Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag19.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Innehåll från OBOS

Så ska uppstickaren utmana bostadsjättarna: ”Vi ska bli störst”

Bostadsutvecklaren OBOS kliver nu på allvar in i storstäderna Stockholm, Malmö och Göteborg med en offensiv satsning på nya bostadsrätter. "Målet är att bli störst i Sverige inom fem år", säger Sofia Ljungdahl, VD på OBOS Nya Hem.

Publicerad: 4 December 2020, 14:12


Bli medlem i OBOS – få förtur till att köpa attraktiva bostäder

Uppstickaren OBOS är redan en av Sveriges främsta bostadsutvecklare med över 150000 sålda bostäder runtom i landet.

– Vår bredd är en styrka. Vi erbjuder boenden i olika prisklasser och boendeformer – allt från tomter till villor, flyttklara hus, radhus, kedjehus, parhus och lägenheter. Och vi finns i 168 av Sveriges kommuner, berättar Sofia Ljungdahl, ny VD på OBOS Nya Hem.

Bygger med kvalitet och omtanke
OBOS presenterade Sofia Ljungdahl i april i år som ansvarig för storstadssatsningen i Sverige. Sofia var innan dess regionchef på Besqab i Uppsala, och har haft ledande roller hos bolag som Rikshem, Peab och JM.

– Vårt mål är offensivt: att inom fem år bli största bostadsutvecklaren både i Sverige och Norge. Vi färdigställde 1557 bostäder under 2019 runtom i Sverige samtidigt som vi växlar upp ambitionerna i storstadsregionerna Stockholm, Göteborg och Malmö, säger Sofia Ljungdahl.

Det handlar om produktion av bostadsrätter i större flerbostadsprojekt i storstäderna och deras kranskommuner.

– Vi jobbar för högtryck för att hitta attraktiva centrala lägen. OBOS signum är att bygga med kvalitet och omtanke där människor vill bo och leva.

Fint läge i Norra Djurgårdsstaden
Till exempel har OBOS fått markanvisningar i ett exklusivt läge i Kolkajen i Norra Djurgårdsstaden i Stockholm.

– Vi ska bygga 165 bostadsrätter där. Ett fantastiskt boende – centralt med tunnelbanan runt knuten och samtidigt nära vattnet Lilla Värtan och Djurgårdens natur.

Centralt i expansiva Sollentuna norr om Stockholm bygger OBOS 160 miljöcertifierade bostadsrätter i kvarteret Tårpilen. Målet är att starta försäljningen vintern 2021.

På Årstafälten i södra Stockholm planerar OBOS för två bostadskvarter med lägenheter. Även i Täby vid Roslags Näsby i norra Stockholm bygger OBOS bostäder – liksom i Vega i Haninge, i Sandhamn, Vallentuna och på flera andra ställen i Stockholm.

Strax utanför Malmö bygger OBOS kedjehus, radhus och lägenheter i barnvänliga byn Tygelsjö, där invånarna får både närhet till havet och tio minuter till såväl Malmö som Öresundsbron.

– Utanför Göteborg planerar vi lägenheter i en helt ny stadsdel, Pedagogen Park, vid den gamla lärarhögskolan i Mölndal. Och många andra projekt planeras centralt i städerna.

”Nytt sätt hitta drömbostaden”
Samtidigt lanserar OBOS ett nytt medlemskap i Sverige.

– Genom att bli medlem ställer du dig i en helt ny landstäckande bostadskö som ger förtur till att köpa nya bostäder. Du får tillgång till OBOS hela bostadserbjudande. Dessutom får du mängder av rabatter medan du köar – på allt från köks- och badrumsinredning till installering av solceller.

Det här är ett nytt sätt att hitta sitt drömboende, menar Sofia:

– Först i kön väljer först. Du behåller dessutom din plats i kön även när du nyttjat den. Efter bostadsköpet står du kvar i kön – vilket kan vara en stor fördel om du senare i livet blir intresserad av en ny bostad. Kanske vill du flytta från lägenhet till hus, eller till ett mer centralt läge, eller byta stad?

Fler får köpa bostad
Medlemskapet finns redan i Norge där nästan en halv miljon norrmän är medlemmar.

– Det motsvarar 10 procent av befolkningen. Många ser medlemskapet som en livslång investering, och det har blivit en populär dop- och konfirmationspresent.

Centralt för framgången i Norge är att OBOS kan hjälpa medlemmar över tröskeln till att köpa sin bostad. Många ställer därför sina barn i kö.

– I Norge har OBOS modellen Bostart där du som medlem kan köpa bostaden till ett lägre pris än marknadspris, mot att du i framtiden säljer den till inköpspriset till OBOS. En annan modell är att du köper halva bostaden och hyr halva av OBOS. Vi arbetar för att införa de här modellerna i Sverige inom några år, berättar Sofia Ljungdahl.

”Visar vad hållbarhet är”
OBOS grundades 1929 i Norge och ägs sedan dess av sina medlemmar. I Norge är man den största aktören på bostadsmarknaden och har till exempel byggt cirka 90000 lägenheter i Oslo.

– OBOS är unikt genom att vara medlemsägt sedan över 90 år och samtidigt affärsmässigt. OBOS har visat vad hållbarhet är genom att ha lönsamheten i fokus och vara uthållig i sin affärsidé: att uppfylla medlemmarnas bostadsdrömmar. All vinst går tillbaka till verksamheten.

Svanenmärkta bostäder från OBOS
Att medlemmarna är uppdragsgivare märks i allt från hållbara val av byggmaterial till OBOS samhällsengagemang, tycker Sofia Ljungdahl.

– Eftersom vi är medlemsägda blir det naturligt att ge tillbaka till samhället. Till exempel sponsrar vi damfotbollen i Sverige med drygt 40 miljoner kronor under fem år.

2019 fick OBOS en Svanenlicens som gör det möjligt att Svanenmärka både enskilda byggnader och hela bostadsprojekt.

– Det är vi stolta över! För att klara Svanens krav ska 41 kriterier uppfyllas. Allt material kontrolleras, från träet till husets stomme till spacklet i badrummet. Men kraven handlar också om husets energiförbrukning, inomhusmiljö och dagsljusinsläpp.

Fakta OBOS
• En medlemsägd bostadsutvecklare grundad 1929. Visionen är att uppfylla medlemmarnas bostadsdrömmar och utveckla framtidens samhälle.
• OBOS har tre bolag i Sverige: OBOS Sverige, OBOS Kärnhem och OBOS Nya Hem. I Sverige har OBOS sålt över 150000 bostäder och har cirka 1000 medarbetare på 36 kontor runtom i landet.
• OBOS verkar i Sverige genom sina varumärken OBOS, OBOS Kärnhem, Myresjöhus och SmålandsVillan och bygger allt från villor till hela bostadsområden. OBOS åtagande sträcker sig också till miljön kring bostäderna.

Premiär för OBOS Medlem
• Som medlem får du förtur till nybyggda hem. OBOS erbjuder alltid sina bostäder till sina medlemmar först och i turordning; först i kön väljer först.
• I medlemskapet ingår generösa erbjudanden och förmåner som gör det enklare och billigare att förbättra sitt boende. Du får också rabatter på upplevelser som resor, nöjen, kultur och idrott.
• Att bli medlem är enkelt. Du anmäler dig på obos.se eller via OBOS-appen. Allt du betalar för delägarskap i OBOS är engångssumman 300 kronor. Därefter kostar ditt medlemskap 200 kronor/år – en avgift som OBOS bjuder på för 2020.

Bli medlem i OBOS – få förtur till att köpa attraktiva bostäder.

Artikeln är producerad i samarbete med OBOS och ej en artikel av Fastighetsnytt