Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Uthyrning

S: “Väljare efterfrågar rimliga hyror”

Publicerad: 6 september 2018, 12:45

Nordstan i Göteborg.

Foto: Teresa Ahola

Det byggs för fulla muggar i Göteborg och konjunkturen är fortsatt stark, meddelade fastighetsnämnden i måndags. Men lokala politiker menar att nyproduktionen inte matchar efterfrågan.


Ämnen i artikeln:

GöteborgFastighetsmarknaden i Västsverige

Det byggs för fulla muggar i Göteborg och konjunkturen är fortsatt stark, meddelade fastighetsnämnden i måndags. Men lokala politiker menar att nyproduktionen inte matchar efterfrågan.

Just nu sträcker sig ett pärlband av ljusa prognoser och analyser över Göteborg. Under första halvåret i år påbörjades byggandet av 2 495 bostäder och siffrorna väntas öka fram till år 2026, enligt fastighetsnämnden.

Men inget kan trolla bort det befintliga underskottet.

– Vi har en otrolig bostadsbrist i Göteborg. Jättemånga vill flytta hit men har svårt för att hitta en bostad, säger Johannes Hult (S), vice ordförande i byggnadsnämnden.

Socialdemokraternas första vallöfte i april var därför att bygga 60 000 bostäder fram till år 2028, varav minst hälften ska vara hyresrätter.

Nordens största stadsutvecklingsprojekt, Älvstaden, väntas också resultera i totalt 25 000 nya bostäder och 45 000 arbetsplatser fram till 2035 i ett område som växer fram längs båda sidorna om älven i Backaplan, Centralenområdet, Frihamnen, Gullbergsvass, Lindholmen, Ringön och Södra Älvstranden.

Det är där den stora volymen bostäder kommer att hamna, enligt Hult, som säger att Göteborg därmed inte berörs av Boverkets mörka prognoser på samma sätt som Stockholm där byggandet viker eller Malmö som hamnat i stiltje.

– Ännu finns inga tecken på vikande efterfrågan här, utan vi sätter gasen i botten och bygger massor av bostäder och kontor.

Den största lokala utmaningen handlar snarare om att försöka bemöta behovet tillräckligt snabbt.

– Många väljare efterfrågar ett ökat bostadsbyggande och bostäder med rimliga hyror. Det är något som fattas och en fråga som verkligen brinner.

Vill se långsiktighet
Claes Westberg, partiledare för Vägvalet, håller med om att det har byggts alldeles för lite hyresrätter i Göteborg. Men även villor och radhus.

– Det har främst byggts bostadsrätter i centrala lägen. Det är först nu byggandet i förorterna har kommit igång, vilket vi ställer oss bakom.

Partiet är däremot ingen ivrig påhejare av det statliga investeringsstödet, utan vill snarare se höjda bostadsbidrag för att folk ska ha råd med nyproduktionen.

– Men kommunerna och staten kan inte betala för allt själva, utan måste attrahera privat kapital och då kan en långsiktigare spelplan hjälpa. Annars vågar ingen satsa.

Han tror dessutom att många kommuner tyvärr har blivit vana eller beroende av att ta ut höga markpriser, oavsett om det är nödvändigt eller inte.

– De är förstås inte dummare än att plocka ut priset så länge det byggs lyxbostäder i attraktiva lägen. Men det är nog värt att se över policyn om man vill bygga hyresrätter även i attraktiva lägen.

Man hoppas även att blandade upplåtelseformer kan bidra till ökad trygghet i stadens sju så kallade utsatta områden: Bergsjön, Biskopsgården, Gårdsten, Hammarkullen, Hjällbo, Lövgärdet och Tynnered, som staden redan har börjat rusta upp.

– Vi har stegvis tagit itu med kriminaliteten under årens lopp och märker redan att skjutningarna har minskat. Polisen har gjort ett fantastiskt jobb med att sätta kriminella bakom lås och bom, säger Johannes Hult (S).

Han hävdar till och med att läget numera är lugnare i Göteborg jämfört med Stockholm och Malmö där problemen enligt honom har eskalerat.

– Det hänger ihop med att vi har lagt ett 15-punktsprogram för trygghetsskapande och brottsförebyggande arbete, som vi gör jättestora budgetsatsningar på inför nästa mandatperiod.

Teresa Ahola

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.