Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera
Innehåll från Yrkeshögskolan

Yrkeshögskolan tog Jonas från Superettan till fastighetsbranschen

Efter en 15 år lång fotbollskarriär och 150 matcher i svensk elitfotboll för bland annat Västerås SK och Östers IF, har 32-åringen Jonas Hellgren sadlat om till fastighetsförvaltare. För att kunna kombinera studierna med jobbet som fotbollsspelare valde Jonas en distansutbildning inom yrkeshögskolan.

Publicerad: 21 november 2022, 15:45


- Inledningsvis var det lite pirrigt att börja plugga igen. Det var något helt nytt och då är det klart att man kan vara lite osäker, men redan efter första kursen kände jag bara glädje och visste att jag gjort rätt val, säger Jonas.

Lärande i arbete
Yrkeshögskolan är en utbildningsform som bygger på ett nära samarbete med arbetslivet. Utbildningarna är skräddarsydda utifrån behoven på arbetsmarknaden och en fjärdedel av utbildningen består av praktik, eller LIA som det kallas inom yrkeshögskolan.

- Jag gillar verkligen konceptet med yrkeshögskolan, säger Jonas. Det är bra att företagen är med och utformar utbildningarna. Det gör att allt blir väldigt konkret. Sedan får man testa det man lärt sig i praktiken när man kommer ut på LIA. Då sätter sig kunskapen mycket bättre.

Flexibiliteten
Som småbarnsförälder och fotbollsspelare var det flexibla upplägget på utbildningen helt avgörande för att Jonas skulle få ihop vardagen. Han beskriver att det ibland har varit kämpigt att orka med, men att yrkeshögskolan alltid gett honom bra stöd och att lärarnas framförhållning och strukturerade arbetssätt fått det att fungera.

- Den största delen av undervisningen skedde digitalt. Det förekom närträffar några gånger per år, men annars var det digitala föreläsningar tre till fyra gånger i veckan och utöver det mycket eget arbete.

En ny karriär
Om bara några veckor tar Jonas examen och nu söker han jobb där han kan fortsätta att utvecklas i rollen som fastighetsförvaltare. Även om det är lite skakigt på arbetsmarknaden just nu är han optimistisk över sin framtid och vill även uppmuntra andra att våga plugga.

- Jag vill verkligen rekommendera andra att söka till yrkeshögskolan och kanske speciellt att söka sig till fastighetsbranschen. Det finns många bra utbildningar med flexibla upplägg oavsett var i landet man bor, säger Jonas.

Studiemedel
Alla utbildningar inom yrkeshögskolan berättigar till studiemedel från CSN och nästan alla är avgiftsfria. Sedan 1 oktober kan du som vill studera på yrkeshögskola söka omställningsstudiestöd och få upp till 80 procent av lön när du studerar. 

Läs mer på yrkeshogskolan.se

www.yrkeshogskolan.se

Texten är en annons från Yrkeshögskolan