Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Uthyrning

Sushi Yama i rekonstruktion

Publicerad: 12 oktober 2022, 13:09

Kedjan Sushi Yama har under de senaste åren växt i en rasande fart. Efter en rekonstruktion ska kedjan banta antal enheter.

Sushi Yama Group som har 67 restauranger runt om i Sverige har inlett en företagsrekonstruktion. "Flera omvärldsfaktorer påverkar kundernas konsumtionsvilja negativt, säger Johannes Örnemark, vd Sushi Yama Group till Fastighetsnytt.

Ämnen i artikeln:

Svepet

Philip Wallin

philip.wallin@bbm.bonnier.se


Sushi Yama öppnade första enheten i PK-huset vid Hamngatan i Stockholm 2008. I dag är man Sveriges största sushikedja med 67 restauranger.

Men, precis som många andra restaurang- och kafékedjor, så har man haft det tufft under coronapandemin.

– Utöver pandemin har inflationstakten ökat kontinuerligt sedan årsskiftet vilket har inneburit att bolagets kostnad för sålda varor har ökat. Tillsammans med andra övergående externa faktorer, såsom kriget i Ukraina, högre räntor och elpriser har kundernas konsumtionsvilja påverkats negativt, säger bolagets externa vd Johannes Örnemark.

Läs mer: Svensk Handel: "Stadskärnor och köpcentrum riskerar att utarmas"

På grund av situationen har kedjan under hösten inlett en företagsrekonstruktion. Informationen har nyligen kommunicerats till borgenärer – vilket även inkluderar en del hyresvärdar.

– Rekonstruktionsplanens huvudsakliga syfte i den operationella delen är att de restauranger som är olönsamma i dag och inte förväntas bli tillräckligt lönsamma ska läggas ned. Den stora majoriteten är dock lönsamma. Det är i dagsläget omöjligt att ge ett svar på hur många dock, säger Johannes Örnemark till Fastighetsnytt.

Sushi Yama grundades av tvillingbröderna Sargon och Ninos George. 2020 blev riskkapitalbolaget Litorina majoritetsägare av bolagsgruppen.

Läs mer: LISTA: Här är nya restaurangerna som öppnar på Arlanda och Landvetter - ”enorm spännvidd”

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev