Uthyrning
Restaurang och hotell i kris – konkurserna ökar lavinartat
Publicerad: 6 juli 2023, 22:44
Antal konkurser inom restaurang- och hotellbranschen har under årets första sex månader ökat med 41 procent – och i juni med hela 90 procent. En kedja som har det tufft är Taverna Brillo som är under rekonstruktion fram till 23 augusti.
Under juni har konkurserna skjutit i höjden och ökat inom samtliga stora branscher i Sverige. Men värst har restaurang och hotell drabbats, enligt ny statistik från UC.
Den senaste statistiken från kreditupplysningsföretaget UC visar att konkurserna under juni månad har ökat med 33 procent inom detaljhandeln, 29 procent inom partihandeln, 34 procent inom transport och 20 procent avseende byggindustrin.
Men det är ingenting jämfört med hotell- och restaurangbranschen som sticker ut med en mycket stor ökning – om hela 90 procent. Från 48 konkurser till 91 – bara under juni.
– Den extrema ökningen av konkurser inom hotell och restaurangbranschen för andra månaden i rad är exceptionell, menar Johanna Blomé, ekonom på UC, i en kommentar.
Läs mer: Krog-vd:n om hyreshöjningarna: "Avtal i framtiden kommer få andra regleringar"
Anledningen är en fortsatt hög inflation som inte bara drabbar stora investeringar och branscher hårt såsom byggsektorn, utan även konsumtionsvaror och nöjen.
– Hotell- och restaurangbranschen är också en personalintensiv bransch vilket riskerar att bidra till en ond cirkel med fler konkurser, ökad arbetslöshet och minskad konsumtion, fortsätter Blomé.
Under de första sex månaderna 2023 har konkurserna, alla branscher inräknade, hittills varit de högsta på tio år och minst 28 000 anställda har som direkt följd förlorat sitt arbete
Taverna Brillo i rekonstruktion
En stor restaurangkoncern som definitivt har fått det tuffare är Svenska Brasserier, vars vd Fastighetsnytt intervjuade i mars i år angående KPI-justeringarna. Enligt Expressen knakar ett av restauranggruppens koncept rejält i fogarna – Taverna Brillo. Restaurangen har 14 miljoner i skulder till Skatteverket och ansökte om rekonstruktion i maj i år. Under våren tog kedjan fram en åtgärdsplan för att försöka rädda verksamheten – där ingår bland annat krympta ytor på Stureplan (Sperlingens Backe 30) där restaurangen hyr av SEB Trygg Liv.
Taverna Brillos räddningsplan fick godkänt i tingsrätten i våras och Stockholmskrogens rekonstruktion får därmed fortsatta fram till den 23 augusti.
– Som kreditupplysningsföretag ser vi också att arbetslöshet är en av de stora anledningarna till att individer väljer att ta lån med dåliga villkor, så kallade snabblån.
Det krävs omedelbara åtgärder för att säkerställa att de mest utsatta hushållen inte hamnar i en skuldfälla som de sedan inte kan ta sig ur, menar Johanna Blomé.
Nyföretagandet har också sjunkit under juni månad i jämförelse med i fjol med totalt sett 10 procent. Inom flera branscher har nystarterna mer eller mindre störtdykt. Sett till maj månad jämfört med samma månad i fjol har nystarter inom bygg minskat med 88 procent, detaljhandeln med 86 procent och hotell- och restaurang med 89 procent.
Läs mer: Kulturarenor flyttar in i Frihamnen – tar över bryggeri
– Det är oroväckande att se att den negativa företagstrenden även syns tydligt kopplat till ett minskat antal nystarter. Det visar på att många just nu är i en marknad som är svårbedömd vilket leder till ökad risk för nya investeringar i nuläget.
Riksbanken höjde nyligen styrräntan med ytterligare 0,25 punkter och flaggade för att marknaden bör räkna med åtminstone ytterligare en höjning i år, och skärpte därmed tonläget från tidigare i år.
– En svag krona betyder att importen till Sverige blir dyrare i kronor räknat och svenska företag får det tuffare internationellt, avslutar Johanna Blomé.