Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Uthyrning

Regeringen ser över presumtionshyrorna

Publicerad: 24 november 2016, 11:55

Bostadsminister Peter Eriksson.

Foto: Miljöpartiet.

Regeringen tillsätter en utredning för att se över modellen för presumtionshyra vid hyressättning för nyproduktion av hyreslägenheter. Syftet är att se över hur den kan utvecklas för att göra det möjligt att fler hyresrätter byggs.


Ämnen i artikeln:

Peter ErikssonRegeringen

Regeringen tillsätter en utredning för att se över modellen för presumtionshyra vid hyressättning för nyproduktion av hyreslägenheter. En särskild utredare kommer att undersöka hur väl modellen fungerar idag och hur den kan utvecklas för att göra det möjligt att fler hyresrätter byggs.

Det var tio år sedan det infördes en undantagsregel om presumtionshyra i hyressättningssystemet. Tanken var att underlätta byggandet av hyresbostäder. Regeln, eller modellen, betyder att fastighetsägaren och en hyresrättsorganisation på förhand frivilligt kan komma överens om skäliga hyror för lägenheter i ett nybyggt hus under en period om 15 år.

Regeringen anser att regeln innehåller en del oklarheter, och att det saknas information om hur väl regeln fungerar.

– Det är viktigt att fastighetsägare och byggherrar inte känner sig hindrade av det hyressättningssystem vi har idag. Jag tror att det finns utrymme att finslipa på regeln om presumtionshyra och därmed göra det möjligt att ännu fler hyresrätter byggs, säger bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson.

Utredaren ska därför:

- Analysera hur modellen med presumtionshyra fungerar i praktiken
- Lämna förslag på hur systemet med presumtionshyra bör utvecklas
- Hur fastighetsägaren bör skyddas mot övergångseffekter när presumtionstiden går ut
- Om det ska vara möjligt att ändra hyran under löpande presumtionstid till exempel om standardhöjande åtgärder genomförs
- I samråd med parterna på hyresmarknaden bedöma om det finns behov av en modell för att komma överens om presumtionshyra och i så fall lämna förslag på modell

Utredningen ska för regeringskansliet redovisas senast den 31 juli 2017.

Redaktionen

Ämnen i artikeln:

Peter ErikssonRegeringen

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.