Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Uthyrning

Nystart för samtal i Hyreskommittén

Publicerad: 18 februari 2016, 17:00

Pelle Björklund.

Foto: Svenska Bostäder. Illustration: Petter Furå.

För några veckor sedan meddelade Fastighetsägarna att de lämnar samtalen i Hyreskommittén i Stockholm. På torsdagen meddelade Hyresgästföreningen region Stockholm att de ändå fortsätter samtalen tillsammans med stadens allmännyttiga bostadsbolag.


Ämnen i artikeln:

FastighetsägarnaHyresgästföreningen

För några veckor sedan meddelade Fastighetsägarna att de lämnar samtalen i Hyreskommittén i Stockholm. På torsdagen meddelade Hyresgästföreningen region Stockholm att de ändå fortsätter samtalen tillsammans med stadens allmännyttiga bostadsbolag.

– Vi kommer att fördjupa samtalen med Hyresgästföreningen och jag hoppas att vi i maj kommer att kunna presentera en plattform för hur hyresmodellen ska byggas upp och fungera. Vi kallar det inte “Stockholmsmodellen” den gick i graven 2011. Nu kallar vi det bara för systematisk hyressättning. En viktig distinktion att det faktiskt är ett nytt arbete som nu pågår, säger Pelle Björklund, ordförande i styrgruppen för Hyreskommittén till Hem & Hyra.

När Fastighetsägarna lämnade förhandlingarna, lämnade de även arbetet i Hyreskommittén. De ansåg då att arbetet inte kommer att leda någon vart och inte kommer att leda till en välfungerande hyresmarknad i Stockholm.

Hyresgästföreningen blev förvånade över att organisationen lämnade samtalen, och anklagade dem då för att göra politik av förhandlingarna – där man medvetet ville påvisa hur dåligt den nuvarande modellen fungerar.

– Jag tycker vi ska ta fram en hyresmodell som är bättre än dagens system och det bästa vore ju om alla parter är med i det arbetet. De tror att regeringen ska lösa frågan med hjälp av lagstiftning medan jag tycker vi ska ta fram en modell och sedan kan man arbeta parallellt med att försöka ändra lagar, säger Pelle Björklund till Hem & Hyra.

Nu fortsätter man alltså samtalen utan Fastighetsägarna.

– Vi känner även fortsättningsvis ett stort ansvar för detta och fördjupar därför samarbetet, som vi gemensamt upplever som mycket konstruktivt. Vi vill utarbeta ett system som är så bra och förankrat att det får betydelse för all hyressättning i Stockholm, säger Simon Safari, ordförande på Hyresgästföreningen region Stockholm.

Maria Nordlander

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.