Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Uthyrning

Önsketänkande anser Hyresgästföreningen

Publicerad: 29 oktober 2012, 14:03

Hyresgästföreningen beskriver de yrkanden på mellan 2,3 och 4,3 procent som inkommit från de allmännyttiga bostadsbolagen i Stockholm som helt orimliga.


Ämnen i artikeln:

FamiljebostäderHyresgästföreningenStockholmshemSvenska Bostäder

De allmännyttiga bostadsbolagen i Stockholm har presenterat sina yrkanden inför förhandlingarna om 2013 års hyror. Yrkandena är differentierade enligt en rad faktorer som exempelvis standard, läge och nuvarande hyresnivå.

– Det är positivt att de allmännyttiga bolagen nu äntligen har insett att det är fler faktorer än bara det geografiska läget som spelar in när det gäller hyresnivån. De yrkanden på mellan 4,3 och 2,3 procent som Svenska Bostäder, Familjebostäder och Stockholmshem har presenterat är helt orimliga och är naturligtvis rent önsketänkande från bolagens sida. I år ligger inflationen på 1 procent och prognosen för nästa år ligger också på 1 procent. Det är den ekonomiska verkligheten. Samtidigt fick de tre bolagen en hyreshöjning på det dubbla, drygt 2 procent för i år. Vad har bolaget gjort med den vinsten, det kräver vi att få veta, säger Terje Gunnarson, ordförande för Hyresgästföreningen region Stockholm.

Svenska Bostäders förslag till hyreshöjning är fördelat på fyra olika nivåer mellan 2,3 till 4,1 procent.

Stockholmshem begär en hyreshöjning från den 1 januari fördelat på fyra olika nivåer utifrån lägenhetens nuvarande hyresnivå, kvalitet, standard och läge. De fyra nivåerna är 2,3 och 2,6 procent respektive 3,5 och 4,3 procent.

Familjebostäder föreslår hyreshöjning i fem nivåer mellan 2,3 och 4,2 procent.
– Vi har tittat på lägenhetens standard, fastighetens läge och nuvarande hyresnivåer. Dessutom har vi gjort en bedömning av de satsningar som vi gjort i våra områden, säger Magdalena Bosson, vd för Familjebostäder, i ett pressmeddelande.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.