Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Uthyrning

SVT gör miljonförluster på lokaluthyrning

Publicerad: 28 juni 2017, 11:45

Fastigheten Rotterdam 1 i Värtahamnen, Stockholm.

Foto: Kungsleden

Sveriges Television, SVT, har förlorat miljoner på sin andrahandsuthyrning de senaste tre åren. Det avslöjar bolagets årsredovisningar. ”Vi ser det inte som att vi går back”, säger Hanna Dowling, chef för företagskommunikation på SVT, till Fastighetsnytt.


Ämnen i artikeln:

Kungsleden FastigheterVärtahamnen

Men siffrorna vittnar om raka motsatsen. Det finns två så kallade ”sidoverksamheter” inom SVT som har gått med förlust sedan 2014, SVT World och Fastighet. På fastighetssidan redovisade bolaget ett underskott om 6,2 miljoner kronor  2014, 3,8 miljoner 2015 och 3,7 miljoner under fjolåret.

Granskningsnämnden påpekar problemet i sin årliga rapport om public service-bolagen till Kulturdepartementet.

– Sidoverksamheter ska bära sina egna kostnader, detta krav har inte SVT uppfyllt. Bolaget har inte heller visat att de bedrivit sidoverksamheterna konkurrensneutralt i förhållande till andra företag med motsvarande tjänster. SVT har redovisat att tjänsten SVT World under flera år har minskat i efterfrågan och att det inte har gått att få lönsamhet i verksamheten. SVT:s andrahandsuthyrning av fastigheter bar inte heller sina egna kostnader.

Det handlar om ett hyreskontrakt på fastigheten Rotterdam 1, Hangövägen 18 i Värtahamnen, Stockholm, som tecknades år 1997 när Magnus Faxén var chef för SVT, och som gäller fram till 2018. Skanska byggde huset åt Rotterdam Fastigheter, som i sin tur hyrde ut det till SVT. Kungsleden är fastighetsägare för byggnaden sedan 2014, enligt Datscha.

Varför tecknade SVT ett så långt kontrakt?

– Det gjordes under en tid då SVT producerade väldigt mycket drama in-house, och inte lade ut så mycket drama på produktionsbolag som i dag. SVT hade behov av ett hus för detta som låg separat från övriga verksamheten i Stockholm och som var specialbyggt för dramaproduktion. Detta var ett av skälen till att kontraktet löpte på lång tid, säger Hanna Dowling, chef för företagskommunikation på SVT.

Med facit i hand var det ett felbeslut. Lokalerna har nämligen indexreglerad och inte marknadsreglerad hyra, vilket gör stora hål i SVT:s plånbok. När kontraktet tecknades för cirka 20 år sedan var priserna skyhöga som följd av den blomstrande it-boomen, en boom som SVT tvingas betala för än i dag.

– Denna fastighets kontrakt går ut 2018 och SVT tänker inte förlänga avtalet, säger Dowling.

För att rädda sig ur den svåra sitsen har SVT sedan 2012 en handfull andrahandsuthyrningar i Värtahamnens lokaler, som inte längre nyttjas för den egna verksamheten. Det är ett tappert försök att dämpa smällen, men på grund av indexhyran är kostnaderna högre än intäkterna hur man än vrider och vänder på det.

”Om ingen uthyrning skulle ske överhuvudtaget skulle den övriga verksamheten drabbas av hela hyreskostnaden”, står det i årsredovisningen.

– Vi har försökt att optimera vår fastighetsanvändning, även om vi inte har kunnat hyra ut lokalerna till en högre kostnad än marknadspris. Vi bedriver ingen uthyrningsverksamhet som sådan när det gäller lokaler, utan försöker använda våra befintliga kontrakt så rationellt som möjligt för licensbetalarna, säger Jimmy Ahlstrand, strategichef på SVT, till Fastighetsnytt.

När Fastighetsnytt frågar vad indexhyran ligger på hänvisar SVT till sekretesslagen.

– Vi vill inte kommentera det av respekt för andra parter i avtalen, det skulle bryta mot avtalssekretessen, säger Hanna Dowling.

Sven Stork, fastighetschef för Rotterdam 1, på Kungsleden, vill inte heller uppge hur stora summor det handlar om.

– Vi kommenterar inte enskilda hyresgästers avtalsvillkor, säger han.

Dagens årliga marknadshyror för kontor i Värtahamnen ligger på omkring 2 000 kronor per kvadratmeter, enligt siffror från Datscha.

För att balansera situationen något uppger SVT sig ha minskat antalet lokalytor de senaste åren, bland annat genom att samla all verksamhet i Stockholm på Gärdet.

– SVT har inga andra lokaler förutom de i Värtahamnen som inte bär sina egna kostnader och planerar inte att göra sig av med några ytterligare fastigheter, säger Hanna Dowling.

Teresa Ahola

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.