Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Uthyrning

Stefan Attefall utreder hyressättningen

Publicerad: 15 december 2017, 14:58

Hyreskommissionens ledamöter.

Foto: Hyresgästföreningen

Hyresgästföreningen har gett tidigare bostadsministern Stefan Attefall uppdraget att leda en oberoende hyreskommission som i sin tur ska arbeta med utvecklingen av hyressättningen och hyresrätten.


Ämnen i artikeln:

Hyresgästföreningen

Hyresgästföreningen har gett tidigare bostadsministern Stefan Attefall uppdraget att leda en oberoende hyreskommission som i sin tur ska arbeta med utvecklingen av hyressättningen och hyresrätten. Vid sin sida har han sex ledamöter som bidrar med bred kompetens inom forskning, politik och bransch.

Satsningen görs i hopp om att skapa långsiktiga spelregler och hitta lösningar på bostadsbristen. Uppdraget kommer fokusera på hyresgästens, hyresvärdens och samhällets olika behov i frågan.

– Vi vill med detta initiativ lägga grunden för en socialt hållbar bostadspolitik. Behoven finns och vi vill gemensamt med andra aktörer söka svaren på hur samhället ser till att alla får rätt till ett tryggt och bra hem, säger Marie Linder, förbundsordförande Hyresgästföreningen.

Utredningen består av två delar. Inledningsvis ska kommissionen utföra en analys av hur den befintliga modellen med förhandlade hyror ser ut idag för att sedan kunna presentera konkreta förslag på hur den kan utvecklas.

– Hyresrätten fyller en oerhört viktig funktion på den svenska bostadsmarknaden. Den bidrar till balans på bostadsmarknaden och påverkas inte av svängningar på marknaden i lika hög grad som ägda bostäder. Det är en flexibel boendeform med låga transaktionskostnader. Den är nödvändig för såväl tillväxt som för att skapa en dynamisk arbetsmarknad och är öppen för alla, säger Erik Elmgren, förhandlingschef Hyresgästföreningen.

I nuläget finns det närmare tre miljoner hyresgäster i Sverige som varje år betalar runt 115 miljarder kronor i hyra.

Redaktionen

Ämnen i artikeln:

Hyresgästföreningen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.