Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Uthyrning

Yrkar på 2,5 procents hyreshöjning 2017

Publicerad: 19 augusti 2016, 10:04

Billy McCormac och Simon Safari.

Foto: Fastighetsägarna/Hyresgästföreningen.

2016 års hyresförhandlingar har kantats av strandningar och konflikter – och kommande årets verkar börja på liknande sätt när Fastighetsägarna yrkar på 2,5 procent hyreshöjningar. ”Orimligt högt” menar Hyresgästföreningen.


Ämnen i artikeln:

Fastighetsägarna StockholmHyresgästföreningen

Förra året strandade Fastighetsägarna flera stora hyresförhandlingar i landet, bland annat i Stockholm, Göteborg och Uppsala. Nu går organisationen ut och kräver 2,5 procents hyreshöjning i Stockholm för 2017.

Som bakgrund till yrkandet menar Fastighetsägarna att hyrorna i Stockholmsregionen inte fått en lika positiv utveckling som samhället i övrigt. ”För att börja vända den negativa trenden yrkar Fastighetsägarna Stockholm att hyrorna under 2017 i snitt ska höjas med 2,5 procent” skriver organisationen i ett pressmeddelande.

– I Stockholmsregionen pekar alla siffrorna uppåt – förutom när det gäller hyresrätten. Den negativa trenden måste brytas om Stockholm ska fortsätta att växa i samma takt. Situationen är ohållbar. Vi anser att en blygsam hyreshöjning i relation till ökningar av BNP och timlöner utgör ett litet men viktigt steg i rätt riktning. Ingen vinner på status quo. Det handlar om att rädda hyresrätten, säger VD Fastighetsägarna Stockholm Billy McCormac.

Från Hyresgästföreningens sida ställer man sig frågande till det ”orimligt höga kravet”. Föreningen är kritiska mot flera av Fastighetsägarnas påståenden. Bland annat ifrågasätter man att ”sedan 1998 har hyrorna i regionen ökat med cirka 50 procent medan hushållens inkomster efter skatt ökat med cirka 90 procent under samma period. Detta ”hyresgap” måste successivt och ansvarsfullt minskas om hyresrätten ska återfå sin starka ställning”.

– De privata fastighetsägarna har högre hyror, mycket god lönsamhet och har oftast mindre nöjda hyresgäster än de kommunala bostadsbolagen. Varför skulle de då få en högre hyreshöjning? Finns det ingen gräns för deras girighet? säger Simon Safari.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.