Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Uthyrning

Samverkan till döds, eller..?

Publicerad: 6 januari 2017, 08:30

Göran Cars. Foto: Sigurdur J. Olafsson.

I Sverige har vi en faiblesse för honnörsord som beskriver önskvärda tillstånd. Böjelsen är så stark att vi väljer att bruka – och missbruka – dem i alla sammanhang tills de blir helt urvattnade. Ordet hållbarhet är ett utmärkt exempel. Nu har det seglat upp en ny favorit på floskeltoppen, samverkan.

Ämnen i artikeln:

Göran Cars

Krönikan är tidigare publicerad i Fastighetsnytt nummer 6, 2016.

I Sverige har vi en faiblesse för honnörsord som beskriver önskvärda tillstånd. Böjelsen är så stark att vi väljer att bruka – och missbruka – dem i alla sammanhang tills de blir helt urvattnade. Ordet hållbarhet är ett utmärkt exempel. Nu har det seglat upp en ny favorit på floskeltoppen, samverkan.

Jag har under de senaste veckorna varit på möten om planprocessen för bostadsbyggande, länsstyrelsens medverkan i samhällsbyggandet och infrastrukturplanering. Slutsatsen på alla dessa möten har varit, ”vi måste samverka”. Det låter ju bra men jag känner mig inte övertygad om att framgången ligger runt hörnet. Snarare fylls jag av en känsla av misstro. Talet om samverkan tenderar att bli en klyscha och när vi kommer tillbaka till jobbet efter mötet blir det ”business as usual”. För ett tag sedan fick jag en déjà vu upplevelse. Jag erinrade mig en händelse på mitt första jobb på 1970-talet. Kommunreformen var genomförd och kommunchefen höll ett eldande tal till trupperna. Nu skulle det vara slut med stuprörstänk, istället skulle vi se oss som en hängränna och samverkan skulle prägla framtiden. Vi kände oss upplyftade och entusiastiska. Nu jäklar skulle det samverkas! Det var 40 år sedan så man kan undra varför frågan fortfarande är på agendan. Slutsatsen är att det är lättare att säga samverkan än att samverka. Jag tror att våra problem att samverka är rotade i den svenska konsensuskulturen. Att säga samverkan låter bra. Om man säger nej, ”jag vill inte samverka”, uppfattas man som en asocial buffel.

Men, samtidigt som jag ser problem med samverkan är jag en varm förespråkare av samverkan. Jag är helt övertygad om att ett stadsbyggande karaktäriserat av effektiva planprocesser och hög kvalitet förutsätter samverkan. Utmaningen är att förstå hur vi kan utveckla innebörden i samverkan från att vara en klyscha till att bli ett begrepp med reell innebörd.

Jag tror att två saker måste göras. För det första måste vi bestämma om vi ska samverka eller inte. Samverkan kan aldrig fungera om inte berörda parter har ett egenintresse av att samverka. Och, om vissa saker ska man inte samverka – de ska beslutas av den part som äger frågan. Jag har sett alldeles för många chefer som i beslutsångest kallar på samverkan istället för fatta ett som man tycker obehagligt.

Det andra kravet är att situationer där vi ser ömsesidiga beroenden och fördelar med samverkan måste hanteras på ett seriösare sätt än idag. Samverkansvinster kommer inte med automatik bara för att alla nickar och hummar instämmande. Menar vi allvar med samverkan måste varje möte avslutas med en summering i tre punkter:

- Vad ska göras?
- Vem ska göra det?
- När ska det vara gjort?

Då, men först då, kan samverkan bli meningsfull.

Göran Cars
Professor i stadsplanering vid KTH

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev