Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Uthyrning

SABO-grupp ska förbättra hyressystemet

Publicerad: 23 januari 2017, 07:53

Anders Nordstrand är vd på Sabo, numera Sveriges Allmännytta.

SABO tillsätter en ny arbetsgrupp med allmännyttiga vd:ar, som utifrån ett allmännyttigt perspektiv ska ge förslag på hur hyressättningen kan utvecklas och hur förhandlingarna kan förbättras.


Ämnen i artikeln:

SABO

– Väl fungerande hyresförhandlingar gynnar både fastighetsägare, hyresgäster och den svenska bostadsmarknaden som helhet. De förbättringar av hyressättningen som genomförts det senaste året är bra, men det finns fortfarande problem som behöver lösas och bäst lämpade att göra det är de som i vardagen arbetar med hyresfrågor. Vdarna i arbetsgruppen har tillsammans en mycket bred erfarenhet, säger Anders Nordstrand, vd för SABO.

Gruppen har fått ett öppet mandat att arbeta fram förslag på förbättringar inom det befintliga kollektiva förhandlingssystemet, både vad gäller de årliga hyresförhandlingarna och hyressättning i samband med till exempel nyproduktion och renovering.

– Det är ett lika viktigt som ansvarsfullt uppdrag vi fått för att få möjlighet att ställa tydliga och pragmatiska förslag för att vi ska få hyresförhandlingar som leder till en livskraftig och vital hyresmarknad, säger Pelle Björklund, sammankallande i arbetsgruppen och vd för Svenska Bostäder i Stockholm.

Arbetsgruppen består av:

- Pelle Björklund, Svenska Bostäder (sammankallande)
- Chris Österlund, Botkyrkabyggen
- Stefan Sandberg, Uppsalahem
- Henrik Loveby, Göingehem
- Magnus Pekkari, Pajalabostäder
- Jonas Hansson, Helsingborgshem
- Anna-Stina Nordmark Nilsson, Lulebo
- Helene Olausson, Årehus
- Maria Sandström, Pitebo
- Erik Johansson, hyresexpert på SABO, är sekreterare i gruppen.

Sedan tidigare samarbetar SABO och Hyresgästföreningen med att förbättra hyressättningssystemet. Den partssammansatta Hyresmarknadskommittén har antagit ett 25-punktsprogram för detta.

Organisationerna har även satt en tidsgräns för hur länge förhandlingarna får pågå, vilket gett positiva resultat i årets hyresförhandlingar. Det var ett av de förslag som regeringens förhandlingsledare Claes Stråth presenterade i våras för att förbättra hyressättningssystemet.

Ambitionen är att gruppen ska redovisa sina förslag i slutet av 2017.

Redaktionen

Ämnen i artikeln:

SABO

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.