Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Uthyrning

Rapport: Ljus framtid för coworkingmarknaden i Stockholm trots mörka moln

Publicerad: 31 augusti 2022, 12:00

Coworkingmarknaden går framåt i Stockholm, enligt en ny rapport.

Foto: Mattias de Frumerie

Coworkingmarknaden i Stockholm expanderar och har framtidstro, trots hotande lågkonjunktur. Detta enligt en ny rapport från förmedlingstjänsten yta.se.


Ämnen i artikeln:

CoworkingSvepet

Under 2022 ökade coworkingutbudet i Stockholm med 22 procent samtidigt som beläggningsgraden steg till 80 procent från en nivå på 60 procent ifjol. Enligt yta.se beror det på att allt fler företag ser sig om efter mer flexibla kontorslösningar.

Sett till den totala kontorsytan i Stockholms innerstad utgörs 4,5 procent av coworking, enligt rapporten.

Rapporten från yta.se bygger på två delar. Dels på siffror från plattformens egna databas bestående av marknadsundersökningar där yta.se kartlagt samtliga coworkingställen i Stockholm. Dels på en enkät som yta.se skickat ut med 22 frågor som besvarats av företag - 16 till antalet - som tillsammans står för 65 procent av coworkingmarknaden i huvudstaden sett till kontorsyta.

Läs mer: Oväntade effekten av coworkingtrenden: ”Finns stora hållbarhetsvinster” 

Av dessa säger 80 procent att de planerar att öppna nya anläggningar motsvarande 211 000 kvadratmeter fram till år 2025.

Även hyrorna för coworkingytorna stiger. Sedan ifjol har kostnaderna för hyror ökat med 23 procent i Stockholmsområdet sett till ingångna avtal.

Men de dystra framtidsutsikterna för ekonomin då - hur kommer de att påverka segmentet? Enligt yta.se:s vd Viktor Söderström kan det faktum att vi är på väg in i en lågkonjunktur gynna coworkingmarknaden.

”Coworkingbranschen är fortfarande en liten del av kontorsbranschen, med 3,5% av stocken i Storstockholm. För att branschen ska växa är det huvudsakligen fler hyresgäster som idag sitter på traditionella hyresavtal som ska göra bytet till coworking för att den andelen ska växa, kontorsmarknaden i sig behöver inte växa. I osäkra tider tror vi på yta.se att kombinationen av flexibla avtalslängder, möjlighet till att vara kostnadseffektiv genom att vid behov hyra mindre yta, samt en enkel tjänst alla är faktorer som är konkurrenskraftiga och kommer driva efterfrågan i en lågkonjunktur”, skriver han i ett mejl till Fastighetsnytt.

För den som vill läsa rapporten i sin helhet finns länken här.

Mårten Arvidsson

Webbredaktör (vikarie)

marten.arvidsson@mittmedia.se

Ämnen i artikeln:

CoworkingSvepet

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.