Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Uthyrning

Stockholm chockhöjer markhyror

Publicerad: 27 december 2017, 07:21

För första gången sedan 2004 höjer Stockholms stad, som är en av landets största markägare, tomthyrorna nästa år. Förslaget kan ge avgiftshöjningar på 1 200 kronor för en trerummare i innerstaden och vissa angränsande stadsdelar. Det visar en färsk studie som Datscha gjort.


Ämnen i artikeln:

DatschaStockholms stad

Tomträtten ger Stockholms invånare och företag rätt att använda stadens mark genom att betala en årlig avgift, tomträttsavgäld, till staden. Kommunfullmäktige tycker dock att dagens avgift måste höjas eftersom den inte matchar senaste årens prisutveckling på bostadsmarknaden.

Detta trots att Stockholms stad kammar hem avgäldsintäkter från bostadsfastigheter på en miljard kronor i år, varav den absoluta merparten, 960 miljoner kronor, kommer från flerbostadshus. De nya avgälderna förväntas vara fullt upptrappade år 2029.

– Då kommer stadens intäkter från bostadsavgälder ha stigit till cirka 1,6 miljarder kronor per år. Det blir spännande att se hur stora fastighetsvärden som försvinner kopplat till de 600 miljoner kronor extra som kommunen får in från stadens tomträttsinnehavare, för i de allra flesta stadsdelar kommer det här att påverka drifnettot betänkligt, säger Pontus Jacobson, utbildningschef på Datscha.

Han flaggar för att fastighetsvärdena väntas sjunka rejält.

– Snitthöjningen i Stockholm ligger på ungefär 60 kronor per kvadratmeter bostadsyta, vilket ger en ungefärlig värdesänkning om cirka 1 500 kronor per kvadratmeter. Det skulle resultera i en nedskrivning av fastighetsvärden om cirka 8 miljarder kronor, bostadsrätter exkluderat.

Men staden räknar bland annat med att få igång nyproduktionen med hjälp av de nya reglerna. “Utifrån förslaget får områden som Akalla, Husby, Rinkeby och Tensta sänkt avgäld jämfört med nuvarande avgäldsnivåer, vilket kan komma att öka intresset för att bygga nya hyresrätter i dessa områden”, står det i exploateringskontorets protokoll.

Det innebär dock att avgifterna kommer att höjas för nästan samtliga 40 stadsdelar, vilket även väntas slå hårt mot de allmännyttiga bostadsbolagen. Höjningen innebär att en trerummare på 77 kvadratmeter får en extra kostnad på cirka 1 200 kronor i månaden i innerstaden.

– Snittavgifterna för en standardlägenhet på Östermalm ligger på omkring 3 000 kronor, vilket ger en höjning på 30 procent.

Vissa mäklare har redan börjat inse värdet med att informera sina kunder om vilka fastigheter som inte är upplåtna med tomträtt. Men frågan är när konsumenterna och marknaden ska få upp ögonen för den högst aktuella frågan? Förutom avgäldsavgiften väntar tuffare amorteringskrav och räntejusteringar. Pontus Jacobson säger att det kommer att ge stora effekter.

– Vissa bostadsrättsföreningar med tomträtt och hög belåningsgrad kommer att behöva dubbla sina avgifter.

Lars-Erik Ericson, vd på Valueguard, tycker att det är beklämmande att konsumenterna inte har fått bättre information.

– De flesta har kanske råd att betala tusen kronor extra i månaden, men det är surt om priserna faller med fem procent. Om budgivarna hade vetat det kanske ingen av dem hade gått så långt. Konsumentverket och Mäklarsamfundet borde se till att konsumenter får bättre information om bostadsmarknaden. Det är en viktig bransch- och samhällsfråga.

Vad ska de som precis köpt en bostad göra?
– Bo länge i bostaden.

Teresa Ahola

Fakta:

- Av 40 stadsdelar får tre sänkta avgälder – resterande 37 höjs med max 150 kronor per kvadratmeter boarea. Från minus 35 procent till 143 procent.
- Alvik, Bromma, Liljeholmen, Gullmarsplan, Södermalm, Norrmalm och Östermalm får en förhöjd avgift, varav merparten sker i närförorten, som Gullmarsplan och Liljeholmen. Där höjs avgiften till 146 kronor per kvadratmeter.
- Skärholmen får den lägsta höjningen söderut, på 20 kronor per kvadratmeter, medan avgiften i Tensta, som ligger åt andra hållet, sjunker med omkring 100 kronor i månaden.
- Beräknat på markpriser om cirka 2 500–27 000 kronor per kvadratmeter bruttoarea skulle avgäldshöjningen bli alldeles för kraftig, exploateringskontoret föreslår därför att avgiften ska baseras på 30 procent av de bedömda markvärdena och beloppet justeras upp 2 procent årligen för att följa prisutvecklingen.
- Dagens avgäldsränta ligger på 3,25 procent av det bedömda markvärdet.
- Vid beslutet föregående beslut 2004 var avgäldsräntan 5,25 procent vid nyupplåtelse. Exploateringskontoret föreslår att avgäldsräntan vid nyupplåtelse och 10-årig avgäldsperiod sänks till 4,5 procent för att stimulera nyproduktion av hyresrätter. Avgälden vid nyupplåtelse blir därmed 38 procent högre än vid reglering/förnyad upplåtelse.
- Vid försäljning av mark i sjönära läge är betalningsviljan betydligt större än för annan mark varför kontoret föreslår att avgäldsunderlaget höjs med 15 procent för tomträttsfastigheter med sjöläge.

Källa: Datscha och Stockholms stad

Ämnen i artikeln:

DatschaStockholms stad

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.