Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Uthyrning

Ny rapport föreslår reformerad hyresmarknad

Publicerad: 26 maj 2015, 04:56

Långtidsutredningen presenterar i dag en ny underlagsrapport, Bostadsmarknaden och den ekonomiska utvecklingen, skriven av docent Per-Anders Bergendahl, fil. dr Monika Hjeds Löfmark och professor Hans Lind.


Ämnen i artikeln:

FinansdepartementetHans Lind

I rapporten konstateras att den svenska bostadsmarknaden kännetecknas av inlåsningar och låg rörlighet vilket kan hämma den ekonomiska utvecklingen. Omedelbara bostadspolitiska krafttag riskerar dock att slå mot tillväxten, i stället bör många små steg tas. I rapporten föreslås flera konkreta åtgärder för att förbättra bostadsmarknadens funktion, bland annat:

- Sätt större press på kommunerna så att mer mark planläggs och lätta på restriktioner t.ex. rörande buller och strandskydd.
- Reformera hyresmarknaden stegvis genom att bland annat införa en ny hyressättningsmodell i nyproduktionen och för lediga lägenheter i relativt nybyggda hus.
- Sänk reavinst- och stämpelskatt och finansiera sänkningarna med en liten höjning av fastighetsskatten.
- Stärk den finansiella stabiliteten genom små successiva förändringar, t.ex. ett stegvis införande av amorteringskrav och ränteavdrag.

– Det är bra att regeringens Långtidsutredning lämnar klara besked om vilka reformer som krävs. Vi måste se verkligheten som den är och den omfattande bostadsbristen är ett tydligt tecken på att hyresmarknaden inte fungerar, säger Reinhold Lennebo, VD, Fastighetsägarna Sverige. För att kunna skapa en fungerande hyresmarknad krävs en lång reformperiod, för att varje steg ska få effekt på utbud och rörlighet och också ge möjlighet för alla att under trygga former anpassa sig till en förändrad hyresmarknad. Det har utredningen insett när de föreslår en fyrstegsmodell med bibehållet konsumentskydd.

Långtidsutredningen är bara den senaste i raden av flera expertutlåtande om behovet av reformer på hyresmarknaden.

– Långtidsutredningens problemanalys och reformönskemål känner vi igen från en lång rad experter på senare tid, bland andra EU-kommissionen, OECD, Internationella valutafonden, Boverket, Nybyggarkommissionen och Bokriskommittén. Det stärker naturligtvis ytterligare utredningens slutsatser. Nu är det upp till regeringen att inse att bostadsmarknaden kräver andra lösningar än de som prövats hittills för att öka tillgången på bostäder, säger Reinhold Lennebo.

SABO skriver i en kommentar att Långtidsutredningen, liksom i Per Anders Bergendahls tidigare utredning från 2012, föreslår en reformering av nuvarande system med inspiration av det tyska systemet. Men SABO anser att det finns många fördelar med de svenska kollektiva förhandlingarna, bland annat är de ett kostnadseffektivt sätt att årligen förändra hyrorna.
– Alliansregeringen som tog emot Bergendahls utredning 2012 var inte intresserad av att införa en tysk hyresreglering i Sverige och jag har svårt se att nuvarande regering skulle lockas av det. Det vore ett kraftigt steg tillbaka om en sådan reglering skulle införas, säger Kurt Eliasson.

Underlagsrapporten Bostadsmarknad och tillväxt är en av nio fördjupade analyser inom relevanta områden. Långtidsutredningen ska presentera sina övergripande slutsatser och förslag i ett huvudbetänkande under hösten 2015. Den senaste underlagsrapporten kan du i sin helhet läsa här.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande Finansdepartementet, Fastighetsägarna och SABO

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.