Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Uthyrning

Utredning om ägarlägenheter i befintliga hyreshus

Publicerad: 24 maj 2012, 12:02

Regeringen har beslutat att en särskild utredare ska ges i uppdrag att lämna förslag som gör det möjligt att ombilda hyresrätter till ägarlägenheter.


Ägarlägenheter kan i dag bildas endast i samband med nyproduktion. Man anser att möjlighet att ombilda hyresrätter till ägarlägenheter skulle kunna bidra till ökad valfrihet i boendet, inte minst i områden med ett ensidigt utbud av boendeformer. Utredaren ska därför analysera de särskilda frågor som är förknippade med att ombilda befintliga hyreslägenheter till ägarlägenheter och föreslå de förändringar som krävs för att detta ska bli möjligt.

Utredningen ska redovisa sina förslag senast den 30 maj 2014.

En ägarlägenhet utgör en egen fastighet som innehas genom direkt ägande. Gemensam egendom, till exempel yttertak, fasader och trapphus, ingår i en samfällighet. Den förvaltas normalt av en särskild förening, en så kallad samfällighetsförening, i vilken de boende är medlemmar. I stort sett samma regler som gäller för andra fastigheter gäller även för ägarlägenhetsfastigheter. Det innebär bland annat att en ägarlägenhet kan säljas, hyras ut och pantsättas på samma sätt som en “vanlig” fastighet.
Redaktionen

Källa: Pressmeddelande Justitiedepartementet

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.