Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Uthyrning

Utredare: Fängelse för svartkontrakt

Publicerad: 7 november 2017, 09:44

Heléne Fritzon och Jan Josefsson.

Foto: Teresa Ahola

Höj straffet för oskäliga andrahandshyror och svartkontrakt på hyresmarknaden. Det föreslår utredaren Jan Josefsson i ett betänkande om svarthandeln på hyresmarknaden som lämnades till regeringen på tisdagen.


Ämnen i artikeln:

HyresgästföreningenRegeringen

Regeringen beslutade den 2 februari att tillsätta en särskild utredare, Jan Josefsson, hovrättsråd i Göta hovrätt, för att ta fram åtgärder som motverkar olaglig handel med hyresrätter. På tisdagen hölls en presskonferens på Rosenbad där han presenterade betänkandet “Hyresmarknad utan svarthandel och otillåten andrahandsuthyrning” (SOU 2017:86) för biträdande justitieminister Heléne Fritzon.

– Regeringen har känt en oro för att svarthandeln har ökat och vi vill komma till rätta med detta. Vi vill inte ha någon svarthandel med hyreslägenheter eller oskäliga andrahandshyror och därför välkomnar jag utredningens förslag. Efter remissrundan får vi se hur vi går vidare med regeringens förslag, säger hon till Fastighetsnytt.

För att motverka otillåtna köp av hyresrätter föreslår utredaren att byten enbart får ske mellan hyresrätter och först efter att hyresgästen har bott minst ett år i lägenheten. Utredaren föreslår även att boende med svartkontrakt bör mista sin lägenhet med omedelbar verkan och få upp till fyra års fängelse.

– Vi har försökt kartlägga handeln av hyreskontrakt. Det är svårt för varken köpare eller säljare vill berätta om handeln. Det finns ingen statistik och få ärenden går till polis och åklagare, säger Jan Josefsson till Fastighetsnytt.

Han föreslår även att det ska bli olagligt att hyra ut en lägenhet i andra hand för egen vinning. Hyran bör vara samma som i förstahandskontraktet.

– Om man hyr ut en möblerad lägenhet får man ta ut max 10 procent extra i månaden.

Förslagen ska nu ut på remiss och lagändringarna föreslås träda i kraft 2019.

Teresa Ahola

Konsekvenser av förslagen:

- Den illegala handeln begränsas.
- Nivån på andrahandsuthyrningen sjunker.
- Otillåten uthyrning begränsas.
- Omsättningen av förstahandskontrakt ökar.
- Fler bor med trygga förstahandskontrakt med skälig hyra.

Källa: SOU 2017:86

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.