Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Uthyrning

Stockholmshusens hyror kritiseras

Publicerad: 15 augusti 2018, 12:46

Exempel på Stockholmshus. Bild: Stockholms stad.

Majoriteten i Stockholms stad får nu ta emot kritik för hyresnivån på Stockholmshusen, skriver Dagens Nyheter under onsdagen.

Ämnen i artikeln:

Erik ElmgrenKarin WanngårdStockholmshusen

Majoriteten i Stockholms stad får nu ta emot kritik för hyresnivån på de så kallades Stockholmshusen, skriver Dagens Nyheter under onsdagen.

Syftet med Stockholmshusen är att bygga prisvärda hyreslägenheter i Storstockholm. Målet är att ha 5 000 byggstartade bostäder fram till 2020.

Idag ligger hyran för en normalstor trea byggd enligt modellen på nästan 10.000 kronor i månaden.

– Det är en väsentligt lägre hyra än i nyproduktion i övrigt. Men det är ändå en hyra på en väldigt hög nivå, som inte normalinkomsttagare, studenter och pensionärer kan efterfråga, säger Erik Elmgren, förhandlingschef på Hyresgästföreningen.

– Nej, det är ingen billig hyra. Det här är långt ifrån det som har ställts i utsikt tidigare, det är lite förvånande att man inte har lyckats bättre med Stockholmshusen, säger Björn Ljung som sitter i stadsbyggnadsnämnden för Liberalerna.

Normhyran för projektet har fastställts till max 1550 kronor per kvadratmeter och år. En trea på 77 kvadratmeter får då en månadshyra på 9945 kronor i månaden.

Finansborgarrådet Karin Wanngård (S) i ett tidigare pressmeddelande sagt att alla Stockholmare ska få tillgång till boenden som man har råd med. I Dagens Nyheter besvarar hon kritiken.

– Så är det, vi har inte kommit hela vägen fram. Det finns en gammal devis: stolt men inte nöjd, säger Karin Wanngård.

För nyproducerade hyresrätter hos bostadsförmedlingen ligger snittpriset, enligt Wanngård, på runt 1800-1900 kronor per kvadratmeter och år. En anledning till att hyrorna i Stockholmshusen kan ligga under marknadsnivån är dock att projektet tar del av det statliga investeringsstödet.

Redaktionen

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev