Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Uthyrning

Nya siffror: Den lediga lokalytan har växt med en fjärdedel på ett år

Publicerad: 1 december 2020, 13:42

Ny statistik som uthyrningssajten Objektvision tagit fram för Fastighetsnytts räkning visar att den lediga lokalytan har vuxit med nära en fjärdedel sedan oktober 2019.


AJ

Andreas Jennische

andreas.jennische@fastighetsnytt.se


Den lokalyta som finns tillgänglig på uthyrningsmarknaden har ökat med 23 procent under perioden oktober 2019 till samma månad 2020, visar de nya siffrorna från Objektvision. Utbudet har ökat mest för större lokaler, från 300 kvadratmeter och uppåt.

– Siffrorna säger det vi ser på marknaden. Den stora frågan hos företag är i dag hur de ska planera sina lokaler och kontor efter corona. En parameter är kostnaden så klart och då ser vi att det är fler som ställer sina tidigare lokaler till förfogande på marknaden och letar något mindre. Då blir det mer yta tillgänglig, säger Peter Bergström, vd på Objektvision, till Fastighetsnytt.

Läs även: Boverket ska snabbutreda omställning av kontor och butiker till bostäder

Mest har utbudet ökat i Stockholm där den tillgängliga lokalytan ökat med 29 procent på ett år, följt av de andra storstäderna Göteborg och Malmö där ökningen varit 27 respektive 17 procent.

– Det följer hur marknaden är prissatt. Det är högst pris i Stockholm och det gör lokaler till en större investering. Därför kan det också driva på ett större utbud snabbare. En annan faktor kan vara att andrahandsuthyrningen ökar. Då kan man dela av sin yta och hyra ut till någon annan, vilket man är mer benägen att göra i en större stad där priserna här högre, säger Peter Bergström. 

Utbudet av lokalyta inom segmentet kontor följer samma mönster som för lokalytan totalt sett. Det totala utbudet i landet var 27 procent större i oktober 2020 än i samma månad förra året. Största ökningen har skett i Göteborg där den tillgängliga kontorsytan ökat med 34 procent, följt av Stockholm och Malmö med 29 respektive 19 procents ökning.

Det vi hör av kunderna är att det tar längre tids att skiva kontrakt.

Parallellt med att den utannonserade lokalytan har ökat så har sökningarna efter lediga lokaler också ökat, visar statistiken. Sett till hela Sverige så gjordes nära 42 000 sökningar på Objektvision under perioden oktober-oktober, en ökning med 12 procent. I Stockholm, Göteborg och Malmö ökade antalet sökningar med 10, 8 respektive 12 procent under samma period.

– Det här betyder inte att det är fler som skriver hyreskontrakt. Det vi hör av kunderna är att det tar längre tids att skiva kontrakt. Man gör mer research och tittar på fler objekt, man analyser mer noggrant för att kunna gå in tuffare i hyresförhandlingar, säger Peter Bergström.

Läs även: Objektvision om nya sajten: ”Användarna har allt högre krav”

Enligt honom ska det höga söktrycket ses som en positiv signal till branschen.

– Efterfrågan finns kvar. Det är fler som letar. Men när jag pratar med kunderna så ges bilden att det tar längre tid at stänga en affär. Det har blivit mer av en prisfråga, nu kanske det är lite mer köparens marknad. Men det kan också ge en mer balanserad diskussion om vad lokalen ska kosta, säger Peter Bergström.

Lediga lokalytan ökar

Hela Sverige
Utannonserad lokalyta i oktober 2020: 2 865 386 kvadratmeter, +23 procent sedan oktober 2019.

Malmö

Utannonserad lokalyta i oktober 2020: 152 986 kvadratmeter, +17 procent sedan oktober 2019.

Göteborg

Utannonserad lokalyta i oktober 2020: 415 065 kvadratmeter, +27 procent sedan oktober 2019.

Stockholm

Utannonserad lokalyta i oktober 2020: 963 683 kvadratmeter, +29 procent sedan oktober 2019.

 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev