätt påverkar fastighetsbranschen.
Uthyrning
Vasakronan har rivstartat veckan med två stora uthyrningar i centrala Stockholm - totalt rör det sig om nästan 9 000 kvadratmeter. Bolagets fastighetsutvecklingschef i Stockholm tycker att företagen åter vågar fatta beslut.
Politik
I Coronakommissionens slutbetänkande kritiseras hur Riksbankens stödköp av bostads- och företagsobligationer i kombination med låga räntor eldade på en redan het marknad - vilket i förlängningen gynnade de som redan satt på egendomar.
Kommentar
Lång pressläggning och aktuella händelser är två ting som sällan går ihop. Nu var det ändå positiva besked som förstörde för en framåtblickande redaktör som ville se en vår och sommar bortanför Coronan. När restriktionerna hävs nästa vecka dimper den första utgåvan av Fastighetsnytt 2022 ner i brevlådorna hos våra prenumeranter.
Hotell
Hotellmarknadens starka återhämtning avbröts abrupt när den nya virusvarianten fick fäste med flera konkurser som följd. När vänder det? Vi har pratat med Björn Arnek, chefsekonom på Annordia, om status på marknaden nu - och hur planerade nyetableringar påverkas.
Arkitektur
White arkitekter ska ställa om till klimatneutralt byggande 2030 och den som ska styra skutan är vd Alexandra Hagen. I en värld där nybyggda hus ofta står i fokus vill hon vända på perspektivet.
Debatt
Efter en lång tid av distansarbete behöver medarbetare nu lockas tillbaka till kontoret, men utan tvångsmedel. Hemarbetet har gett ökad frihet och trivsel för den enskilde, men ofta på bekostnad av minskad innovationskraft för företagen. Hur kan de traditionella kontoren uppdateras för båda behoven?
Politik
Folkhälsomyndigheten, FHM, presenterade på tisdagen tre nya scenarier för smittspridningen av covid-19. I samtliga scenarier fortsätter smittspridningen att öka och når sin topp i mitten av januari. Nu återinförs bland annat rekommendationen om hemarbete.
Stadsutveckling
Det lackar mot jul och det börjar bli dags att stänga böckerna för 2021. Frågan är vad som står på dagordningen när skinkan är uppäten och det nya året ringt in. Vi har frågat företrädare från branschens alla hörn vad de ser mest fram emot nästa år.
Bostäder
Det plötsligt slopade investeringsbidraget till hyresbostäder kom som en överraskning för Rikshems vd. Inför året identifierar hon dock en annan utmaning: hyresnivåerna. ”Att de hålls tillbaka inkräktar på omsorgsbehovet som finns” säger hon.
Uthyrning
Det tar längre tid att hyra ut lokaler i hela landet nu, jämfört med för ett år sedan. Snabbast går det fortsatt i Stockholm, men även här ökar tiden för uthyrning. Det visar nya siffror som lokalmarknadsplatsen Objektvision tagit fram åt Fastighetsnytt.
Analys
Årets etta gör megarevansch. Däremot halkar Stockholm ned till plats 19 på listan över kontinentens mest attraktiva fastighetsmarknader i en tid då Europa sakteligen börjar återhämta sig igen efter massvaccinationerna, samtidigt som utsikterna återigen är mer osäkra.
Stadsutveckling
”Man skapade en trängd situation för oss fastighetsägare”. Atrium Ljungbergs vd Annica Ånäs ser tillbaka på tuffa coronaår där hon prövats som chef och stadsutvecklare. Men när den enorma projektportföljen nu ska omvandlas till verklighet blickar hon framåt - med helheten som strategi.
Handel
Logistik- och samhällsfastigheter har båda varit vinnare i pandemin, men det finns också förlorare med minskat utbud och efterfrågan över hela landet. I pandemins spår hyrs lokalerna till andra segment, enligt nya siffror från Objektvision
Arkitektur
Efter fjolårets mörker börjar arkitektkåren andas optimism igen. Men samtidigt hotar fyra risker att sakta ned branschens gynnsamma konjunkturläge. Det visar årets branschrapport från Sveriges Arkitekter.
Analys
Är det hyrestiderna eller nivåerna som är mest utmanande? Någonstans halvvägs från restriktionsstoppet till jul lyssnar vi med Fredrik Leifland, vd på fastighetskonsulten New Property, om hur han och företaget upplever lokalmarknaden i Stockholm
Stadsutveckling
Ruffiga baracker panikbyggs ofta vid kriser och glöms sedan bort. Nu ger experter ett radikalt förslag om att kommuner ska inkludera flexibla byggnader i nya detaljplaner varaktigt för att minimera rivningar och förbättra hanteringen av oförutsägbara händelser.
Handel
Kista galleria, norr om Stockholm, har trots sitt kontorsnära läge klarat sig väl under pandemin. Flera nya butiker, restauranger och kaféer har öppnat och förnyelse av gallerian är i full gång. Men det är oklart om kontorsbesökarna någonsin återkommer i full styrka igen.
Handel
Under pandemin har storstädernas stadskärnor blivit lidande medan verksamheter närmare bostadsområden tvärtom blomstrat. Nu höjs röster för en översyn av retailhyrorna: ”fastighetsägare måste till slut reglera nivåerna så att fler har råd att hyra lokalerna”.
Kontor
Hybridarbetet är inget nytt koncept men har blivit mer accepterat och utbrett under pandemin. En global studie från CBRE visar att fenomenet är här för att stanna bland storbolagen, samtidigt som resultaten behöver utvärderas systematiskt.
Kontor
Återgången till arbetsplatsen har förändrat förväntningarna på kontorens utformning. Drygt hälften av kontorsarbetarna vill ha ett eget rum, visar en riksrepresentativ undersökning från Netigate. Något som går tvärtemot senaste årens trend med gemensamma arbetsytor.
Stadsutveckling
Covid-19 har påverkat ungdomars syn på storstäder negativt och nu väljer fler mindre eller medelstora städer. Stjärnarkitekten Thomas Sandell ger sin syn på bostadsmarknaden framåt och pekar ut vilka mindre orter som har framtiden framför sig.
Handel
Klimatkrav och den växande e-handeln är några samhällsutmaningar som förändrar och utmanar utformningen av framtidens handelsfastigheter. Vi har pratat med handelsjättarna Lidl, Ica och Svenska Handelsfastigheter - där vägen redan är utstakad.
Handel
Pandemin klingar av och många frågar sig i vilka ”coronaeffekter” som blir bestående och i vilka fall samhällslivet återgår till ett normalläge. I brist på krog- och restauranglivet såg dagligvaruhandeln ett uppsving med ökat intresse för den egna matlagningen. Vi frågar Pia-Lena Olofsson, CFO på Cibus - med fastigheter inom dagligvaruhandeln, vilka signaler som kommer nu och hur den nordiska expansionen fortlöper.
Stadsutveckling
DEL 3 ”Hela Sverige ska leva” får allt fler frågor om boende, bredband, trygghet och livskvalitet på landsbygden. ”Ruraliseringsvågen har fått en extra knuff under pandemin”, säger verksamhetschefen Terese Bengard till Fastighetsnytt.
Stadsutveckling
DEL 2 Glesbygdens revansch dröjer. Vinnarna när Sverige pandemiflyttat är snarare förorterna påpekar Charlotta Mellander, professor i nationalekonomi, som tror att landsbygden kan bli en viktig valfråga. Statsvetaren Richard Öhrvall är dock mer tveksam till det.
Handel
Efter fjolårets ras för handeln i storstäderna sker nu en snabb återhämtning och flödet ökar i stadskärnorna, enligt Cityindex. Gallerian mitt i Stockholm är inte uppe i normalnivåer ännu men har ökat med 20 procent i år och firar dessutom 45-årsjubileum på fredag.
Kontor
På onsdagen påbörjas officiellt återgången till arbetsplatsen efter en lång tid av hemarbete. Frågan är hur det nya normala ser ut - och vilka ytor man egentligen kommer att behöva framöver. Vi har pratat med några av Sveriges största arbetsgivare om hur de kommer att jobba nu och framåt.
Stadsutveckling
Fastighetsmiljardären Erik Selin bygger Stockholms högsta bostadshus i Nacka och nya lyxbostäder på Östermalm. För Fastighetsnytt nämner han efter ett symboliskt spadtag även utsikterna för transaktionsmarknaden, hållbarhetsutmaningarna i Norge och Evergrande-krisen.
Stadsutveckling
Just nu pågår Grow’in Skärholmen i drygt två veckor. Initiativet är ett samarbete mellan Skärholmens stadsdelsförvaltning och Grosvenor Europe som vill omvandla stadsdelen till Sveriges nya innovationshub med fokus på tech.
Kontor
På tisdagen meddelade regeringen att man går vidare i planen mot ett samhälle helt utan restriktioner, med nya lättnader som träder i kraft den 29 september. Bland annat innebär den människor kan återgå till sina arbetsplatser.
Kontor
Soffor, sängar, strykbrädor och köksbord; alla har de fått agera arbetsplats under pandemin. Synen på arbetslivet har förändrats och kräver nytänk av alla kontorsägare, visar en pinfärsk rapport som får gehör från coworkingbolaget Mindpark.
Kontor
Serendipity-grundaren Saeid Esmaeilzade går in med 15 miljoner i Workaround, vilket möjliggör expansion utanför Sverige. Bolaget räknar med både tillväxt och investeringsrally det kommande året.
Politik
Efter ett hektiskt första halvår som bostadsminister kommenterar Märta Stenevi (MP) för första gången i Fastighetsnytt regeringskrisen, sina egna chanser framåt och Stefan Löfvens avgång. ”Jag kommer att sakna honom”, säger hon.
Politik
Pandemi, regeringskris, översvämningar och cementkris är några av de svåra utmaningar som Märta Stenevi (MP) har tvingats hantera under sin första tid som bostadsminister. Nu tar hon bladet från munnen och nämner vilka åtgärder som krävs för en stabilare marknad.
Stadsutveckling
Drastiskt minskade besöksflöden i stadskärnor, butiker, hotell och kontor har drabbat kommersiella fastigheter hårt under pandemin. Nu manar Sweco branschen att inventera hur befintliga ytor används.
Börs
Under andra kvartalet ökade Sweco nettoomsättningen med 3 procent och levererade marginalförbättringar i fem av åtta affärsområden. Konsultjätten har gjort tre strategiska förvärv i år och räknar med fler så fort restriktionerna lyfts.
Kontor
Pandemin har ställt många sanningar på ända - inte minst inom fastighetssektorn. För de som har kontorslokaler som grund för sin affär har funderingarna på framtiden varit många, samtidigt som även bostadsmarknaden hamnat i fokus under många månader med restriktioner.
Börs
Rapportsäsongen är i full gång och i dag var Kungsleden bland de första att presentera sin delårsrapport. ”Vi har haft en positiv nettouthyrning rakt igenom hela pandemin” säger bolagets vd Biljana Pehrsson till Fastighetsnytt.
Hållbarhet
På tisdagen inledde FN i New York sitt toppmöte inom hållbarhet. Uppsala är en av fyra svenska kommuner som för första gången lämnar in en granskning om arbetet med Agenda 2030 som bland annat syftar till att främja hållbar stadsutveckling.
Rekrytering
Förra veckan meddelade Ivo Stopner att han lämnar Hufvudstaden efter 22 år som vd. Fastighetsnytt har pratat med Anders Nygren som ska fylla hans skor och ta bolaget vidare efter en minst sagt prövande pandemi.
Handel
Efter en lång tid av coronamörker lyfter framtidstron rejält inom den fysiska handeln. Nu satsar även Elgiganten på en ny flaggskeppsbutik mitt i Stockholm. ”Vi ser att läget blir allt mer avgörande”, säger bolagets vd Niclas Eriksson till Fastighetsnytt.
Bostäder
Allt fler unga utan barn söker bostadsbidrag, visar ny statistik från Försäkringskassan. ”Unga har generellt varit en utsatt grupp under pandemin, vilket avspeglas även hos oss”, säger Anna Persson, analytiker hos Försäkringskassan.
Hotell
Petter Stordalens imperium växer under pandemin och nu öppnar han sitt andra hotell inom loppet av bara två veckor, bland annat med sikte på fjärrjobbare. ”Vi har gratis coworking! Det är bara att komma hit och nyttja vårt supersnabba internet”, utbrister han för Fastighetsnytt.
Kontor
Tiotusenkronorsfrågan i fastighetsbranschen just nu är hur framtidens arbetsplats kommer att se ut. Men trots att smittspridningen i Sverige minskar så är det inte fritt fram att återvända till kontoret i höst. ”Rekommendationen om hemarbete ligger kvar”, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till Fastighetsnytt.
Kontor
Efterfrågan på lokaler har återhämtat sig starkt efter att ha dippat rejält under förra våren - inte minst när det kommer till kontor. Utbudet släpar dock efter på bred front. Det visar ny data från lokalmarknadsplatsen Objektvision som Fastighetsnytt tagit del av.
Arkitektur
Tengbom förvärvar norrlandsbaserade Maf Arkitektkontor. I en intervju med Fastighetsnytt berättar vd:n Jan Mattsson om bakgrunden till affären, varför man vill etablera sig i Norrland - och om kampen om kompetensen som återigen seglat upp i arkitektkåren efter ett tufft pandemiår.
”Jag har aldrig varit med om en sådan snabb vändning”, säger Jan Mattsson.
Debatt
Jag arbetar som analytiker med fokus på statistik kring demografi och stadsutveckling sedan snart 20 år. På senare tid har jag i en mängd olika sammanhang hört och läst direkta osanningar om Stockholms befolkningstillväxt. Här kommer fakta.
Kontor
Inköpschefsindex för den privata tjänstesektorn steg till 71,7 i maj - en rekordnotering i indexets 15-åriga historia. Det visar siffror från Swedbank och Silf på torsdagen. Men trots de urstarka konjunktursignalerna kan det bli svårt för fastighetssektorn att ta hem hela uppsvinget.
Kontor
När Cecil slog upp dörrarna mitt under pandemin så tvekade inte Nail Democracy, Nea Partners och Nordic Hotel Consulting en sekund med att flytta in. Nu är de hemmastadda och listar ”one stop shop”-concierge, minihubbar i förorten och ”mixed used” som nya potentiella trender.
Handel
Besöken på storstädernas paradgator har minskat dramatiskt under pandemin, men nu syns en viss ljusning för första gången på ett år. Det visar purfärsk data över rörelsemönster som fastighetsdatatjänsten Datscha har tagit fram på Fastighetsnytts begäran.
Stadsutveckling
Bostadsutvecklaren Nordr vittnar om både prisökning och inflyttning från närliggande orter till Lund. Redan före byggstarten har bolaget sålt över hälften av bostäderna i sitt senaste projekt. ”Allt fler vill leva och bo här”, säger även kommundirektören.
Business Arena
Från noll till över 100 miljarder i fastighetsvärde på fem år. SBB siktar vidare mot målet om att bli Europas största fastighetsbolag.
”Fastighetsbranschen är en verksamhet med stordriftsfördelar” säger bolagets vd Ilija Batljan som under torsdagen gästade Business Arena Syd.
Kontor
I augusti öppnar Stayaround en ny coworking-enhet på Medborgarplatsen i Stockholm och har tecknat ett fyraårigt kontrakt med Balder. ”Det Ikea har varit för hemmet vill vi vara för kontoret”, säger Michaela Bäucke Kollem, vd för Stayaround.
Kontor
Mindpark lanserar ett nytt co-pass som ger coworkare möjlighet att arbeta externt också. ”Vi utvecklar framtidens arbetsplats på ett sätt som ingen annan gör i Sverige”, säger bolagets medgrundare Karsten Deppart till Fastighetsnytt.
Delårsrapporter
Fastighetsbolagen levererade överlag stabila delårsrapporter för det första kvartalet men många frågetecken kvarstår, exempelvis hur kontorssegmentet kommer stå sig framöver.
”Frågetecknen och orosmolnen, de finns kvar även efter den här rapportsäsongen”, säger Albin Sandberg, fastighetsanalytiker på Kepler Cheuvreux.
Handel
Handelsytorna står öde och kunderna avvaktar på grund av pandemin. Uppgivenheten bland Degerfors handlare ökar och våren blir helt avgörande för butikernas överlevnad. ”Viktigt att det kommer mer stöd även under 2021”, säger en av butiksägarna.
Kontor
Ursviks Entré, även kallat Bankhus 90, i Rissne, Sundbyberg, nästan dubblerar sina coworkingytor mitt i pandemin. ”Efterfrågan har varit betydligt högre än vad vi kunde föreställa oss”, säger Michaela Bäucke Kollem, vd på Stayaround.
Hotell
De senaste 30 åren har hotellmarknaden haft tillväxt varje år. Optimismen har varit stor och allt pekat uppåt för sektorn. Sen kom pandemin.
”Marknaden är på en nivå som är så långt under normalt som man någonsin kan tänka sig. Vi har aldrig sett något sådant här förut, säger Björn Arnek, chefsekonom på Annordia, som rådger fastighetsägare inom hotellmarknaden.
Samhällsfastigheter
Kry slår larm om att vaccinbås i princip står tomma och manar Region Stockholm att agera. Regionen bollar dock tillbaka ansvaret och har heller inga svar att ge om momssmällen för vaccinlokalerna. Fastighetsägarna varnar för konsekvenserna.
Krönika
Sophia Granswed Baat och Karolina Landgärds har frågat medlemmarna i Merc Talangnätverk för att ta reda på hur fastighetssektorn står sig efter över ett år med pandemi. ”Få fastighetsägare verkar ha lidit av några större negativa effekter på hyres- och vakansnivåer, vilket gör att osäkerheten försvunnit” skriver de.
Stadsutveckling
Fasta markpriser är en av ingredienserna i ”Örebromodellen” som ska locka investerare till Närkes residensstad.
”I praktiken är det byggaktören som avgör hur lång tid det tar från markanvisning till byggstart”, säger Erik Skagerlund, tf mark- och exploateringschef.
Stadsutveckling
Umeå har de senaste åren stuckit ut i norra Sverige med sin befolkningstillväxt och sina ambitiösa planer: målet är 200 000 invånare. Pernilla Helmersson, samhällsplanerare i Umeå kommun, beskriver siffran ”snarare som en prognos än en vision i dag”.