Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Uthyrning

Svartkontrakt drabbar unga storstadsbor

Publicerad: 15 juni 2017, 06:28

Marie Linder. Foto: Hyresgästföreningen.

Knappt fem procent har köpt sitt hyreskontrakt svart, enligt en färsk studie. Siffran är lägre än vad man tidigare har antagit men det ser extra dystert ut bland unga storstadsbor.

Ämnen i artikeln:

HyresgästföreningenMarie LinderHyresrätter

Hyresgästföreningen har i samarbete med Novus genomfört en enkätundersökning om svarthandel med hyreskontrakt, för att se hur utbredd handeln är och vilka som är inblandade.

Knappt fem procent av de tillfrågade uppger sig någon gång ha köpt sitt hyreskontrakt. Trots att siffran är betydligt lägre än vad man tidigare befarat, så visar resultatet att unga storstadsbor är särskilt utsatta. Nästan var femte hyresgäst under 30 år i Storstockholm har betalat för sin lägenhet.

– Unga som försöker få in en fot på bostadsmarknaden är särskilt utsatta och den största orsaken till det är bristen på hyresrätter, säger Marie Linder, förbundsordförande Hyresgästföreningen, i ett pressmeddelande.

Hon säger att det behövs fler billiga bostäder som människor har råd med för att bli kvitt problemet.

– Ingen ska inte behöva tvingas till desperata åtgärder för att hitta någonstans att bo.

En tidigare undersökning kring frågan, som gjordes inför Hyresgästföreningens lansering av Unga vuxnas boende i maj 2017, bekräftar att fenomenet är mer utbrett i storstadsområden.

– Koncentrerar man frågorna till gruppen unga hyresgäster under 30 år i Storstockholm är nivån 18 procent. I storstadsområdena generellt ligger nivån på 13 procent, säger Love Börjeson, senior analytiker på Hyresgästföreningen och rapportförfattare, i ett pressmeddelande.

Det handlar huvudsakligen om små lägenheter med ett rum och kök, vilket betyder att den betalade summan i snitt ligger på drygt 17 000 kronor. De flesta tvingas betala för sin första hyresrätt med förstahandskontrakt, bytesrätter är med andra ord inte det stora problemet.

Resultatet visar att fastighetsägare, mäklare och hyresgäster kräver ersättning för ett hyreskontrakt i lika stor omfattning. Bilden av långa byteskedjor där betydande belopp flödar mellan hyresgäster stämmer alltså inte, enligt studien.

Det finns dock antydningar i studien att handel med kontrakt i viss utsträckning även kan förekomma för större lägenheter och då handlar det om större belopp som går till mäklare snarare än till fastighetsägare eller hyresgäster. Studien är dock för liten och resultaten för osäkra för att man ska kunna dra långtgående slutsatser kring detta.

Teresa Ahola

Fakta:

Undersökningen fokuserade på fem olika frågeställningar:

- Hur utbredd är handeln med svarta hyreskontrakt?
- Vilka aktörer är inblandade?
- Vilken typ/storlek av lägenhetsobjekt är vanligast förekommande i samband med svarthandel av kontrakt?
- Finns det grupper eller områden som utmärker sig?
- Vilka belopp rör det sig om?

Källa: Hyresgästföreningen

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev