fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Uthyrning

Ras i flera rum på museet: ”Något har eskalerat"

Publicerad: 29 augusti 2023, 13:25

"Stängt i väntan på inventering", står det i entrén på Naturhistoriska riksmuseet vars dörrar nu är helt låsta för allmänheten.

Foto: Philip Wallin

Naturhistoriska Riksmuseet har stängts akut då puts från entrétaket släpper. Nu framkommer att ytterligare en del av museet, sedan en och en halv vecka tillbaka, har drabbats av ras: "En tre kvadratmeter stor yta puts föll ned i en icke publik del", säger Catharina Hammarskiöld, pressinformatör på Naturhistoriska, till Fastighetsnytt.

Ämnen i artikeln:

SvepetStatens FastighetsverkStockholm

Philip Wallin

philip.wallin@bbm.bonnier.se


Det handlar om ett rum med skåp där det populära museets samlingar finns. Två personer i personalstyrkan fanns i närheten:
– Ingen person kom till skada och ingen samling heller, tack och lov säger Catharina Hammarskiöld till Fastighetsnytt.

Sedan dess har arbetet med att kontrollera byggnaden, som uppfördes mellan 1907 och 1916, intensifierats.

– Först stängde vi allt för att se över läget. Sedan stängde vi den södra delen och så har vi fått det här problemet i dag.

Läs även: Ministerbesök betonar allvaret: "Inte något vi vänder på en natt"

Enligt Hammarskiöld kom beskedet om att entrén, och därmed hela museet, har tillträdesförbud sent på måndag kväll:
– Då meddelades ledningen.

Kom det oväntat?
– Jag vet inte vad jag ska säga om det. Det är svårt att svara på om det är oväntat. Det är klart att det här som inträffat vid entrétaket är en större problematik.

Naturhistoriska Riksmuseet är Sveriges största museiebyggnad, om över 20 000 kvadratmeter, och ägs av Statens Fastighetsverk. Museet är med sina 700 000 årliga besökare Stockholms fjärde mest besökta bakom Vasa museet, Skansen och Nationalmuseum.

Förra sommaren höll museets geologiska avdelning stängt. Där sitter en del av det tak som släppte för en och en halv vecka sedan.

Inom kort kommer en mer utförlig plan tas fram för fortsatt inventering och förebyggande åtgärder

– Det var stängt ett halvår för att man behövde åtgärda taket. Men saker sker gradvis och under sommar tycks det som att problemen har intensifierats. Om det beror på fukt eller något annat ska man be en fackperson uttala sig om.

Men något har eskalerat, konstaterar Hammarskiöld.

Byggnaden uppfördes i början av förra seklet och från och till pågår renoveringar i den stora fastigheten.

– Olika delar av byggnaden är från olika tidsperioder och har således lite olika byggnadsteknik, vilket såklart påverkar det hela.

Sedan tidigare har Fastighetsnytt skrivit om att Musikaliska, med hyresgästen Blåsarsymfonikerna i spetsen, tvingas flytta från Statens fastighetsverks (SFV) fastighet på Nybrokajen den 31 augusti på grund av hyreshöjningar. Nu har alltså ytterligare en av SFV:s hyresgäster problem

Enligt Naturhistoriska museets överintendent Lisa Månsson måste 27 miljoner kronor tillföras för den akuta renoveringen.

Så här såg det ut efter raset i den icke publika delen.

Foto: Mats Sköld, NRM/SVT Lokala Nyheter

Det är en kostnad* utöver de hyreshöjningar som museet har fått av SFV. 2022 betalde museet 57 miljoner kronor i hyra – i år höjs hyran med 35 procent, det vill säga 12 miljoner kronor, uppger tidningen Magasin K.

– Ekonomin ser ut att bli extremt tuff för museet, säger Lisa Månsson till tidningen.

Statens Fastighetsverks presschef Maria Uggla svarar i ett mejl till Fastighetsnytt att det är svårt att säga hur lång tid renoveringsarbetet kommer att pågå:

– Inom kort kommer en mer utförlig plan att tas fram för fortsatt inventering och förebyggande åtgärder. Först efter det kan vi svara på hur lång tid stängningen kommer att fortgå, skriver Uggla.

Hon betonar också att beslutet om att stänga museet togs av SFV och Naturhistoriska Riksmuseet tillsammans.

* Naturhistoriska är en kostnadshyresfastighet. Kostnadshyra gäller för fem kulturinstitutioner; Nationalmuseum, Historiska museet, Naturhistoriska riksmuseet, Operan och Dramaten. Kostnadshyrorna ökar om man behöver göra stora renoveringar. Frågan om kostnadshyrornas var eller icke vara utreds för närvarande.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev