Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Uthyrning

Vasakronan-chefen om marknaden efter pandemin: ”Människor är tillbaka”

Publicerad: 5 april 2022, 12:38

Jan-Erik Hellman är nöjd med veckans stora uthyrningar - 6 500 kvadratmeter på Birger Jarlsgatan och 1 900 kvadratmeter i Sergelstan.

Foto: Vasakronan

Vasakronan har rivstartat veckan med två stora uthyrningar i centrala Stockholm - totalt rör det sig om nästan 9 000 kvadratmeter. Bolagets fastighetsutvecklingschef i Stockholm tycker att företagen åter vågar fatta beslut.


Ämnen i artikeln:

Fem frågorVasakronan FastigheterStockholmCoronaviruset

I måndags kom beskedet att Vasakronan hyr ut 6 500 kvadratmeter till ARC på Birger Jarlsgatan 16 i Stockholm. Nu står det också klart att fastighetsbolaget hyr ut kontorslokaler till Business Wellness Group i Sergelstan i Stockholm. Ytmässigt innefattar affären 1 900 kvadratmeter belägna en våning upp från gatuplanet i de två skraporna närmast Hötorget. 

Hej Jan-Erik Hellman, chef för fastighetsutveckling på Vasakronan. Vad innebär den här affären för er?
– För oss är det en jättebra affär men också ett kvitto på att det vi gör är rätt och att den gamla handeln på plan två nu i stället blir jättefina kontor och en skjuts till att fortsätta med de kvarvarande ytorna där vi håller på att renovera den andra skrapan från Hötorget sett. Vi har jobbat ganska intensivt under lång tid där vi ställer om Sergelgatan från vad det en gång varit med handel i plan två till att den nu tas bort för att i stället bli fina kontor i hörnet mot Hötorget. Handelsytan minskar och det blir fokus på upplevelser i kombination med handel i gatuplan.

Ni har redan de klassiska upplevelserna på plats med exempelvis Filmstaden på Hötorget och Kulturhuset den i andra änden. Vilka fler upplevelsekoncept kommer att erbjudas i området?
– Det kommer en stor uthyrning sent i höst i det här kvarteret på tunnelbaneplan mot Hötorget. Det är Paradox - ett upplevelsemuseum på 1 000 kvadratmeter - en virtuell variant av typen Tom Tits. Sedan kommer det in väldigt mycket upplevelser på gatan.

Läs även: Skogestig: ”Att göra affärer innebär alltid en risk”

Beslutet att omvandla handelsytor till kontorslokaler - hur mycket spelar pandemin in i det?
– Det har mer att göra med konsekvensen av handelns utveckling i stort. Besluten togs före pandemin men den har eskalerat beslutet och tydliggjort att det var rätt. Jag tycker att vi ligger i framkant där. Samtidigt är kontorsmarknaden stark så det är ett enkelt val att göra. 

Till följd av pandemin har det även funnits diskussioner om hemarbete och kontorsjobb. Hur ser ni på intresset att återvända till kontoret nu?
– Det är diskussioner vi haft men vi har jättebra siffror på uthyrning och det är ett kvitto på att människor är tillbaka och vill tillbaka, men också att företag vågar fatta beslut. Det ser vi också med vår uthyrning av kontorslokaler på 6 500 kvadratmeter till ARC vid Stureplan. Den visar att företag verkligen vågar satsa långsiktigt och att människor värdesätter att vara på kontoret. Så klart ser vi ändå att pandemin har påverkan men att det nu slår tillbaka och att företag vågar fatta beslut.

Läs även: Klart: Hyr helt hus av Vasakronan i centrala Stockholm

Den här senaste affären innefattar en uthyrning av 1 900 kvadratmeter. Vad betyder det för er att hyra ut sådant utrymme till samma hyresgäst?
– Det är stora ytor. För projektets och bolagets skull är det oerhört viktigt och vi är tacksamma att de sätter sig hos oss. Det är ett kvitto på att Sergelgatan är rätt och att kunder värdesätter det. De flyttar in i år under senhösten. Omvandlingen har tagit två till tre år. Det känns jättebra. Vi har en del vakanser kvar men vi har god tillförsikt att hyra ut de sista ytorna, men kan inte säga på rak arm hur många kvadrat det handlar om.

Veronika Åström

Reporter

veronika.astrom@bonniernews.se

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.