Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Uthyrning

Väldiga hyresökningar för stockholmare

Publicerad: 20 augusti 2015, 10:25

På tio år har hyran på en trea i huvudstaden ökat med 48 procent, skriver Dagens Nyheter idag. En av anledningarna till den kraftiga hyreshöjningen tros vara att en allt större del av förmedlade lägenheter är nyproducerade.


Ämnen i artikeln:

Bostadsförmedlingen i StockholmHyresgästföreningenStockholm

Just nu står cirka 500 000 människor i den kommunala bostadskön i Stockholm. På tio år har hyran på en trea i huvudstaden ökat med 48 procent, skriver Dagens Nyheter idag.

Sifforna har tagits fram av Bostadsförmedlingen i Stockholm, och baseras på åren mellan 2005 och 2014. En av anledningarna till den kraftiga hyreshöjningen tros vara att en allt större del av förmedlade lägenheter är nyproducerade.

– Det kan vara så att nyproduktionen slår igenom i siffrorna, och att de billiga lägenheterna mer sällan kommer ut till förmedling, säger Marika Nordström, marknadschef på Bostadsförmedlingen till DN.

En annan anledning tros vara det stora renoveringsbehov som många fastigheter står inför. Kostnaderna för att dels bygga nytt, dels rusta upp får stort genomslag på hyran.

– Kostnader för upprustning och nyproduktion har ökat, och det är för att kostnader för material och löner ökat. Det byggs mer nu, och det har blivit flaskhals för att hitta människor som kan bygga och som kan renovera fastigheter, säger Per Björklind, förhandlingschef på Hyresgästföreningen till DN.

Skillnaderna mellan innerstaden och ytterstaden har blivit större under de tio senaste åren. Hyrorna i innerstaden har stigit med 63 procent, visar siffrorna. 2005 skilde det 27 procent mellan inner- och ytterstadshyror. 2014 var skillnaden 39 procent.

Intresset för hyreslägenheter har dock inte påverkats negativt av de stigande priserna menar Marika Nordström. Fler och fler ställer sig i kö, och kötiderna blir allt längre.

Redaktionen

Källa: Dagens Nyheter

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.