Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Uthyrning

Yrkar på 3,5 procents hyreshöjning

Publicerad: 4 september 2017, 11:10

Fastighetsägarna i Stockholm menar att den allmänna hyresnivån behöver höjas med 3,5 procent under 2018. “Siffrorna låter helt verklighetsfrämmande” säger Hyresgästföreningen.


Inför årets hyresförhandlingar yrkar Fastighetsägarna i Stockholm att den allmänna hyresnivån behöver höjas med 3,5 procent under 2018. “Siffrorna låter helt verklighetsfrämmande” säger Hyresgästföreningen – och därmed är ordkriget som pågått organisationerna emellan de senaste åren återigen igång.

På måndagen lämnade alltså Fastighetsägarna Stockholm sitt yrkande till Hyresgästföreningen gällande ramavtalsförhandlingen för 2018-års allmänna hyresnivå, som inleds idag.

De anser att den allmänna nivån alltså måste höjas med 3,5 procent för att “säkerställa att hyresrätten även i framtiden ska kunna spela en viktig roll för Stockholms bostads- och arbetsmarknad”, enligt ett pressmeddelande. Förra året yrkade organisationen på 2,5 procents höjning, vilket ledde till att många förhandlingar strandade.

– Utvecklingen av den allmänna hyresnivån har varit svag under årtionden. Under de senaste åren har problemen förvärrats eftersom hyresutvecklingen har understigit inflationen. För den som äger sina fastigheter långsiktigt innebär det att intäkterna minskar i reala termer, säger Nathalie Brard, chef hyresmarknad på Fastighetsägarna Stockholm.

På riksnivå pekar Fastighetsägarnas analys på att nivån behöver öka med mellan 2,5 och 3,5 procent under 2018. Exakt var inom detta intervall regionföreningarnas yrkanden hamnar beror på den förväntade utvecklingen på den ort yrkandet avser.

Hyresgästföreningens förhandlingschef i Stockholm, Per Björklind, säger till tidningen Hem&Hyra att han är förvånade över kravet, och säger att man redan kommit överens om tvåårsavtal med flera bolag på snitt 0,67 procent.

– Jag har inte sett något detaljerat underlag, men de där siffrorna låter helt verklighetsfrämmande och plockat ur luften eftersom vi gjort upp på helt andra nivåer för 2018, säger han till tidningen.

Redaktionen

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.